Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim maminky ![]()
Nevítě někdo prosím, jak se pozná barvoslepost? nebo zda je barvoslepost dědičná?( tchýně je barvoslepá)
Naše Víťa(3) na všechno říká modrá
, málokdy se trefí do barvy, tak mě napadlo, jestli by nemoha mít nějakou poruchu vidění. Nebo to je normální a „trpí“ tím i jiné děti ve stejném věku??
Zkus někde sehnat Ishiharovy testy barvocitu
http://www.oculus.de/…tail_ger.php?…
pro děti a negramotné
Kdysi jsem si vypůjčila knížku i s testy v knihovně, bohužel už si nepamatuju jak se jmenovala. Uvidíš, jestli dcera pozná slona, kolečko atd.ale nevím, jestli na to není ještě malá ![]()
tak toho slona na obrázku poznala…tak snad má jen maglajs v těch barvách ![]()
Super
ono se ještě zkouší jestli rozezná šedou od modré, zelenou od červené atd, prostě je těch obrázků víc, ale pro vás zatím zbytečné ![]()
Hlavně, že jednotlivé barvy a odstíny odlišuje. Názvy jsou kolikrát málo popisné, jestli chceš nauč ji „mezistupeň“ - sluníčková, nebíčková, travičková, jahůdková, pomerančová, snížková, blátová… Ve třech letech obvykle školkové děti nebo mladší sourozenci barvy mrskají bravurně (protože je z toho pořád někdo zkouší), je čas to trochu cvičit, budou to potřebovat při zápise do školy.
hmm, tak klárka má období, kdy mi na všechny barvy odpovídá komoleninou mezi červená, černá..
ale vyloženě provokuje… zkoušela jsi to probrat s doktorkou? většinou se na barvy ptá právě na tříleté prohlídce. možná jen zlobí a nechce se jí…
na tříletou teprve pujdeme, tak se jí na to zeptám. ale zkusíme ten mezistupeň se slučkovou, nebíčkovou atd…sice mi někdy připadá že to dělá schválně, ale když jí řeknu ať mi podá žlutej korálek tak podá něco jinýho
tak nevim…
Nase Anezka taky barvy nepozna, proste si tipne, kdyz se zeptam co to je za barvu (vi ze existuje nejaka cervena, modra atd. ale nevi ktera je ktera). Taky jsem se chvili bala.
Dulezity je aby poznala, ze jsou to různý barvy a byla schopna dat stejny k sobe. Já to zkousím treba kdyz vybarvujem vymalovánku, ukazu treba na cervenej kocarek, ze ho vybarvime a reknu at si vezme pastelku stejne barvy. A to umi perfektne, tak se nebojim. To pojmenovani barev casem prijde.
Já myslím, že v tom má jen zmatek, kamarádčin chlapeček to taky ještě neumí - maximálně zvládá „sluníčková“, „travičková“ a tak, ale normálně pojmenovat ne. Jsou mu také tři roky.
naše dr. se na barvy ptala taky na tříleté prohlídce. starší z nich zcela vybouchla
dr. to nijak nekomentovala, takže asi je ještě čas. ono se jí pak najednou udělalo asi za měsíc v barvách jasno zničehonic. prostě jeden den vstala a sama od sebe mi řekla co má jakou barvu
předtím to byla metoda pokus -omyl ![]()
Ahoj, nám taky pomohlo přirovnávat - jako sníh, jako jahoda, jako lísteček, … a teď už říká barvy sama.
Držím palce, ale jestli poznala toho slona, tak bych se o ni nebála ![]()
Ahoj, jestli teprve jdete na tříletou, tak má na barvy času dost. Přímo na tvou otázku neodpovím, naše MUDra se jen zeptala, zda dokáže přiřadit červenou k červené, nebo třeba černou k černé. A jestli je to modrá nebo žlutá je v tomto věku prý fuk. Prostě jakoby roztřídit třeba barevné kuličky typu: dones stejnou kuličku. Resut
Nejčastější barvoslepost je dědičká na chromozomu X, takže jí trpí téměř výhradně chlapci, ženy jsou bezpříznakové přenašečky (žena může být barvoslepá pouze, má li barvoslepého otce a matku půřenašečku)
takže u holčičky bych se nebála
jinak nejčastěji se nerozlišuje červená a zelená, ostatní barvy jsou postižené vzácněji
já jsem přenašečka, takže máme u rafánka riziko 50%
Testy barvocitu jsou dostupné ve všech Tyfloservisech. V každém krajském městě je středisko. Ale pečují o děti starší 15let. Pokus se je ukecat. Jinak v PRaze je centrum zrakových vad, tak jsou na děti specializovaní.
Můj syn na všechno říká žlutá nepozná to ani když mu to řeknu a pak se ho znovu zeptám na to samé… V rodině tento problém nikdo nemá ale vadu zraku měl můj děda a moje sestra ale barvy vidí všichni.