Barefoot botičky - dobré x špatné

Napsat příspěvek
Velikost písma:
583
3.5.16 17:50

Nám ortoped řekl, že barefoot boty jsou vhodné do přírody, ne na chodníky do města. Bosou nohou se má také chodit po přírodním povrchu a ne po tvrdých podlahách např. doma. Takže jsme barefoot nezakoupili. Lákalo nás to, ale když jsem o tom začala zjišťovat, odradilo mě to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
3.5.16 18:17

Dcera nosí od prvních kroků jedině barefoot obuv (nebo žádnou), bydlíme ve městě a není s tím žádný problém. Mám s těmito botami jedině ty nejlepší zkušenosti, rozhodně své volby nelituji a mohu to jedině doporučit dál. Dcera má oslabené břišní svalstvo a bosá chůze jí velmi pomáhá zpevnit jak nohu (má díky tomu vbočené kotníky), tak celé tělo.
Noha musí pracovat co nejpřirozenějším způsobem, aby se mohla správně vyvíjet. Tato práce nohy probíhá i na pevném povrchu. Nezapomínejme, že pro lidskou nohu je přirozený povrch ta neuvěřitelně tvrdá, udusaná hlína v Africe, která o tolik měkčí, než beton, není. Noha je k tomu přizpůsobená.
Za mě rozhodně ano! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
3.5.16 18:21

Jinak, taková historka navíc.
Do 13 let jsem měla ploché nohy, mamka mi pořizovala drahé ortopedické boty, nosila jsem vložky a NIC. Jedno léto jsem začala chodit bez bot po celé Praze, normálně po chodnících, sem tam v parku, ale převážně po těch nezdravých pevných površích… Velmi brzy jsem zjistila, že mám úžasně vytvarované klenby a plochá noha je minulostí. Bosou chůzí po Praze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
3.5.16 18:24

@Fjodorka dík za tuto historku :-) synovi teďka diagnostikovali plochou nohu, dávám ortopedické vložce max. půl roku do příští kontroly, nezabere-li, přejdeme na barefoot. Před měsícem jsem mu koupila nové boty na jaro :zed:

• Citovat
  • Upravit
19606
3.5.16 18:41

@aanka0 já začala s bare první…začala se mi zlepšovat klenba, tak jsem začala s bare i u syna…prostudovala jsem si to a přijde mi to logické…pokud nevíš jestli je to vhodné i pro tvoji malou, zašla bych k fyzioterapeutovi nakloněnému k bf…ten ti řekne…popřípadě najít nějaký slušný kompromis..určitě bych ale nedávala tvrdé pevné tvarované boty..to už může rovnou chodit v lyžákách :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
348
3.5.16 20:26

@Fjodorka taky dcera nosí barefoot a má taky trochu vbočené kotníky. Chtěla jsem se zeptat, nosí vaše dcerka botičky kde je trochu pevnější pata, jako například boty dd.step (řada 015) nebo Froddo? Nebo máte 100% měkké botičky i na patě. Nevím právě jakou jít cestou, jestli kupovat boty s pevnou patou nebo bez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
3.5.16 21:26

Moje dcera nosí od prvních kroků barefoot boty, na tříleté prohlídce jsme dostali pochvalu, jak má na svůj věk hezkou klenbu a že je vidět, že hodně chodí bosky. Já sama nosim barefoot boty taky, všude. Za hezkého počasí chodíme obě i úplně bosky. Nohy mám, myslím, zdravé, přestala mě bolet záda, ubylo vyvrknutých kotníků a taky jsem přestala být tak citlivá na chlad.

Jinak tady je o barefoot botách přímo diskuse. Tam najdeš dost zkušeností: https://www.emimino.cz/…osti-170203/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
3.5.16 22:08

@divomys dcera má bez pevného opatku, ale boty musí dobře sedět v patě, jinak je obstojně sešmajdává. Dala jsem na radu naší fyzio, která je hodně nakloněná bf. Uvidíme po tom třetím roce, jak moc se to bude zlepšovat, základ je ale pořád od středu těla, ten je třeba zpevnit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
3.5.16 22:28

Mně to přijde přirozenější, proto mám obutou v barefoot obuvi dceru i sebe. Souhlasím s názorem, že noha se nejlíp vyvine, když se používá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
4.5.16 07:36

Bota nemá omezovat. Takže tím je pro mě řečeno vše. Navíc obě vlastníme drobné nízké nárty a přitom široké prsty. Teď jsem pro zajímavost procházela a zkoušela. Já se prostě neobuju do dejme tomu devadesáti procent bot v běžné obuvi. Mám dámskou 42. Když už jí mají, tak je stejně úzká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
4.5.16 21:47

Děkuji za zkušenosti, no naše fyzioterapeutka tomu moc nakloněná není, říkala mi, že je to takový trend, že zdravé dítě ano, ale jen na chvíli, nechodit v tom celý den, moje malá prý vůbec - kvůli tomu trochu slabšímu svalovému tonusu. Kvalitní bota je podle ní s pevnou patu a měkkou ohebnou špici, konkrétně mi doporučovala Superfit nebo Fare :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
4.5.16 21:49
@Bobby
@Bobby píše:
@aanka0 já začala s bare první…začala se mi zlepšovat klenba, tak jsem začala s bare i u syna…prostudovala jsem si to a přijde mi to logické…pokud nevíš jestli je to vhodné i pro tvoji malou, zašla bych k fyzioterapeutovi nakloněnému k bf…ten ti řekne…popřípadě najít nějaký slušný kompromis..určitě bych ale nedávala tvrdé pevné tvarované boty..to už může rovnou chodit v lyžákách :-)

Ten kompromis mě taky napadl, ale zatím nevím, jak by měl vypadat :think:, jestli střídat barefoot a klasiku, nebo se pokusit sehnat něco mezi barefoot a pevnou botou :think:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
4.5.16 21:52
@Kassy píše:
Moje dcera nosí od prvních kroků barefoot boty, na tříleté prohlídce jsme dostali pochvalu, jak má na svůj věk hezkou klenbu a že je vidět, že hodně chodí bosky. Já sama nosim barefoot boty taky, všude. Za hezkého počasí chodíme obě i úplně bosky. Nohy mám, myslím, zdravé, přestala mě bolet záda, ubylo vyvrknutých kotníků a taky jsem přestala být tak citlivá na chlad.Jinak tady je o barefoot botách přímo diskuse. Tam najdeš dost zkušeností: https://www.emimino.cz/…osti-170203/

Díky za odkaz, na tuto diskuzi jsem se také dívala, ale zakladatelka tam nechce řešit jestli barefoot ano nebo ne, co jsem pochopila, tak jí jde o zkušenosti s konkrétníma botkama, ale zkusím ještě počíst, třeba mi to pomůže :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19606
4.5.16 22:04
@aanka0 píše:
@BobbyTen kompromis mě taky napadl, ale zatím nevím, jak by měl vypadat :think:, jestli střídat barefoot a klasiku, nebo se pokusit sehnat něco mezi barefoot a pevnou botou :think:?

tak určitě se dá sehnat…záleží jakou má nohu..úzká, široká, nárt atd…ale všeobecně kompromis je asi d.d.step řada 015 po vytáhnutí tvarované stélky (ale jen celoroky a zimní)..pro větší řada 036 po vytáhnutí tvarované stélky…určitě hledej maximálně ohebnou botu s dostatkem místa pro prsty a bez tvarované stélky-a pozor na šířku-nesmí být úzké…zpevněná pata je ve vašem případě diskutabilní..pokud to bude na patě správně sedět, tak dle mě nemusí být ani nijak zpevněná…hlavně potřebuje stimuly-vyrob třeba stimulační kobereček..nebo zašij do polštářků fazole, kamínky, šišky..ať co nejvíc posiluje…

jinak superfit je extra úzká bota, fare vesměs tvrdé tvarované kopyto…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19606
4.5.16 22:05
@Fjodorka píše:
Jinak, taková historka navíc.
Do 13 let jsem měla ploché nohy, mamka mi pořizovala drahé ortopedické boty, nosila jsem vložky a NIC. Jedno léto jsem začala chodit bez bot po celé Praze, normálně po chodnících, sem tam v parku, ale převážně po těch nezdravých pevných površích… Velmi brzy jsem zjistila, že mám úžasně vytvarované klenby a plochá noha je minulostí. Bosou chůzí po Praze ;)

u mě to samé…celý život orto vložky a nic z toho…po třech letech bare nádherná klenba :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková