Barborka - co dáváte?

Da.
77
4.12.12 14:56

barborka - co dáváte?

Holky, dáváte dětem dneska večer talíř za okno a co jim tam dáváte? Můj syn si myslí, že dostane hračky:-). samozřejmě mám připravené ovoce a pár malých sladkostí.. pokud je tady takové téma, omlouvám se, nenašla jsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1505
4.12.12 14:58

Dneska? Nechápu…

Není Mikuláš náhodou zítra? To přeci chodí čerti s Mikulášem a andělem…

Dneska jsem jako Barbora od manžela dostala - a hlavně teda moc jako každoročně čekala - právě barborky, tj. větvičky třešně, zlatého deště a kočiček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5505
4.12.12 14:59

To je zajimave, ja jsem nikdy neslysela, ze se na Barborku dava cokoliv detem. Na Barborku se dali tresnove vetvicky do vazy a mely by vykvest kolem Stedreho dne. Detem se dava az na Mikulase, ne? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8603

Na Barborku ráno do ponožky - uhlí, brambor, a malá sladkost. ostatní sladké a co mají rádi až zítra na mikuláše večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis

Ovoce a kukuřičné křupinky - prckovi je zatím deset měsíců, tak bue mít letos první ponožku :hug: Ale na ovoci budu trvat i později, taky jsem to tak měla jako dítě..

• Citovat
  • Upravit
K.Black
4.12.12 15:00

@Da. Barborka nosí do ponožky, a dávala jsem dětem sladkosti + malou hračku, ale to jsi tam měla dát včera ;)

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
4.12.12 15:02

@LaBaM @misenka 4. 12. chodí sv. Barbora - děti si večer dají za okno punčocháče nebo ponožky a ráno je najdou plné dobrot..
Barboru jsem jako dítě zbožňovala, Mikuláš byl takový rozpuruplný - zlí čerti, většinou bez krásnýho anděla a ještě jsem musela říkat básničky.. Navíc jsem v nich brzy poznala sousedy či známé.. Barborka byla hodná a taková tajemná.. Jako takový malý Ježíšek :srdce:

• Citovat
  • Upravit
1505
@skritek Petra píše:
To je zajimave, ja jsem nikdy neslysela, ze se na Barborku dava cokoliv detem. Na Barborku se dali tresnove vetvicky do vazy a mely by vykvest kolem Stedreho dne. Detem se dava az na Mikulase, ne? :)

Taky tak… vždycky u nás nadělování bylo až na Mikuláše - 5.12. - a to i to zmiňované ovoce… dostávali jsme nejčastěji ovoce, nějaké uhlí a pak pár čokolád a adventní kalendář.

Na Barborku znám jen, že se přeje klasicky Barborám ke jmeninám (a právě s větvičkami jako tradice, zda vykvetou do Štědrého dne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854

O co presne jde? Vubec nechapu :nevim:.Nikdy jsem neslysela, ze by se na Barboru neco davalo detem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5505
4.12.12 15:04

@Amber_1977 to jsem fakt nikdy neslysela… ani to v tradicich nikde na googlu nemuzu najit, na Barborku znam fakt jen vetvicky, nic s detma spolecneho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
4.12.12 15:04

@Jaruna jo dává, ale málokdo to zná ;)

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
4.12.12 15:05
@Jaruna píše:
O co presne jde? Vubec nechapu :nevim:.Nikdy jsem neslysela, ze by se na Barboru neco davalo detem.

Teď jsem to psala, tak si to přečti ;)

• Citovat
  • Upravit
1505
4.12.12 15:06
@Amber_1977 píše:
@LaBaM @misenka 4. 12. chodí sv. Barbora - děti si večer dají za okno punčocháče nebo ponožky a ráno je najdou plné dobrot..
Barboru jsem jako dítě zbožňovala, Mikuláš byl takový rozpuruplný - zlí čerti, většinou bez krásnýho anděla a ještě jsem musela říkat básničky.. Navíc jsem v nich brzy poznala sousedy či známé.. Barborka byla hodná a taková tajemná.. Jako takový malý Ježíšek :srdce:

Ahaaaa, moc děkuju za vysvětlení, tohle neznám a to jsem Barbora :mrgreen: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
4.12.12 15:06

@skritek Petra Je to staročeský zvyk a je fakt, že spousta lidí z práce nebo z vejšky to taky neznala - tak nevím, jestli to není jen nějak místně, třeba krkonošské, ale spíš si myslím, že je to pozapomenuto a odsunutou Mikulášem.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Da.
77
4.12.12 15:07

Já jsem si říkala, že tady se o tom nikdo nezmiňuje, tak se zeptám:-)Ano, je to asi zvyk u nás na Moravě, u nás se přesněji dává ten talíř za okno večer, a než jsou děti spát, tak se podívajá, zda jim tam sv. Barborka něco nechala:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný