Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@afrodites píše:
prosím o vysvětlení…pro koho barefootové botky nejsou dobré? Dcerka 9let má skoliozu, valgozni paty a lehce i kolena. Od malička pevnou kotníkovou obuv, vše dle doporučení pediatrů a ortopedů. Ortopedka ted řekla, ze má mít pevnou obuv i na doma. Ale já se přikláním tedy spíše po této zkušenosti k barefootovým botám. Nebo prostě takovým botkám, které budou mít měkkoučkou podrážku, budou dost široké pro prsty a nebudou nikde tlačit…samotnou mě v botách bolí prsty atp. Jsou prostě moc úzké. Vybírám, vybírám a stejně nakonec vždycky tlačí. Já půjdu nejspíš do barefootových botek. Pro dcerku chci to nejlepší a ted - co to je? Nerada bych jí třeba barefootovýma botkama ublížila, když má skoliozu a valgozni paty…ach jo…
hele určitě to vyzkoušejte a uvidíte, jestli zlepšení nastane, nebo ne. Moje dcera má DMO a jet plně v bf pro ni ideální není, potřebuje nohu i odpočinout v botě, která tu nohu podrží. Například. Nebo když byla po operaci, tak jsem jído školky koupila pevné kotníčkové sandálky, i když předtím nosila Tikki. Prostě tvrdit, že bf obuv je spása na všechno, je blbost.
U tvé dcery bych bf klidně zkusila, hlavně teda chodit bosa po trávě, písku atd, jak se dělá hezké počasí. Plus bych jí našla fyzioterapeutku, která doporučí cvičení (ty nohy se nejspíš odvíjejí od páteře, takže sebelepší boty neřeší ten zdrojový problém), nožky by se daly otejpovat… já nejsem odborník, uvidíš, co vám fyzio řekne. Ortoped ti téměř vždycky řekne, že má mít pevnou obuv, i když výjimky taky jsou ![]()
@afrodites píše:
Božíííí. četla jsem tvůj příspěvek i o chození po Praze bosky a krásně vytvarované klenby z toho. Tvoje malá má vbočené kotníčky a barefootová obuv jí vyhovuje? Malá má skoliozu, valgozni paty a lehce i kolena. Čeká jí rehabilitace a cvičení. V poho…ale ortopedka nám doporučovala pevnou obuv i na doma. A mě se to moc nelíbí. Když si vezmu, že od malička nosila pevné kotníkové boty, drahé, vše dle doporučení a nakonec toto? tak vidím už spíš smysl v barefoot obuvy, ale nerada bych jí nějak ublížila…tak sháním info.-))
Takže, promiň za zdržení, musela jsem pracovat ![]()
Ano, dcera má valgozitu kotníků, po roce a půl je měla vyloženě strašné, teď jí je tři a půl a nožičky už má moc hezké. Od prvních kroků venku má jedině barefoot, nikdy na sobě neměla pevnou botu, protože tomu konceptu prostě věřím, dává mi smysl a přijde mi jako nesmysl řešit problém celého těla tím, že nohu secvaknu do svěráku.
Skoro všichni ortopedi doporučují pevnou obuv. Část fyzioterapeutů také. Další část ale zase ne, takže dát na názor odborníka je zase jen o tom, dát na svůj názor a zvolit, který odborník je ti názorem bližší ![]()
Valgozita kotníků může mít více příčin, nejčastěji to bývá slabý střed těla, tedy ochablé břišní svalstvo (tzv. somálské děti, vypouklá břicha, špatné postavení lopatek), případně i poruchy v místech kyčle. Na to přijde kvalitní fyzioterapeut, ortopedi mi v tomto přijdou opravdu mimo, nevím, proč pořád tolik ignorují komplexnost pohybového aparátu a neustále řeší jen následky, ne příčiny. Naše dcera má právě ten slabý střed těla (chodit začala později - 16 měsíců, klasický sed do W, vypouklé břicho…), takže řešením našich valgózních kotníků bylo a je POSÍLENÍ celého těla. Ono jak dítě roste, je pořád pohybově zdatnější a zdatnější a posiluje tělo samovolně a barefoot obuv tomu velmi napomáhá, nošením BF posiluje noha.
Když dáte nohu do sádry nebo ortézy, tak zeslábne, svaly přestanou pracovat. Na podobném principu funguje i pevná obuv s různými umělými tvarovači klenby apod., nutí nohu odpočívat a nic se neposiluje. Chůze bez bot, případně v BF botách, je pravý opak. Vytváří svaly. A svaly drží kostru. A kostra zajišťuje pohyb.
V tomto počasí už dcera nenosí žádné boty, jen občas, minulé léto to bylo zrovna tak a za minulé léto se jí ty kotníky spravily asi nejvíce (už byla velmi pohybově zdatná, šplhala, lezla, běhala, skákala, posilovala přirozeným pohybem, žádná bota ji v něm nebránila).
Ono na valgózní kotníky se doporučuje barefoot obuv s pevnějším opatkem, kvůli šmajdání (je fakt, že když má dcera zimní čistokrevné BF, tak je má prostě sešmajdané
), například dobré jsou Froddo. Já tedy opatek neřeším, jsem ráda, že na poměrně atypickou dceřinu nohu seženu vůbec něco.
Určitě doporučuji navštívit fyzioterapeuta nakloněného barefoot, mám zkušenost, že nedoporučují BF, pokud by to neprospělo, nejsou to fanatici
V Klatovech je tato fyzioterapeutka
@Fjodorka. Moc ti děkuji za info. Jak mám najít fyzioterapeuta nakloněného barefoot?.-))) Kamarádka mi doporučila prý výborného fyzioterapeta, nicméně ten nepracuje výhradně s dětmi a doporučil mi, nemocnici u Sv. Jiří, kde rahabilitují jen děti, prý by tam měly být kvalitní fyzioterapeutky. Źe by tam sám s dítětem šel, tak snad to bude dobré. Do telefonu říkal, že tu skoliozu můžou způsobovat ty valgozni kotníky a kolena. Źe se na to chce taky zaměřit. No a že uvidíme, zda tomu budou na rehabilitaci věnovat pozornost. Pokud prý ty nohy budou ignorovat, at zavolám a že se na malou podívá.-) byl moc milej. Chci pro malou samozřejmě to nejlepší, ale tak nějak člověk neví ke komu jít, kdo je ten nejlepší.-)) jinak malá doma cvičí - sbírá kamínky nohama, různě přesypává nohama písek atp. po zahradě běhá bosá. Moc díky za tip na Froddo. Cena více než luxusní. Śkoda, že jsem to nevěděla dříve. Malá už nosí vel. 33, takže barefoot asi spíše 34 no ale malému bych je mohla pořídit. Chce to hlavně vyzkoušet. Potřebuju najít botky, které jim fakt padnou…až budeme mít nošením vyzkoušeno, tak můžeme příště třeba objednávat přes net. Malá jde poprvé na rehabilitaci v červenci, tak jsem zvědavá. Malé právě od malička nenašli nic, až ted v 9letech na prohlídce se jí nezdála, tak nás poslala na ortopedii.
@afrodites Já hledala na Facebooku, v barefootové skupině
(Barefoot (nejen) pro děti)
Froddo jen na určitých podrážkách, pozor ![]()