Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Moje devítiměsíční dcera se léčí se zánětem ledvin,právě nás pustili z nemocnice.
Bude brát ATB až do půlky června a pak jí čeká rentgen ledvin s podáním kontrastní látky,kvůli vyloučení ledvinového refluxu.Mám z toho dost strach.
Máte některá zkušenost s touto nemocí?
Ahoj, nás to potkalo když byl synovi měsíc, byli jsme týden v nemocnici, to vyšetření mu taky dělali, byl s ním u toho přítel, já jsem byla opodál, nějak jsem u toho být nechtěla a vidět ho jak u toho pláče. Jinak nás sledují doteď, sledují mu moč, zatím je vše OK, má pít dostatek tekutin a neměl by prochladnout, bude mu rok synovi.
Evko a máte nějaké omezení?Můžete např chodit plavat?
A ten reflux vám prokázali nebo ne?
Ahoj Pate to me mrzi.
My zatim s ledvinama nic ale nevim jak to bude pokracovat protoze Eli ma 40tky a stezuje si na bolest v zadech.
Dnes jdeme k dr.No a doufam ze se date brzy dohromady a sejdeme se nejak.
![]()
Lost vemte ssebou k dr určitě moč,jinak se to nepozná.
Tera měla taky dlouho čtyřicítky,ale jinak na ní nic vidět nebylo.
Přeju vám ať to dobře dopadne ![]()
Dej vědět co vám je ![]()
další omezení nemáme, plavání nám vůbec nedoporučili, chtěla jsem chodit, ale nakonec jsem ráda, že nám to nedoporučili
ještě ho snad čeká jedno vyšetření, ale budete to mít určitě v pořádku,
neřekli vám z čeho to je?Jestli z nastydnutí nebo jak k tomu to dítě přijde?
Ahojík Pate.
Tak my měli to samé u starší dcery,v 9měsících ygtla zánět ledvin,týden jsme byli v nemocnici,pak rtg to vyšetření se jmenuje mikce,je to ,že dítku zavedouz cévku do pipky(šulínku)vycévkujou ho a napustí zpět kontrastní látku a pod rengénem sledují jak to v ledvinách koluje.My bohužel dopadli,tak,že reflux jsme měli,ne jedné ledvině 3st.a na druhé 4st. nejvyšši stupeň je 5tka.Za půl roku následovala cystoskopie pod narkozou a bohužel ani do dvou let se to nesparavilo tak už následovala klasická operace pře bříško,museli udělat plastiku,malé jí ju dělala v říjnu 09,má jezvu přes celý podbříšek,ale jizva nejde už skoro vidět,kdyby ses na něco chtěla zeptat tak se ptej,jen sem ti to ve zkratce napsala…
Evko pokuď je to reflux ledvin tak je to vývojová vada a jak moč koluje pořád mezi močákem a ledvinama tak se do té moči dostávají bakterie většinou e-coli.Pokuď tto reflux není,muže to být jen s prochladnutí a prý většinou když děti chytnou zánět ledvi/močáku tak už na to budou náchylní…
mikce nám dopadla dobře, taky nám říkali, že se to bude vracet, že to mají víc holky, sice máme kluka
ještě nás čeká jedno vyšetření a to nevím jak se jmenuje, jestli mu něco snad píchnou do žíly
Olcik a vrací se vám ten zánět?A co nějaká omezení,máte?Může malá chodit plavat?Ach jo toho refluxu se fakt bojím
Evko řekli nám,že je to od bakterií,které jsou ve stolici adostaly se jí do močové trubice.Prý to od nastydnutí nebývá
ahojda…
my meli zanet ledvin tesne po 6 nedeli a pak nam zjistili ten reflux 4 st… bereme jen sirup a hlidame ledviny, a moc. v rijnu jsme byli znova a nic se nezlepsilo
ale moje detska dr a urolog zatim s tim nic nedelaji.
kdyby se na to neprislo nahodou nic nevime..
omezeni v nemocnici rekli nechodit plavat, ale nase detska ze to neva.. takze jsme chodili na detske plavani a ted obcas do bazenu samy a nic…
malemu budou v cervenci dva roky…
Olcik: a proc jste byli na te plastice?
Evko to malému budou dělat určitě scintigrafii ledvin to dělají myslím každému dítku po zánětu za mu ten zánět ňák nepoškodil ledviny,napíchnou dítku kanilu a pustí do těla kontrastní látku a půl hodiny bez hnutí musí ležet pod takový přístrojem co snímá ty ledviny,ale naší Vanulí dali oblbovák pač by se hejbala.
Pate vaneska měla dva záněty,jednou v těch 9měsících a pak v 15měsích,ale to si myslím,že kvůli tomu,že ona byla rezistentí na sumetrolím a prostě jí ho neviměnili,pak až jednou měla něco zvýšenýho v moči tak jí dali furantoin a od té doby nic(ťuk,ťuk,ťuk),měli jsme jít na operaci v červnu 2009,ale bohužel chvili před operací zjistili,že má Vaneska boriliozu tak to bylo odloženo a v srpnu jsme jeli na dovču a koupala se a i doma máme bazén a celé léto se koupala,jak říkáš většinou zánět(né když je reflux)bývá ze stolice což ve vodě není a když dítko vyleze z vody tak jen sundat hned mokré plavky,jinak nic,koupali jsme se jak před operaci tak už jsme byli i v krytým bazénu po opraci vše v pohodě i dr.říkali,že žádné omezení není,jen nesedět na studené zemi,dostatek tekuti atd.Jinak Vaneska brala anti.dva roky a teď teprve je 3měsícde jsme bez antibiotik.Jinak když nám řekli,že má malá reflux tak se bulela snad týden než jsme to vstřebala a kam chodíte na nefrologii nebo urologii???
Akinom to máte taky vysoký stupeň refluxu a myslím si,že vás nachají ještě tak půl roku zda uvidí zlepšení a pokuď né tak operace,pač ta moč stále koluje mezi ledvinama a moč.měchýřem a může to ty ledviny ničit.U nás nebyla tak též žádné zlepšení tak už nezbylo nic jiného než operace,ale máme to za sebou a jsme ráda.Hodím vám fotku co byla vanul tři dny po operaci.
Leželi jsme v praze krči a maj nám tam dělat i to RTG
Nejste některá z Prahy a nevíte jestli je ta krč dobrá?
Kdyby náhodou musela na operaci tak asi spíš Motol co?