Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Mišuna Jo, večer šoupne do okna fusekli nebo talířek a ráno tam najde nějakou mňamku (akorát, že ji měl najít už dneska ráno
).
@K.Black píše:
taky to tak máme, u nás nechává Mikuláš dobroty za dveřma
Vy máte ale skvělý Mikuláše
U nás se dítě vždycky nechalo v místnosti samo (jako, že dospělí jdou otevřít dveře), do místnosti vrazili čerti.. Chvíli řádili, pak přišel Mikuláš, aby je zklidnil a chtěl básničku.. Když se řekla, tak anděl z košíku vyndal dárečky (taky většinou právě nějaké ovoce a sladkosti).. No, ale pak andělé přestali chodit a Mikuláš s čertem, to je pruda.. Říkala jsem příteli, že jestli za rok chce Mikuláše, tak jedině s andělem bez čerta - že u nás máme zlatíčka, takže na nich žádný trauma nedovolím ![]()
@Amber_1977 píše:
Vy máte ale skvělý MikulášeU nás se dítě vždycky nechalo v místnosti samo (jako, že dospělí jdou otevřít dveře), do místnosti vrazili čerti.. Chvíli řádili, pak přišel Mikuláš, aby je zklidnil a chtěl básničku.. Když se řekla, tak anděl z košíku vyndal dárečky (taky většinou právě nějaké ovoce a sladkosti).. No, ale pak andělé přestali chodit a Mikuláš s čertem, to je pruda.. Říkala jsem příteli, že jestli za rok chce Mikuláše, tak jedině s andělem bez čerta - že u nás máme zlatíčka, takže na nich žádný trauma nedovolím
takhle to dělám až já, moji rodiče byli magoři, ty nás děsili, že jsem z toho pomalu koktala, jednou jsem se počůrala a to už jsem byla větší ![]()
@Amber_1977 píše:
Vy máte ale skvělý MikulášeU nás se dítě vždycky nechalo v místnosti samo (jako, že dospělí jdou otevřít dveře), do místnosti vrazili čerti.. Chvíli řádili, pak přišel Mikuláš, aby je zklidnil a chtěl básničku.. Když se řekla, tak anděl z košíku vyndal dárečky (taky většinou právě nějaké ovoce a sladkosti).. No, ale pak andělé přestali chodit a Mikuláš s čertem, to je pruda.. Říkala jsem příteli, že jestli za rok chce Mikuláše, tak jedině s andělem bez čerta - že u nás máme zlatíčka, takže na nich žádný trauma nedovolím
Ale fuj, to se nedivím tvé averzi k Mikuláši! U nás to bylo krásné, sice jsme se trochu vždycky báli, ale každoročně k nám přijeli obě babičky i dědečkové, byla tam mamka i taťka a čekali jsme… pak zvonek a bylo jasný, že jdou čerti, taťka šel otevřít, dal instrukce, případně zkontroloval, jestli jsou vůbec ve stavu, aby k nám mohli (ale byli to taťkovi bratránci a takový srandisti, takže pohoda), vždycky dva nebo tři čerti, jeden anděl a jeden Mikuláš. Čerti drnčeli řetězi a ptali se, jestli jsme byli hodní. My, že ano, a oni, že slyšeli, že jsme i zlobili - co jim taťka řekl, např. že se často hádáme atd., tak jsme slíbili, že se polepšíme, oni, že teda uvidí za rok a pak je Mikuláš krotil, že to teda není tak hrozné, a jestli pak si zasloužíme, co nám anděl donesl a my řekli buď básničku, nebo zazpívali, oni nás pochválili, dali nadílku a šli…
A já každoročně musela mít u sebe dědu, seděla jsem mu na klíně a věděla, že mě nikdy nedá… brácha takhle měl zase mamku.
A doteď na to vzpomínáme rádi
Hlavně, když já už pak sice věděla, že to jsou lidi, ale stejně jsem trochu nahnáno měla, a taťka, když čerti odešli, mě zavolal do chodby a tam oni, svlečení, kecali s ním a on, že jim mám říct jeden vtip, který jsem aktuálně znala a byl fakt legrační… prostě u nás to nebylo o šíleném strachu, ale takovém tom popíchnutí, že úplně hodní nejsme, takže abych si to uvědomili ![]()
@K.Black no jasne, cim driv, tim lip
. A ja se taky pridam a zacnu trhat i klukovi, at v tom nejsi sama.
@K.Black píše:
takhle to dělám až já, moji rodiče byli magoři, ty nás děsili, že jsem z toho pomalu koktala, jednou jsem se počůrala a to už jsem byla větší
No.. Ty jako dospělá vidíš, že jsou to přiožralí sousedi, ale dítě je má za reálný a prožívá to do morku kostí
![]()
Debilní zvyk rodičů, jak se pomstít dětem za to, že nezvládají jejich výchovu
![]()
No a včera jsme potkali Mikuláše s čertem a andělem v jednom obchodě - obcházeli děti.. Bavili tam nějakého cca čtyřletého klučinu, a když odešli, tak řekl mamince (nebo babi, nebo co to ta paní byla) „vždyť to byli stejně jenom přestrojení lidi..“
![]()
@K.Black píše:
takhle to dělám až já, moji rodiče byli magoři, ty nás děsili, že jsem z toho pomalu koktala, jednou jsem se počůrala a to už jsem byla větší
No.. Ty jako dospělá vidíš, že jsou to přiožralí sousedi, ale dítě je má za reálný a prožívá to do morku kostí
![]()
Debilní zvyk rodičů, jak se pomstít dětem za to, že nezvládají jejich výchovu
![]()
Obnovuji diskusi a ptám se těch, kdo Barborku „slaví“.
Kdy a co za okno/dveře dáváte a co a kdy tam pak děti nacházejí? Např. ponožka nebo punčocha se dá 3.12. večer na parapet a ráno na Barboru tam dítě najde něco dobrého?
A jak o tom malým dětem povídáte, jaký příběh?
Za vaše zkušenosti předem díky. ![]()
@Samy My jako malý se sourozenci našli za oknem 4.12. punčochu ve které bylo ovoce a brambora(pokud jsme zlobili
) a možná i nějaká sladká dobrůtka
Mamka nám vždycky myslím nijak zvlášť nic nepovídala ![]()
@Samy píše:
Obnovuji diskusi a ptám se těch, kdo Barborku „slaví“.
Kdy a co za okno/dveře dáváte a co a kdy tam pak děti nacházejí? Např. ponožka nebo punčocha se dá 3.12. večer na parapet a ráno na Barboru tam dítě najde něco dobrého?
A jak o tom malým dětem povídáte, jaký příběh?
Za vaše zkušenosti předem díky.
Malá (!) čokoládka ![]()
Jako dítě jsem tam měla třeba jedno pedro. ![]()
@Samy uz je tada po Barborce, ale kluci si nachystali vecer puncocu a rano v ni meli: bramboru, cibuli a mandarinku, dve pidi cokolady a lizo…
jinak ja jako mala dostavala jeste uhli a drevo
- to je pro ty zlobive deti a mlsky pro ty hodne
Dávala jsem sem ten odkaz
Tam píšou, že to bylo i v Německu a jinde, takže asi nějaký zvyk ještě od pohanů - tomu by odpovídaly i ty bílé hábity..

Ale holt Mikuláš, jako chlap Barborky vytlačil