Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@PHV píše: Řešíme úplně stejný problém, s tím rozdílem, že do vany jde úplně nadšená, koupe se s taťkou a vždycky vodu milovala. Jednou týdně jsme koupali a zbytek každý den osprchli. Už je to minimálně měsíc, možná víc, co jí na osprchovani za boha nedostanu, hrozně hysterci. Do vany dobrovolně jde, ale jakmile jdeme mýt hlavu, hysterie jako blázen, nic nepomáhá. Muž jí musí prostě posadit a držet a já ji oplachuji šampon, ona řve jak na lesy. No strašný, divím se že ještě nikdo nezavolal sociálkuuž to trvá docela dlouho, přitom s tím nikdy problémy nebyly. Fakt nevím co s ní
za měsíc jí budou 3 roky.
Taky mám podobný problém se svou dcerou. Nejde tady, než spíš o cokoli jiného, spíš o čas koupání? Nebylo by dobré zkusit koupat před spaním?
@mrav zkoušeli jsme koupat dopoledne, odpoledne i večer. Nic. Do vany se těší, hraje si, ale jak je čas mýt hlavu, dobrovolně chce radši ven a už hysterák. Fakt už nevím.
@PHV píše: Řešíme úplně stejný problém, s tím rozdílem, že do vany jde úplně nadšená, koupe se s taťkou a vždycky vodu milovala. Jednou týdně jsme koupali a zbytek každý den osprchli. Už je to minimálně měsíc, možná víc, co jí na osprchovani za boha nedostanu, hrozně hysterci. Do vany dobrovolně jde, ale jakmile jdeme mýt hlavu, hysterie jako blázen, nic nepomáhá. Muž jí musí prostě posadit a držet a já ji oplachuji šampon, ona řve jak na lesy. No strašný, divím se že ještě nikdo nezavolal sociálkuuž to trvá docela dlouho, přitom s tím nikdy problémy nebyly. Fakt nevím co s ní
za měsíc jí budou 3 roky.
Ahoj.
Dle mého názor dcerka začíná uvědomovat některá fakta a „vnitřní“ poznání ji vede k tomu, že se začala bát toho, že se jí lije při sprchování voda na hlavu.
Něco podobného se mi stalo u staršího syna, shodou okolností kolem 3 roku. Nikdy před tím se nebál tmy. Šel kamkoli, kde se nesvítilo. A my jsme ho nikdy nestrašili (např. je tam bubák apod.). 100 % vím, že se to stalo ze dne a nikdo/nic na jeho počátek bázlivosti neměl/o vliv. Teď jednoduše do tmavé místnosti nepůjde. ![]()
Dle mého názoru zase musí dozrát do stádia, že se přestane bát. U mého syna, že v tmavé místnosti se mu nemůže nic stát a Tvá dcerka, že sprchování je v pohodě. ![]()