Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zakládám dnes už druhé téma, za což se moc omlouvám, ale dlouho jsem tady nebyla a na srdci toho mám trošku víc ![]()
Po porodu mě trápila jakási bulka v okolí vchodu do pochvy. Byla dost bolestivá a velká. Měla jsem i strach, jestli do mě po porodu něco nezašili
Ale protože jsem trávila horké dny u rodičů a neměla možnost ani čas se mrknout na net, tak jsem si nemohla zjistit, co mi vlastně je. Postupem času se bulka zmenšovala a byla míň a míň bolestivá, až jsem ji přestala vnímat úplě.
Dnes jsem byla na kontrole po 6nedělí a zeptala se na to. Doktor mi řekl, že jsem prodělala zánět Bertholiniho žlázy a že už je to dobré. Musím teda říct, že mi na to ani nesáhnul. Jen jsem mu ukázala, kde ta bulka je a on vypálil od stolu diagnózu s tím, že „to je dobrý“. Ona ale pořád zduřelá je, i když nebolí. Začala jsem hledat na netu a vcelku jsem nic moc k tématu nenašla. Jen to, že pokud to hnisá, musí se to rozříznout. A pak jetě píší, že pokud se zánět vstřebá sám, vytvoří se v místě té žlázy cysta. No, a dosávám se k jádru mého dotazu - co s tou cystou? Nechá se tam nebo se taky časem odstraňuje? Neměla jste některá podobný problém? Jak se řešil? Budu vděčná za jakoukoli zkušenost. K doktorovi půjdu zas až bůhví kdy a jsem teď celá nesvá.
Díky za reakce!
Ahoj,měla jsem cistu a trvala jsem na odstranění,bo jsem měla strach,aby se z toho nevyvrbilo něco horšího.Takže mi cistu odoperovali,ale pokud můžu poradit,rači si ju tam nech.Mě to teda vůbec nebolelo jen jsem tam měla bulku,velikosti švestky.
Dr. mi diagnosu dokonce sdělil po telefonu,takže oni ví o co jde,nemusí to nějak prohlížet.
Známá mi tehdy říkala,že mívá to zduření,popisovala to stejně jako ty,prý to dost bolí.
Naříznou to jen v případě,že se to samo nevstřebá,takže postup tvého dr. byl podle všeho v pohodě.
Mám také bouli,tvrdou,velkou asi jako švestka,nikdy nebolela.Je to již 6 let,byla jsem špatná když jsem si jí našla,bála jsem se co to je.Lékař sdělil,že nemusím mít vůbec strach,že to nic není.Na preventivce to vždy připomenu a prý je to OK,pokud mě to nevadí.Občas jsem také přemýšlela,nechat si jí pro jistotu vyndat,ale nějak ještě nebyla ta pravá chvíle-pořád jsou nějaké důležitější věci než jít si lehnout do nemocnice.
Taky jsem měla tu „bouli“…nebolela, ale zvětšovala se. „Ucpání“ oné žlázky prý je celkem běžné, sekrece neodchází, kam má, a dokud se to nezanítí akutně (což bys poznala, to prý je fakt hodně bolestivé a musí se to rozříznout), tak se to většinou neřeší (samozřejmě, pokud ti to nepůsobí nějaké jiné problémy). Mně tedy dost překážela, jak byla velká, takže jsem si řekla, že když jsou vlastně dvě, tak si ji nechám vyndat… A musím tedy bohužel říct, že volit znovu, tak bych byla spíše pro vyčištění toho ucpaného (i když se to rádo vrací, jak mi řekli), než abych si nechala vyříznout - cysta byla krásně zapouzdřená, z testů pak vím, že nic zhoubného tam nebylo, ale smaotná operace dost nepříjemná, hodně bolavá (dělala se pochvou) a v mém případě navíc napoprvé s komplikacemi, takže nadvakrát a pak ještě rehabilitace…nechci tě děsit, tak detaily vynechám ![]()
Na tvém místě bych asi cystičku sledovala, jestli se nemění, v případě, že by se zánět vrátil a ona začala růst, raději jen rozříznout a vyčistit, pokud je šance, že žláza bude fungovat…možná by nějaká konzultace s odborníkem (myslím, jaká je šance, že budeš mít co nejméně problémů) neškodila…
Bohunická nemocnice mívala na svých stránkách odstranění žlázy jako celkem běžný operační výkon (cca 2 dny v nemocnici max.), tak věřím, že já byla přesně to malé komplikované procento ![]()
Holky, moc vám děkuji za reakce!
Mně se to právě udělalo po porodu a šíleně to bolelo a bylo to velké jako velká švestka (nebo malé vejce
). Nemohla jsem skoro ani chodit nebo sedět. Ale protože jsem byla u našich a daleko od svého doktora, čekala jsem a doufala, že se to nějak vstřebá. Naštěstí to opravdu asi po týdnu bolelo míň a začalo se to zmenšovat, tak jsem to víc neřešila. Myslela jsem si, že to je třeba nějaký blbě se hojící vnitřní steh po porodu. Dneska je ta kulička velká asi jako třešně a nebolí (jen když ji zmáčknu, tak to teda citlivá je
). Doktor mi řekl, že když se to zmenšilo a není to bolestivé, tak to nebudeme řešit. Spíš mě překvapilo, že už tam ta kulička zůstala a nevstřebala se úplně, což mě zneklidňuje. Jak říkám - do té doby jsem neměla o této žláze ani ponětí, že existuje, tak sháním info ![]()
Děkuju!!! Snad už to bude jen dobré!
Marťanka1 píše:
Taky jsem měla tu „bouli“…nebolela, ale zvětšovala se. „Ucpání“ oné žlázky prý je celkem běžné, sekrece neodchází, kam má, a dokud se to nezanítí akutně (což bys poznala, to prý je fakt hodně bolestivé a musí se to rozříznout), tak se to většinou neřeší (samozřejmě, pokud ti to nepůsobí nějaké jiné problémy). Mně tedy dost překážela, jak byla velká, takže jsem si řekla, že když jsou vlastně dvě, tak si ji nechám vyndat… A musím tedy bohužel říct, že volit znovu, tak bych byla spíše pro vyčištění toho ucpaného (i když se to rádo vrací, jak mi řekli), než abych si nechala vyříznout - cysta byla krásně zapouzdřená, z testů pak vím, že nic zhoubného tam nebylo, ale smaotná operace dost nepříjemná, hodně bolavá (dělala se pochvou) a v mém případě navíc napoprvé s komplikacemi, takže nadvakrát a pak ještě rehabilitace…nechci tě děsit, tak detaily vynechám
Na tvém místě bych asi cystičku sledovala, jestli se nemění, v případě, že by se zánět vrátil a ona začala růst, raději jen rozříznout a vyčistit, pokud je šance, že žláza bude fungovat…možná by nějaká konzultace s odborníkem (myslím, jaká je šance, že budeš mít co nejméně problémů) neškodila…
Bohunická nemocnice mívala na svých stránkách odstranění žlázy jako celkem běžný operační výkon (cca 2 dny v nemocnici max.), tak věřím, že já byla přesně to malé komplikované procento
Nejsi sama i já měla problémy,taky bych do toho víckrát nešla.
tak já ji taky měla byla jsem ji vyříznout v narkoze za 15 min.bylo po všem jen to trochu štípalo tou desinfekcí a do dvou týdnu jsem byla v poho.vzali mě v 10 a v 16hod.jsem byla doma a jsem ráda že to mám za sebou bolelo to strašně ani jsem nemohla chodit.
ahojky. musím se smát. také to mám od porodu a také jsem si myslela, jestli do mě něco nezašili
měla jsem to dvakrát na asi jeden den, vždy to zmizelo. a teď potřetí to je už víc než týden a bolí docela hodně. takže jsem si skočila k doktorovi a na 4.10. mám naplánovanou operaci, chci to hned celý odstranit, abych měla pokoj. Aha, čtu dál a zjišťuji teprve, co popisuješ o svém problému. Já už mám přímo cystu, ovšem prý bez zánětu, ale bolest je to šílená. Doktor mi řekl, že se dá buď naříznout a jakoby vyprázdnit, ale samozřejmě to se potom vrací. Je to na jeden den v nemocnici. No a nebo potom větší operace, na co jdu já. V nemocnici bych měla trávit kolem týdne, a celou tu cystu mi vyjmou. Je to prý už větší a nepříjemná operace ![]()
ahoj renčo. chtěla jsem napsat mail, protože nevím, jestli sem pravidelně nakukuješ. bohužel jako nováčkovi mi to systém neumožňuje. Moje otázka by zněla, ve které jsi byla nemocnici, že jsi tam byla jen jeden den? Mně dr tvrdí, že to bude kolem týdne a všichni mi říkají, jak to bolí a je to nepříjemná operace. já ale na operaci přesto chci, protože mě to bolí moc a nechci, aby se mi to vracelo
Děkuji
Ahoj Andulko
Tak mně to fakt zmizelo. BOlelo to po porodu šíleně, ale při kontrole po 6nedělí už OK. Tak snad se mi to nijak nevrátí! Tobě teda nezávidím a přeju, ať to máš brzy za sebou a pokud možno rychle a bezbolestně! ![]()
no já jsem po druhém porodu už rok a půl. a už nikdy rodit nebudu teda naštěstí. tak snad už po operaci bude klid. děkuju ![]()
já s tím mám hrozné problémy doteď…
v r. 2000 jsem si žlázu nechala vyndat, vše se zahojilo v pořádku (nicméně mi to dělala nějaká mladá ambiciozní doktorka, která vyznávala přírodní medicínu), takže jsem si to vše prožila zaživa…nic horšího jsem v životě nezažila. pak jsem asi měla 3roky klid a pak to opět začalo…několikrát mi cysta praskla, vytekl hnis…chvilku byl klid…no klid, vždy jsem tam měla bulku velikosti pecky od třešně…pak to opět začalo bolet, a skončilo to tím ,že jsem nemohla ani chodit, sedět, nic…
u nás v nemocnici to nikdo řešit nechce, pokud to není akutní…nikdo neví, co mi tam zánět pořád dělá, jestli nějaká cysta, vnitřní stehy nebo co, když tam vlastně žláza není…
teď už je to ve fázi, kdy mám několik týdnů žlázu velikosti velký švestky, sex neexistuje, protože není možnost se bez bolesti milovat, jsem na začátku těhotenství a nikdo nic nechce řešit…
fakt jsem z toho na palici a netuším, co mám dělat… ![]()
takže bych byla moc ráda, že je to bez bolesti a bez nějakého omezování tvého života…
co já bych za to dala…
a sakra. vyoperovaný a pořád to dělá takovou neplechu?
a navíc na začátku těhotenství? do porodu bys s tím měla něco udělat. co zkusit jinýho dr? mně to zatím taky roste a nemůžu se dočkat pondělí, to už budu po operaci. moc doufám, že mi to pomůže, protože sex samozřejmě taky neexistuje. jsem nepříjemná, vzteklá ![]()
Ahoj, asi před měsícem mi onu žlázu operovali,měla jsem bulku o velikosti malého vejce,příšerně to bolelo…Po operaci jsem ještě týden chodila na čištění a měla zavedený drén a brala antibiotika…bylo to opravdu velmi bolestivé…bez stehů
Ale naštěstí se mi to pak rychle zahojilo…Ale teď, po měsíci mi jizva praskla a zase to bolí,teče krev a hnis,…operaci za lokální anestezie už nechci!!
Tajně doufám,že se to zhojí samo a už mě to zlobit nikdy nebude…
ježíš to je mi líto. já byla na operaci před 14 dny. po operaci se mi neuvěřitelně ulevilo, stehy už mám skoro vypadaný. zatím jsem neměla komplikaci absolutně žádnou a jsem spokojená. totéž přeju Tobě ![]()