Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, dcera jde do školy sice až za rok, ale u nás nosí první aktovku Ježíšek, tak se začínám pomalinku rozhlížet, jaké jsou možnosti. Dcera je spíš vyšší (v 5 letech v zimě měla 115 cm a 20 kg, počítám, že do první třídy půjde s výškou kolem 125 cm), tak asi nic úplně pro drobky.
Zatím mám paramery - batoh na zip (ne s překlápěcím víkem na přezky), s dobrým bederním pásem (bude chodit pěšky poměrně daleko) a ideálně výškově nastavitelný a aby nebyl moc širkoký a netáhl ji dozadu, váha max. kilo. Funkčně je můj favorit Boll School Mate 20 l (máme od nich batůžky do školky a jsou perfektní), ale dcerce se u aktovek moc nelíbí vzory (slibují na podzim nové, tak jsem zvědavá). Vizuálně se mi moc líbí Frii of Norway Expand (20-25 l), ale bederní pás na fotkách nevypadá nic moc a nenašla jsem na něj moc recenzí ani prodejnu na severní moravě, kde by ho měli vystavený, popř. Beckmann, ale tam je zase překlápěcí víko na přezky a ani Frii ani Beckmann nejsou nastavitelné na výšku.
Máte s těmito značkami školních tašek praktické zkušenosti? Popř. poradíte něco jiného, co by bylo na zip a s bedermím pásem, ideálně rostoucí?
Ještě koukni na Ergobag, má sice překlápěcí víko, ale je tam magnetická spona, vzory mívají hodně decentní. Ale u obou dětí jsem prostě zkoušela, co na záda nejlíp sedne, nakonec melo každé jinou značku.
@Saidy proč nechceš překlápěcí víko? Mame jak zmiňovaný Boll, tak Step by step s překlápěcím víkem. Boll je do ZUŠ, Step by step do školy. Ten Step by step je výrazně lepší batoh, samostojný, přehledný, vejde se do něj i podzimní/jarní oblečení, kdy ráno má dítě bundu a mikinu, odpoledne jde v tričku. Má i lépe udělaný bederní pás. Když má batoh překlápěcí víko, vejde se tam více než když musí dítě bojovat se zipy. A má výrazně lepší přístup dovnitř než se zipy a tedy lepší přehlednost.
@Cuddy Beckmann. Je dost drobek a tenhle sedl skvěle. Starší mělo Ergobag.
Řekla bych, že Ergobag je super, sice klopa, ale na magnet, bederní pás a nastavitelný dle velikosti. Je přehledný a dobře stojí. Mají i pěkné vzory. Vnučka už ho má 2 roky a stále pěkný a vnuk ho bude mít teď do 1. třídy. Myslím, že klopa je pro děti praktičnější než zip,
@Cuddy Step by Step jsem jí zkoušela a je to taková krabice na zádech, dcera je vysoká a hubená a aktovka byla na výšku tak akorát teď (jde do školy za rok, ale v 5 letech měla už 115 cm, vybíráme pro Ježíška) a na šířku byla na ní obrovská. Boll School Mate se mi líbí, že má pořádný bederák (bude chodit pak přes kilometr), máme jejich turistické batůžky pro děti a jsou očividně pohodlné, nebrblají ani na celodenním výletě, že batoh nechtějí. Design sice není nijak závratný, ale to je asi poslední kritérium. Většina aktovek co jsem koukala je celkem hluboká. Chápu, že tam toho pak člověk více nacpe, ale zase to musí dítě táhnout dozadu. ![]()
@Saidy krabice to je, ne to německá značka a Němci nosí aktovky/krabice. Ale je to pro dítě v první až třetí třídě, musí se v tom dobře vyznat, dobře se mu s ní manipulovat. Mají více modelů, pro vyšší děti mají verzi Giant Já mohu porovnat 3 roky v denním používání tyto dva batohy a Boll tedy nevede ani náhodou.
@Saidy a k té hloubce, jsou děti, co v ní nenosí nic kromě penálu a děti, které ji mají plnou, ačkoli si učebnice nechávají ve škole. Ono stačí, kde má dítě jídelnu, zda tahá sebou bačkory, pak nějaká bunda/mikina a je to plné. To bude záležet na vaší škole, jak velkou aktovku bude dítě potřebovat. Ale obecně bych se klopě nebránila.
My jsme dceři vybrali Ergobag a myslím si, že jsme udělali dobře. Cena je sice vyšší, ale batoh je ergonomicky opravdu dobře řešený a je vhodný pro postavu od 100 do 150cm. Navíc má několik reflexních prvků.
Neznáte někdo Beckmann batohy (je to asi něco mezi batohem a aktovkou) nebo Frii of Norway? Líbí se mi designově, dceři taky, ale říkám si, jestli jsou pohodlné a jednoduché na obsluhu. Akorát všude píšou, že Beckmann Classic je spíš pro menší děti, my máme spíš vyší (Step by Step jsme zkoušeli a měla ho teď nastavený na stupeň 2 ze 3 a do školy jde až za rok), tak aby nebyl brzo malý.
jsem trochu nerozhodná ![]()
@Saidy Beckmann ten classic mám pro drobné dítě (teď před nástupem do školy nějakých 115 cm a 20 kilo nemá) a vybírala jsem právě proto, že skvěle sedne drobkům, není moc objemný a je lehounký. Jinak je to super batoh, ale pro o 10 cm vyšší dítě bych ten classic nevolila (asi by sedl, ale dlouho nevydržel). Ovšem Beckmann má i větší a objemnější modely. Chce to ale vyzkoušet. Jak již psáno, u vyššího dítěte koukněte po Ergobagu, má výškově nastavitelná záda až do 150 cm, výborný bederák, dobře řešenou ergonomii. Starší dítě ho mělo až do čtvrté třídy a vydržel by i déle, ale v už to chtělo víc studentský design, tak jsme zůstali u Ergobagu, model Satch a ten v klidu vydrží do konce druhého stupně.
Ale prosím, fakt zkoušej. Asi tak neva kupovat batoh na září v prosinci, ale koukněte po něm v tom prosinci a ne ještě půl roku předem. Bez zkoušení bych nešla do ničeho.
@Saidy píše: Více
Beckmann ma i verzi Classic Max od 122 cm do 150 cm.
Z těch zmiňovaných batohů máme vyzkoušený jen Boll, zato máme doma obě velikosti školních batohů. Pro tak velké dítě bych s klidem koukala už po těch větších (24l). Já mám mrňavé děti (110cm/15kg při nástupu do školy) tak všichni odchodili první dvě třídy s menším 20litrovým, do třetí už i ti moji prcci dostali větší. V naší škole běžně vídám prvňáčky s větším Bollem.
Bederní pás je moc pěkně a funkčně vyřešený, ale ti moji holomci ho prostě nepoužívají
ani při pěší cestě ze školy domů (4km). Umí si ho správně zapnout, ale nějak je to za celou cestu samotné nenapadne, ani toho největšího budoucího sedmáka. ![]()
S Boll batohy jsme velmi spokojení, rozhodně to nebude špatná volba.