Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamči,omlouvám se za další diskusi
Ale ráda bych věděla,jak je to u vás s televizí.My si s malým hrajeme v obýváku,kde je puštěná televize,jen malounko,neřve.On občas ustane ve hře,a kouká na televizi-zaujme ho znělka rekla,televizních novin.Je pravda,že jsou pořady,na které se díváme,a věnujeme se mu míň…jinak si s ním hrajeme po celém bytě,prolézáme tunel,chodíme po chodbách,krámujeme v kuchyni.Nojím se jen,aby mu to nezničilo oči,či neovlivnilo schopnost soustředění,či,aby z něj nebyl ležák u televize.U švagrové se televize skoro nepouští
Díky.
Tak já na televizi vůbec nekoukám. Ne z nějakého principu, prostě mě to neba. Nepouštím jí tedy ani dítěti. Televize jde u babiček o víkendu, víceméně stále. Kluk se o ní moc nezajímá, ale denně bych to rozhodně nepovolila.
My televizi ani nemáme. Občas se koukáme na něco z archivu, ale to většinou večer, když už spí, nebo se uspává…
EDIT: aha, sorry, nevšimla jsem si že je to diskuze o batoleti a televizi, takže se mě to netýká… ovšem neplánujeme televizi kupovat
U nás je to taky tak. Televize hraje celý den, tatínek je teď s námi doma na dlouhodobé neschopence, jinak když jsme samy, tak je spíše vypnutá.
Majda sleduje některé pořady cíleně - Mickeyho klubík, večerníček, někdy ji zaujme kousek delšího filmu, pohádky, s taťkou kouká na hokej. Maximálně vydrží tak 10 minut řekla bych, tak 3× za den - že se opravdu dívá.
Jo a teď se zamilovala do cvičení s Míšou a fakt vydrží těch 45 minut zpívat a tancovat - nesedí a nečučí.
Myslím, že když budete mít dost jiných aktivit, bude to dobré… Horší to bude za pár let tipuju ![]()
Dnešní televize už snad oči „neničí“… A zbytek musíš trošku ohlídat, no.
Když jsem s ní sama, spíš pustím rádio/cd…, aby byla nějaká kulisa, nemám ráda ticho.
To je diskuze …
taky by mě to zajímalo.
Máme to doma taky. Malá si hraje, buď sama nebo semnou a už od mala jsem ji učila na „hluk“ ne že by nám řvalo rádio nebo tv, ale prostě aby si zvykala, a jen tak něco ji nevzbudilo takže když zazvoní telefon neprobudí ji to. A to mi doporučovali i v porodnici aby hrála aspoň tv. Ale občas uhne pohledem na tv ať už jak tu bylo zmíněno - reklama nebo nějaká znělka!
Nebojím se , že by ji to nějak ublížilo, ale snažím se, aby tv neupřednostňovala před ostatními zálibami - hry, seberealizaci atd… No je to věčné téma zda tv ano nebo ne, já doufám, že to nebude mít následky.
Já tedy,když jsem s malým doma ve všední den,tak si nahrávám Ulici,pač večer chodím cvičit,a pouštím si první díl ráno u snídaně-tak 20min.,pak to vypnu,a dopoledne si hrajeme,uklízíme,chodíme ven-na nákup a na procházku,když se malej nají,tak si pak svůj oběd a pak i kafe vezmu ke zbytku Ulice,a pak jdem spát.Večer je malej s tátou,já jak jsem předeslala chodím cvičit,a to mají tu puštěnou tv…
Náš malej když mu byl tak rok a kousek tak si pamatuju, že si hrál a my koukali na telku a začala reklama a on vždycky přiběhl a koukal, reklama skončila a on si šel zase hrát
to bylo úžasný, vždycky jsme se tomu smáli, a to mu zústalo teda do dneška je mu pět a půl a reklamy miluje, a už i Lucinka když je v obyváku v postýlce a je puštěná televize a uslyší znělku reklamy nebo ulice a ordinace když se na ní dívám přes den tak se hned otáčí, ale myslím že už dneska jsou televize jiný a že by jim to ublížit nemělo
![]()
Tak my máme také televizi v místnostech, kde si malý hraje, já ne TV moc nekoukám, spíš jen na nějaké dokumenty a dopoledne mívám zapnutou Čt24… Občas samuelkovi pustím BABYTV nasatelitu, jsou to anglické naučné pohádky, a krátké
tak třeba to poslouchání cizí řeči nějak pomůže
Jinak pravidelně zapínám večerníček když je malý vzhůru déle a pak hned koupat je to součást našeho rituálu, ale některývečerníčky mi přijdou fakt hrozný…
když už v TV dávají něco na co se chci koukat přes den tak sedím na zemi a samuel si hraje kolem mě občas jukne na reklamy, ale kdybych seděla na gauči nehrál by si a pořád by mě terorizoval jakmile se snížím na jeho úroveń mám zajištěn alespon trošku poklidný film ![]()
Ale třeba moje teta svojí skoro 3 letou dceru nenechává koukat na TV přes den si ji vůbec nezapne, to samé to mají s počítačem. TV jí pustí jen při jídle a to nějaké pohádky aby alespon trochu jedla…
Jako kulisu si tv nepouštíme. Pustím si to pro sebe max. když spí po obědě. Neexistuje, že bych já přes den chtěla něco vidět a koukala..To to raději oželím.Nechci aby při tom existovala dcera..
Nejsem úplně proti - kouká na kouzelnou školku a pak 10 minut na večerníček ( ale připouštím, že je to spíš kvůli mě, abych měla minutku klid, třeba na jídlo - né že by to vyžadovala, ona si nevzpomene)..
Nevídím na tom nic pozitivního..
Ale nikomu to neberu..mě by vadilo, že vnímá ty znělky a čučí na reklamy jak husa do flašky..že se nesoustředí na hry a podobně.Navíc by mě to rušilo v komunikaci s dítětem.
Občas pustíme i krtečka na pc..
U nas jak kdy. Kdyz je doma muz, tak je pustena podle toho co v ni davaji. Ale kdyz jsme doma s malou samy, tak ji nepoustim.
když je doma manžel tak je zaplá často,je ale doma hodně málo. Když jsme doma sami,tak jí zapínám ráno na animáčka a večer na večeři,jinak máme zapnutý rádio,mě by bylo líto té elektriky co ta velká tenká Tv žere,když na ní já ani malá nekoukáme
televizi pouštím ráno při vstávání tak na půl hodinky, někdy kouzelnou školku (ale spíš vyjímečně) a to samé večerníček. Jako kulisu jsem se naučila pouštět radio nebo dětské písničky. TV ne. Myslím že na to mají času dost, nehledě na to, že smysl ještě moc nechápou, natož dospěláckých pořadů. ![]()
Televizi pouštím pravidelně na večrníček, to už od šesti vykřikuje „kluk, kluk“ a chce zapínat televizi
Jde jí hlavně o tu znělku. Teď občas čučí i na Kouzelnou školku, ale to i díky ročnímu období, přes léto budeme víc venku. A sem tam jí pustím programy pro děti, co jdou o víkendu ráno. Jinak je televize vypnutá.