Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ukulina tak ja jsem na tom uplne stejne, jsem z Moravy, bydlime v Cechach, ale opravdu toto neznam
.. u nas Mikulas nechaval rano z 5. na 6. za oknem - na balkone - proste venku dobrutky v sacku pro nas, trosku slupek od brambor a uhli, jakoze jsme zlobili, certa jsme doma nikdy nemeli, taky jsme se bali ![]()
Jj přesně jak píše @Amber_1977 taky u nás chodila Barborka. A nacpala do punčošek nejen dobrůtky, ale i brambory, cibuli a polínko, aby prcek věděl, že nebyl nejhodnější. Je to krásný zvyk, ale taky jsem z pokrkonoší, tak nevím jestli to nemáme jen tady…
@Barusak78 píše:
Také neznám. Jsem to ale BarboraZnám jen dárky ke svátku a větvičky třešní co mají vykvést na Štědrý den, abych se do roka vdala
Tak vše nejlepší
Všechno nejlepší ![]()
Taky si říkám, že čtvrt století snad ani nejsem ta správná Barbora
Ale aspoň se dozvídám něco nového ![]()
Ty větvičky vím že mají být, každý rok je mám, není tam ještě něco jiného místo toho vdávání? jako když už někdo vdaný je ![]()
@skritek Petra Ahoj!
Já znám taky jen Mikuláše, u nás ho dělal strejda
A čert k nám taky nechodil, stačil respekt k Mikulášovi ![]()
Začínám si ale vybavovat, jak vás tu čtu, že o Barborce bylo v nějakém filmu, nevím, nebyl to ten moc hezký o Lyžnících (Krkonoše, to by sedělo)
@K.Black píše:
Ty větvičky vím že mají být, každý rok je mám, není tam ještě něco jiného místo toho vdávání? jako když už někdo vdaný je
O ničem jiném nevím, ale stejně je mám letos zase… a mám to tak od mala, kdy mi tuhle „kytičku“ nosil děda…
A to jsem se opravdu např. v pěti vdávat nechtěla. Jen se mi to líbí… stejně např. v paneláku třešeň i zlatý déšť atd. vykvetou, protože je tam dost teplo a sucho… jsem zvědavá, letos bydlíme nově, tak jestli nám vykvetou ![]()
@Ukulina nazdar pani ![]()
Tak jestli podKrkonosi a nekdo i z Moravy, tak nebude to Sudetsky zvyk? Ja o tom vazne na internetu nemuzu nic najit… kazdopadne zvyk je to hezky ![]()
Tak větvičky jsme dávali každý rok, co si pamatuju. Celá rodina bez ohledu na rodinný stav
Prostě takový hezký zvyk. A ani jsme nedodržovali tu třešeň.
@K.Black taky o nicem jinem nevim…
.Ja teda kocicky dostavala kazdy rok od dedy a otce a pritele to napadlo snad prvni rok, od te doby slus, je po Barborkach (taky jsem se jeste nevdala).Takze kocicky trham holkam nasim ja.
@Amber_1977 píše:
Tady je to moc hezky popsáno - jak se přešlo od průvodu Barbor k dávání talířku za okno, že to cca kolem války zaniklo a prosadil se spíš Mikuláš… a tak
http://www.mestoprodeti.cz/…rosince.html
Díky za odkaz
, nemám ráda Mikuláše, čerti k nám nesmí, k nám vlastně nesmí nikdo z nich, nechávají u nás dobroty jen za oknem a chodíme akorát na čumendu na náměstí
, Barborka se mi líbí podle popisu víc. ![]()
Jééé to je krásný zvyk, nevím o tom.Ale příští rok to zavedeme:))) U nás zítra bude punčocha na balkoně od Mikuláše. Mého syna přešlo lehčí období vzdoru a je hodný, takže uhlí tam mít nebude ![]()
Jinak Barborkám všechno nejlepší k svátku ![]()
@Nelisa píše:
Díky za odkaz, nemám ráda Mikuláše, čerti k nám nesmí, k nám vlastně nesmí nikdo z nich, nechávají u nás dobroty jen za oknem a chodíme akorát na čumendu na náměstí
, Barborka se mi líbí podle popisu víc.
Jsme na tom stejně.
My naštěstí na čuměndu nejdeme, protože synátor měl včera horečku a dneska mu to běhá mezi 37,5-38C..tak se tomu letos vyhnem.
![]()
@Jaruna asi začnu škubat barborky klukoj ať se ožení a jde ![]()
@Nelisa píše:
Díky za odkaz, nemám ráda Mikuláše, čerti k nám nesmí, k nám vlastně nesmí nikdo z nich, nechávají u nás dobroty jen za oknem a chodíme akorát na čumendu na náměstí
, Barborka se mi líbí podle popisu víc.
taky to tak máme, u nás nechává Mikuláš dobroty za dveřma ![]()