Batika

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9867
22.1.08 19:50

Batika

Ahoj,

trochu mi tu začaly chybět diskuse o tom, jak jsme šikovné :)
A tak zakládám první: pojďmě si popovídat o batice - a můžeme se i chlubit, zřídila jsem fotogalerii na naše textilní výrobky :)

Takhle se mi povedlo nabatikovat obyčejné bílé tričko: 

A co vy?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10480
22.1.08 20:00

Lesi to je moc pěkný, batiku dělám nejradši sypanou a zkoušela jsem i voskovou :? zatím teda bez valného úspěchu a pak je ještě hezká ta s destičkama - máme z ní doma závěs. A pak ráda maluju na textil, zkusím sem vložit fotku, ale netušim jak, mám ji v diskuzi snažilky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.1.08 20:12

Jé, hezké, batiku já moc ráda. Věděly jste, že když na tričku smícháte savo, sůl a barvu a dáte to do mikrovlnky, tak se to vznítí? Mě se to nedávno povedlo v práci, tak možná jen jako varování - možná za to mohlo jen to savo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
22.1.08 20:13

Já právě začínám zase po dlouhé době - jako puberťačka jsem si batikovala a šila, ale to je už let… Tenkrát jsem taky barvila v hrnci - tohle je už barvené v pračce.

Sypanou a destičkovou batiku neznám - jak se dělá? Voskovou jen tuším…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
22.1.08 20:14

Zřídila jsem i galerii přímo na textilní výtvory:

https://www.emimino.cz/modules.php?…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10480
22.1.08 20:23

Lesi vezmeš dvě stejné desky ze skla čtvercového nebo obdélníkového tvaru. Namočíš závěs ve vodě (můžeš, ale nemusíš ho posypat barvou - normální duha) a celý závěs poskládáš do harmoniky , vznikne ti pruh a ten zase poskládáš do harmoniky. Musí ti vyjít třeba ten obdélník a aspoň trochu se přiblížit velikosti destiček.
Z každé strany toho balíčku látky dáš destičku a hodně pevně ovážeš provázkem (nejradši mám bavlněný potravinářský). Pak dáš do hrnce s barvou a obarvíš. Po obarvení rozvážeš a vzniknou ti kostky s různě širokými okraji a když si to předtím posypala hezky ti tem posyp zpigmentuje.
Snad je to aspoň trochu srozumitelné a né jak od hotentota :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10480
22.1.08 20:30

Já to radši vyfotim a zítra vložim, teď jak to po sobě čtu, tak je to opravdu jak od hotentota :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.1.08 20:43

Tak já už jsem teda do té galerie přidala i triko :D Jinak několik mých výtvorů (vánoční dárky před několika lety):

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.1.08 20:47

Sypaná batika se dělá tak, že namočíš tričko, posypeš ho různýma barvama (klasická Duha, Iberia nebo cokoli), můžeš posolit (aspoň já to dělám pro jistotu - kvůli zafixování barvy), dáš to do sáčku (lépe neděravého) a buď dáš uvařit do hrnce s čistou vodou tak, jako bys to klasicky barvila nebo hodíš do mikrovlnky na plný výkon cca 10 minut. Sáček se bude povážlivě nafukovat, ale zatím mi žádný nepraskl - jak vypneš mikrovlnku, okamžitě splaskne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
22.1.08 20:50

Počkej, i Duha se dá dělat ve vlnce?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.1.08 20:54

Jasně, bez problémů… Jedno tričko mám už asi 10 let a vypadá to, že to vzdá dřív látka, než barva :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
22.1.08 21:09

jééé bezva diskuse - nikdy neni dost příležiostí, aby se člověk nemohl nechat inspirovat.
Játeda poslední dobou nemám moc čas, ale loni jsem batikovala dost často

sypaná + konturka

sypaná + savo + konturka
(pro maminku Iv-ku) :-) 

(pro Ivky synátora) :-)

(pro Ivky synátora 2) :-)

Sandra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
22.1.08 21:10

se mi ty fotky nějak zdrcly?! jakto?
S.

Tak už jsem to opravila … chybička se vloudila ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
22.1.08 21:17

Protože jsi si je nerozklikla a tak jsi zkopírovala pouze adresu náhledu - řekni, kde jsou a já je opravím :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
22.1.08 21:27

Díky, :oops: už jsem na to taky přišla :D
S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek