Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Náš prcek měl loni o vánocích čerstvý rok, ještě nechodil, stromek ho zajímal. Měli jsme živou jedli, tak jsem mu ruku malinko „popíchala“ na jehličí, pak ho obcházel z dálky. Taky jsme ho neměli kam postavit ![]()
Náš prcek měl loni o vánocích čerstvý rok, ještě nechodil, stromek ho zajímal. Měli jsme živou jedli, tak jsem mu ruku malinko „popíchala“ na jehličí, pak ho obcházel z dálky. Taky jsme ho neměli kam postavit ![]()
Řešíme to ted taky, kam s ním
Malá už sama chodí, ale je to takové kinklavé ještě, tak musí být stromek v bezpečí. Ale vyřešilo se to celkem samo. Máme v obýváku velkou dřevěnou ohrádku pro Anežku, ale ona v ní nechce být
tak plánujeme, že ohrádku uklidíme. No a ted nás napadlo, že když nechce být v ohrádce Anežka, tak tam bude stromek
Máme umělý, tak jsem to už zkusila a jde to
ale koupíme živej stromek. Jsem zvědavá jak to vezme prcek, že má obsazenou ohrádku ![]()
Pehot,
kupovat komodu kvůli stromečku je nesmysl, ale my když jsme mívali u našich menší stromeček, tak jsme potahli nějakou pěknou látkou nebo ubrusem velkou krabici (třeba od televize) a stromeček postavili na ni. Rozhodně, když je stromeček dostatečně vysoko, aby na něj dítko nedosáhlo, tak jsou pak Vánoce v pohodě. Takže to je můj tip - místo komody krabici ![]()
Naši kluci měli loni přísný zákaz přibližovat se ke stromečku, nedejžto na něho sahat. Mno sahali na něho to je jasný a dokonce si Tom(tehdy10.5měs.) trhal s háčku arabesky a stromeček to vydržel. Takže bych po skušenostech doporučila spíš kontakt dovolit a ukázat jak na to. Samozřejmě tahání a plácání zakázáno, jinak baci baci
My měli za mlada doma stromek na vysokém podstavci, takže převrhnutí nehrozilo a u manžela přivazovali stromek k topení. Jak říkám u nás doma bude letos stromek živý, normálně postavený na zemi s náležitou instruktáží dětí a neustálím hlídáním a koukáním i „za roh“
Járovi bylo při prvních vánocích necelých 12m, zdatně už lítal … pořídili jsme stromek umělí (taky to dalo práci tatínka přesvědčit) že přeci jen bude bezpečnější než živej. Máme cca 150cm vysokej. Měli jsme ho uvázanej na malím stolečku a stoleček přivázanej k trubce k radiátoru
takže strhnout ho nemohl ni náhodou, a dosáhl jen na spodní větve.
Loni (2r), už byl stromek normálně na zemi, ale i tak byl drátem přichycen k trubce od radiátoru. Letos už ho asi přivazovat nebudem, snad má to 3 leté dítě rozum ![]()
Ale jinak můžu říct, že se vše obešlo bez komplikací … jára taky nic nenechá na pokoji, ale stomek (ač jsem to předpokládala) ho zas až tolik nelákal. Poprvé byl unešen, a pak jen upozorňoval že musíme svítit
Bonbony jsem nedávala (by je strhal všechny najednou) a koule mi nevadili, bo máme ty plastový
Takže pohoda
![]()
přeju všem klidné vánoce bez nehod … já půjdu za chvíli přidělávat světýlka na okna a trochu zdobit když nám zítra začíná ten advent.
Tak se s vámi odělím o naše „starosti“ se stromečkem.
Letos jsme se rozhodli, že budeme mít živý, jako vloni, jenže loni byl JAkub čerstvé miminko (na vánoce 3M) takže ho to nebralo vůbec. A tedka už je to pěkný raubíř.
Takže my budeme pořizovat menší stromeček v květináči, zakořeněný a po vánocích půjde na balkon a tam vyčká na další vánoce.
Ozdoby máme jen slaměné (asi tak 5ks) a zbytek mám po prababičce háčkované sněhové vločky a zvonečky, letos si tatínek pro:,–(il ještě sladkosti na stromek, ale těch tam moc nebude, když bude malý. No a světýlka nemáme. Takže si myslím, že to bude v pohodě.
Přejeme s Kubou všem pohodu a klidné vánoce
![]()
Ahoj
my jsme měli doma s našima stromek odjakživa dojakživa přivázaný
a to pořádným provazem.
Měli jsme v obýváku dvoje dveře, a ty jedny se prostě na Vánoce zavřely, a strom se přivázal ke klice.
Jelikož já jsem jako dítě trvala na stromečku MEGA GIGA, aneb špícou musel rýt díru do stropu, a tak se prostě přivazoval.
A s naší dcerou jsme to řešili tak, když byla batole, že se koupil menší stromeček a prostě se DAL NA VYŠŠÍ KOMODU.
A hotovo. tam nedosáhla.
ještě jsem chtěla dodat, že nemáme umělí stromek v tom stojanu který je k tomu (se nasunou jen 3 plasty do drážek na kmínku
) ale dáváme ho do stojanu na stromek živý, tj do kovového velkého a těžkého stojanu. takže i tak je zamezeno převrácení, už jen proto že má delší „nožičky“ a je těžkej.;)
Naší malé bylo vloni taky 9 měsíců, lezla a obcházela nábytel A stromek jí vůbec, ale vůbec nezajímal.:-) Byla jsem z toho v šoku, protože jí zajímalo všechno. Měli jsme velký, volně postavený na zemi, žádná ohrádka, ale máme pevný stojan a ozdoby jsme neměli až dole. SPíš se bojím letos, už v obchodech jí stromky zajímají, tak potom co doma.:.) Ale riskneme to.:-)
Je to super nápad a i ty ostatní stromky na tom Stromečkově mají moc hezké, pěknější jsem neviděla. Už máme starý takový nic moc, takže letos si uděláme radost s novým.
Loni bylo malé akorát 7.měs a stromek ji vůbec nezajímal…a to začela zrovna o Vánocích lézt,sedět a stavět se
Letos budeme muset dát jen malý…na stolek/nemáme místo/ a nějak ho asi přivázat k trámu
..jinak tuším rychlý konec stromečku ![]()
Náš prcek měl loni o vánocích čerstvý rok, ještě nechodil, stromek ho zajímal. Měli jsme živou jedli, tak jsem mu ruku malinko „popíchala“ na jehličí, pak ho obcházel z dálky. Taky jsme ho neměli kam postavit