Náhlý strach z koupání

245
28.11.08 13:01

Náhlý strach z koupání

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s tím, že se Vaše dítě najednou začlo bát koupání (myslím ve vaně). Náš Kuba vždycky do koupelny utíkal a sám lezl do vany. Ve vaně se hrozně rád rachtal a dokonce si i lil hrníčkem sám vodu na hlavu. Jenže teď je to asi týden a najednou se z ničeho nic začal koupání bát. Když mu večer řeknem, že se jde koupat, úplně se rozklepe a začne fňukat a plakat. Vůbec do koupelny nechce. Když jej tam odneseme musíme oba ho moc zaměstnávat a ukazovat mu různé opičky, aby ve vaně nehysterčil a my jej alespoň trochu umyli. :( Když mu chcem umýt hlavu, tak má děsný hysterák. Vůbec nevím, co to způsobilo. Nemáte s tím někdo zkušenost? Jen podotýkám, že malýmu je něco málo přes dva roky. Ráda bych, aby se tohoto strachu zase zbavil. Nechápu to. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15
28.11.08 13:47

Ahoj, přesně to se nám stalo s naší 2a1/2 letou dcerou. Vždycky se koupala ráda, někdy si tam vydržela hrát třeba 1/2 hodiny. S mytím vlasů to bylo vždycky trošku horší, to bylo většinou s brekem, ale i tak pohoda. Najednou nastal zlom, marně jsem pátrala po příčině. Když se měla jít koupat, začala brečet, klepat se, ve vaně si ani nesedla. Jen ve vodě stála, dokola opakovala „Jdeme ven“ a já ji musela otírat mokrou žínkou. Aby se tak netrápila, začali jsme koupat 1× za 2 dny. Potom jsme koupili bublifuk, ráda dělá bubliny, ale mohla je dělat jen ve vaně. Takže asi 2× stála ve vaně a dělala bubliny (nebo já), ale neplakala. No a potom si tam sedla a dělala bubliny. A takhle postupně to šlo a teď už se zase koupe ráda, každý den! Jen mytí vlásků pořád „nic moc“, tak to zbytečně nehrotíme. Nekoupací období nám trvalo asi tak měsíc. Chce to trpělivost a zase to bude dobrý. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
28.11.08 14:41

Ahoj,
u nás bylo úplně to samé a dokonce několikrát, naposledy asi před dvěma měsíci. Vždycky se jednalo jen o období cca tří neděl. Stejně jako fidluše jsme omezili frekvenci, tak na 3 - 4× týdně a zabralo, když jsem se koupala já nebo manžel s ní, pokud máte větší vanu, tak vyzkoušej :wink: U nás to pak bylo sice ne s nadšením, ale bez pláče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
28.11.08 14:49

Holky moc díky za podporu. :D Jsem ráda, že to snad bude přechodné. Ten bublifuk je dobrý nápad - ten má Kuba taky rád. Zkusím. :) Jinak ho taky koupem ob den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5784
28.11.08 16:12

u nás proběhlo úplně to samé a my nalákali na pěnu. Do té doby jsme ji nedělali nebo jen vyjímečně. Tak si ji tam začal dávat sám a to zabralo. Ale vlasy jsou stále taky skoro z brekem. A nedokážu mu vysvětlit že když zakloní hlavu že to nic není… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
28.11.08 17:22

U nás je to teď podobné. Anežka se taky dřív koupala ráda a teď ji do vany skoro nedostanu. Nejen, že řve, když se jdem koupat, ale v té vaně dostane šílený hysterický záchvat, začne se probýbat do oblouku a já mám opravdu co dělat, abych ji udržela a aby se neuhodila, takže o nějakém mytí už nemůže být ani řeč. Začala s tím asi před týdnem, teď je to trochu lepší, ale už mi dochází nápady, jak ji rozptýlit, aby si neuvědomovala, že je ve vaně, a jedna finta vystačí sotva na jedno koupání. Myslela jsem, že to má spojené s jesličkami, kam začala před měsícem chodit a asi po týdnu se jí tam přestalo chtít chodit. Sice se jí tam líbí, ale ráno mívala podobné záchvaty, jako má teď před koupáním. Rána už jsou mnohem lepší, ale horší je to teď odpoledne a hlavně večer. Bublifuk jsem zkoušela hned, zabral na jeden den, ale pak už ani to ne. Taky jsme nechávali pít lachtánka z kelímku, nechala jsem Anežku rozbalit nové mýdlo a samostatně se namydlit, půjčila jsem jí krém a nechala ji se samotnou namazat (při koupání, to bylo trochu náročnější) apod. Každý den musím vymýšlet něco nového a už fakt nevím. Ale je pravda, že když ji vykoupu dřív než hned před spaním, tak je to lepší, a tak jsme s manželem došli k názoru, že má koupání spojené se spinkáním, po kterém když se probudí, tak je maminka už v práci (začala jsem chodit do práce a ráno odcházím dost brzy). Ale když teď čtu, že je to u vás podobné, tak nevím, jestli to není jen takové období, a hlavně doufám, že každopádně brzy přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
29.11.08 09:16

my teda neměli s koupáním nikdy problém, ani když byl Honzík sám ani když se začali koupat společně. Ale teď cca 14dní se starší Honzík vůbec nechce jít koupat. Sice nehysterčí, ale těch řečí a pomůže až věta typu: Když se nevykoupeš, tak s námi nemůžeš zítra… (jet k babičce, jít na klub maminek, jít do školky, dělat perníčky..) protože to špinavý kluci nedělají. Rychlostí blesku je ve vaně :) No ale je o dost starší než vaše ratolesti, tak ty to asi ještě chápat nebudou, tak bych možná na nějakou dobu koupání vypustila a „jako velký“ je osprchovala. Možná pomůže když se před nimi osprchuje máma nebo táta.Nemusí s nimi( třeba úplně jindy než se koupe dítě), ale nechat je koukat, aby pochopili že je to normální se mýt že to není jenom „zábava“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
29.11.08 10:46

Dceru jsem nalákala na sprchování, že si mohla sprchu držet sama. S mytím hlavy jsme měli taky velký problém, taky mi trvalo hodně dlouho, než jsem jí přesvědčila, že když zakloní hlavu, nám se teda více osvědčilo ležení ve vaně a podpírala se loktama, tak že to nic není. Zvláštní je, že když byla chvíli nucená se sprchovat ve sprchovém koutě, tak jí vůbec nevadilo, že si myje hlavu sama a teče jí to přes oči, tam to prostě jinak nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
23.12.08 19:44

nádherné vánoce přeje Lacenka a kluci

http://obrazky.prokes.net/…ajina-a3.gif

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9797
10.1.09 19:36

Hezký večer všem!
Zrovna máme stejný problém. Už pár dní začne naše Baruška naříkat jen jí začínám slíkat a ví, že se jde do vany. Tam spustí šílený hysterák, že ji ani pořádně neumyju, nepomůžou ani hračky ani žádné blbinky:-( A to byla vždycky hrozná kachna. Hrozně se jí tam líbilo a dělali s tatínkem blbosti..tak jsem z toho docela vystrašená. Jsem ráda, že to brzy přejde. U nás jsou teď dost špatné noci, tak možná to má spojené s tím a proto vyvádí. Doufám, že jí i ostatní vaše dětičky to brzy přejde!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Richard31
7.11.09 18:02

3,5 měsíce

Zravím všechny (hlavně) maminky :-)

U naší 3,5měsíční holčičky se nám stalo přesně to, co je tu popisováno - ze dne na den začala mít odpor ke koupání. Při posledním „radostném“ koupání se jí nic nestalo, k ničemu mimořádnému nedošlo, přesto při dalším koupání hysterák. Zkusili jsme dát napřed 2 dny pauzu, pak týden, ale pořád stejné. Poradíte? Díky.

• Citovat
  • Upravit
505
8.11.09 11:24

Ahoj, minulý týden měli jsme podobný problém. Jinak sám vždy běžel do kupelny, půl hodiny se koupal. A asi tak týden se nechtěl koupat. Stál ve vaničce a pořád chtěl vylézat. Ale byl zrovna po očkování, strašně byl protivný a ukňouraný, teď už je zas vše v pohodě, tak to přisuzuji tomu očkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jarmila20
13.1.12 17:49

snyppinka

dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je možné aby ditě mnělo strach z koupaní muj 13 mněsicní sny mam strach z koupaní už asi 4 den nechce se koupat ani ve vaničce ani ve velký vane když ho posadim tak mam zachvati breku co mam delat aby se mu zas koupani libilo nepomahaj ani hracky prosim poradte dekuji

• Citovat
  • Upravit
26653
13.1.12 18:19

hmmmm tak my mame asi taky 4-5 dni stejny problém.malymu je 9m ,koupani miloval doposud.cakal tak,že byla cela koupelna pod vodou.ještě ,když ho svlíkam tak se raduje dam do vany tak zpustu neskutečny plač.dneska jsem šla s nim a nepomohlo,jen na chvilku se smal.koupe se s nim jinak dcera,děla na něj ruzny opičky,jindy se smal a cakal,ale ted ne.jen pláč.hračky nic nepomaha.dcera tohle nikdy neměla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16783
14.1.12 14:23

tak kouká že je to všude malej to dělá asi měsíc zpátky hrozný záchvaty úplně se klepe ve vaně si nesedne jen stojí a křičí a když se k něml přiblížím tak se mě chytne jak klíště .musíme ho ted koupat 2 od tý doby sprchujem tak ob den a to že přítel osprchne já nymdlím a spláchnem a jde se ven trvá to tak minutu maximálně a 1 týdně mytí hlav na to sem pořídila kyblík s pružným okrajem ale když v tý vaně stojí tak to stejně nejde by mi to všechnol vyteklo ven ale žádná rada tady moc není že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí