Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamči,co děláte s mrzutým dítětem?Malej je od Štědrého večera střídavě mrzutý,občas se zabaví,občas natahuje ruce,ale to chce jen zvednout,aby mohl otvírat dvířka na lince.Když ho dám dolů,tak se vzteká,to samé,když mu vezmu mobil,apod.Asi je to jen nějaké období,ale štve mě to ![]()
ahoj, tak to nejsi sama. Já když mu taky něco vezmu, tak se začne vztekat. Pořád chce na ruku, ale jen proto, aby mohl dělat blbosti a nebo se dostal k tomu k čemu se dostat nemůže a aby výš viděl a když ho dáme dolů, tak je taky protivný. taky už jsem z toho kolikrát vytočená a asi se s tím nedá nic dělat, jen prostě zabavit a přetrpět.
My jsme mrzutý od štědrýho dne,asi toho n něj bylo nějak moc a dává to teda pěkně najevo.Když mu něco vezmu tak mlátí skoro hlavou o zem.A dokonce i spaní má nějaký rozladěný.Tak čekám kdy se to zase srovná. ![]()
Momi já to řešim tak že střidam chvilky pro děti a chvilkami pro sebe. Když chce otevírat skřinky tak se věnujeme tomu naplno třeba 5 minut v kuse, prohlížime hrníčky. Pak třeba postavíme komín…
A potom zase jdu něco dělát a musí to respektovat. Časem na to zvykl a ví že za chvílku se mu budu věnovat naplno, a už tolík nezlobi.
A jsou svátky, musela jsi udělat tolik věci navíc, te pozornosti určítě nebylo tolik co obvykle a tak chce to vynahradit.
At' se daří! ![]()
Když chce nosit, tak dávám do šátku, jinak zábavu obstarává starší bratr nebo zapojuju do domácích činností - chystáme prádlo do pračky, uklízíme… Nebo taky pomáhá jít ven.
Vztekání je normální, jsou malí a nemají jinou nožnost, jak dát najevo nesouhals s tím, co se jim dějě…
Máme to samé teď a určitě je to o nervy :/ nicméně řekla bych, že je to jen období… Doufám, že přechodné
není to zrovna pianko protože na rukou se chce nosit pořád!!! Jen doufám, že to vztekání ji opravdu brzy opustí …
Hodně štěstí
Jéé,jsem na jednu stranu moc ráda,že to není jen u nás
dneska unás bylo -11st.,tak jsme byli i doma,chodím ven do -5st.,tak to možná bylo i tím…člověk by řekl svátky klidu a míru,ale chrochtadla o tom mají jinou představu
![]()
Vanesssko, nechci tě strašit a nevím, jak staré máš dítě, ale tak min. do 4 let bych řekla, že je to vztekání neopustí ![]()
Malá má skoro 15 měsíců
no … už jsem slyšela o hodně lidech, že to potrvá hodně let ještě… a už teď se toho děsím-… čekám kdy sebou hodí o zem a začne kopat nožičkama. Jsem na ni sama a tak trošku myslím, že ji ta mužská ruka sakra chybí. ![]()
Vanessska píše:
Malá má skoro 15 měsícůno … už jsem slyšela o hodně lidech, že to potrvá hodně let ještě… a už teď se toho děsím-… čekám kdy sebou hodí o zem a začne kopat nožičkama. Jsem na ni sama a tak trošku myslím, že ji ta mužská ruka sakra chybí.
Jojo,nám je taky něco málo přes 15m,a taky to někdy stojí za to
tatínek je hodný,bojí se,aby neměl nějaké trauma,a já se mu snažím už několik týdnů vysvětlit,že už je třeba nastavit mantinely…
Neboj, zvykneš si, zocelíš nervy, to půjde
Vztekajícího se 3,5 leťáka už s klidem překračuju a odcházím v dál…
Taky si říkám, že inteligentní děti se (údajně) vztekají více a častěji ![]()
A bez toho to fakt nejde, prostě vývojová fáze, ze které musí vyrůst… A naopak - pokud se nevzteká, tak je něco špatně.
Já to říkám taky. Musím malé dát lásku za 2 ale zároveň i tu pevnou ruku! Mantinely stavím už co překročila 1 rok, protože si myslím, že ačkoli nechápou ještě všechno zas tak hloupé nejsou!! A to mi řekla i pediatrička, že spousta rodičů všechno omlouvá tím, že je dítě malinké a nechápe, ale přitom ty děti jsou chytřejší než si myslíme
Takže mantinely stavím jak se dá, klidně, mluvením, občas zvýším hlas a když už dělá opravdu „kruťárny“ neváhám ji dát po ručce nebo po zadečku aby věděla co smí a co ne. Ale jen v krajních případech
Vanessska píše:
Já to říkám taky. Musím malé dát lásku za 2 ale zároveň i tu pevnou ruku! Mantinely stavím už co překročila 1 rok, protože si myslím, že ačkoli nechápou ještě všechno zas tak hloupé nejsou!! A to mi řekla i pediatrička, že spousta rodičů všechno omlouvá tím, že je dítě malinké a nechápe, ale přitom ty děti jsou chytřejší než si myslímeTakže mantinely stavím jak se dá, klidně, mluvením, občas zvýším hlas a když už dělá opravdu „kruťárny“ neváhám ji dát po ručce nebo po zadečku aby věděla co smí a co ne. Ale jen v krajních případech
jojo,malej si hrozně rád prohlíží fotky a videa na mobilu,hlavně,kde je on.Když to dojedeme do konce,tak to zavřu,a telefon dám mimo dosah.To začne řvát jako tur,a svíjet se po podlaze.Už mu ho pak ale nedám,nechci,aby si vyřvával.To samé je s jídlem,nejraději by jedl jen piškoty a rohlíky ke svačině,ale když mu dám namixované čerstvé ovoce-tak se začne vztekat,sotva to vidí.Už jsem ho párkrát i vzala,a sundala ze židličky,a nedostal nic,až další jídlo.
Malá je právě taky hrozně umíněná! Půjčím ji taktéž telefon a pouštíme písničky, ona zpívá tancuje … a pak to zavřu odložím a ona spustí!!
Ježíš jsem ráda, že to tak není jen u nás.. ![]()
Jakmile není po jejím tak je zle, vzteká se a řve, a taky se snažím, aby si nevyřvávala věci! Protože jinak to tak bude mít i v životě- co chce to dostane - tak to teda ne!
Vanessska píše:
Malá je právě taky hrozně umíněná! Půjčím ji taktéž telefon a pouštíme písničky, ona zpívá tancuje … a pak to zavřu odložím a ona spustí!!
Ježíš jsem ráda, že to tak není jen u nás..
Jakmile není po jejím tak je zle, vzteká se a řve, a taky se snažím, aby si nevyřvávala věci! Protože jinak to tak bude mít i v životě- co chce to dostane - tak to teda ne!
já jsem taky ráda,že to není jen u nás
![]()