Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky prosím o radu.
Jak řešíte umístění vánočního stromku,jestliže Vaše děti ještě nechodí, ale zato se „sápou“na vše, co je v dosahu?
Naše dračice velmi rychle leze (někdy fakt nestačim zírat
) a docela obstojně obchází nábytek. Sama ještě nechodí - musí se stále přidržovat. Taky je uplně posedlá vším, co se blyští,takže se docela děsim toho, co se stane, až „nainstalujem“ vánoční stromek.
Už jsme jednou podobnou situaci řešili, když jsme si kdysi pořídili kocoura. Po zkušenostech s kočkou u našich (neustále na stromek skákala, pak si dokonce udělala pelíšek ve spodním patře větví, nekolikrát ho převrhla…) jsme dokonce koupili stromek umělý. A já NESNÁŠIM umělý stromky! Ale náš kocour si ho ani nevšimnul, takže další roky jsme opět mívali stromek řezaný.
Tak teď přemýšlím, jestli tu umělotinu zas neoprášit, kdyby to Nikča na sebe náhodou převrhla. Oproti řezanému stromku (míváme vždy velmi košatou jedli min. 210 cm vysokou a taky parádně těžkou - tak 10-15 kg) je totiž lehoučký, tak by se jí nic moc nestalo a ani by se nepopíchala.
Taky všechno strká do pusy, tak aby nespolkla nějakou jehličku nebo lamelu z řetězu, nebo já nevim co.........
Jde vůbec stromek před děckem nějak „zabezpečit“ ? (a teď nemyslím dát ho do jiného pokoje, nebo u něj celý den hlídkovat.......)
Jak to je/bylo u vás? Díky moc
Ahoj,
pokud trvas na velkem stromku, tak jedine nejak zaohradkovat. U nas by nikdo umely neprezil, takze jsme kupovaly mensi kousek a ten jsme davali na komodu. Komoda ma neco malo pres metr, takze dite nedosahlo a pritom to vypadalo pekne…
Terik
My jsme měli první rok stromek v ohradce (to bylo Anežce asi osm měsíců) a druhý rok na skříňce asi metr vysoké. A letos ho mám v plánu dát taky na skříňku. Stromek máme umělý, mně to nevadí a hlavně si ho můžem opravdu nechat až do Tří králů..
Ahoj,
od té doby, co máme děti, kupujem malej stromek kolem metru výšky a dáváme ho na komodu v obýváku. Bývají krásně hustý - nedostaneš se rukou ke kmínku. Ozdoby mám různý, ale ne skleněný, takže by ani převrhnutí nevadilo. Dárky pak skládáme pod stromek a hlavně na zem pod komodu.
ja jsem taky milovnik velkeho prirodniho stromku, ale letos jsem se rozhodla = s tezkum srdcem, koupit stromek mensi a dat ho na komodu, par let to tak holt budu muset prezit. ale ozdoby aspon letos budou i skleneny, s tim se nezalamuju. dokud tam nedosahne, tak proc ne. v panelaku to nemam jak vyresit. jak to udelaji nasi, kteri kazdorocne maji stromek velkej a zadnou komodu v obyvaku nemaji, nemam potuchy, ale tech par navstev ho snad uhlidame ![]()
Ahoj,
abys nebyla překvapená, že si malá nakonec stromku ani nevšimne, tak to bylo u nás, taky jsem s očekáváním všeho zlého čekala, že stromek vezme za svý ( jedlička cca 160cm, ozdoby slaměné
) a Sárinka si ho vůbec nevšimla, dívala se na ozdoby, na to jak svítí, ale netahala za něj, platilo na ní, že na něj nesmí sahat a fakt se ho nedotkla. Letos budeme mít víc místa, tak si koupíme větší jedličku, zase bude ozdobená do přírodna + tam Sárince dáme pár čokoládových Mikulášů, který si bude moct sundat. Umělý stromky nesnáším, pár let jsme ho mívali u našich, a těm jsme před 3 lety koupili z legrace živý stromek, taťkovi k narozkám, místo kytky a od tý doby jedou zase na živých.
Amynka píše:
Ahoj,abys nebyla překvapená, že si malá nakonec stromku ani nevšimne, tak to bylo u nás, taky jsem s očekáváním všeho zlého čekala, že stromek vezme za svý ( jedlička cca 160cm, ozdoby slaměné) a Sárinka si ho vůbec nevšimla, dívala se na ozdoby, na to jak svítí, ale netahala za něj, platilo na ní, že na něj nesmí sahat a fakt se ho nedotkla. Letos budeme mít víc místa, tak si koupíme větší jedličku, zase bude ozdobená do přírodna + tam Sárince dáme pár čokoládových Mikulášů, který si bude moct sundat. Umělý stromky nesnáším, pár let jsme ho mívali u našich, a těm jsme před 3 lety koupili z legrace živý stromek, taťkovi k narozkám, místo kytky a od tý doby jedou zase na živých.
Tos mi připomněla, že jeden rok se náš starší stromku strašně bál
Docela nás to pobavilo, čekali jsme právě, že se na něj bude stále sápat - on není ten typ, co by si nechal něco vysvětlit nebo vymluvit a ono nic ![]()
Kvůli malé jsme stromek vždycky přivazovali (máme blízko knihovny a ty to umožňují). Pěkně ze dvou stran a taky na sebe ty velké jedličky nepřevrátila, bylo to pevné. Klasické ozdoby nepoužíváme, máme slaměné, pak doma vyrobené z papíru a hlavně perníky. Po těch malá vždycky šla, ale naštěstí si z nějakého záhadného důvodu nechala vysvětlit, že je ještě nemá jíst.
My máme stromešek vždycky kousek od TV stolku a od topení takže jsme ho přivazovali asi na 3 místech a stromek to vydržel!
Letos budeme opět přivazovat, protože naše nezřízená střela by ho mohla shodit při probíhání obývákem
![]()
My jsme to měli trošičku složitější, protože jsme měli ještě štěňátko takže z jedné strany tahal stromeček Kubík a z druhé ho tahala Meg - asi to měli domluvené kdo z které stranz takže naštěstí nikdy nespadl a ani nezavrávoral!!!
![]()
Ahoj, našemu HOnzíkovi bylo loni o vánocích necelých 10 měsíců, podobné věk jako má tvé dítko, měli jsme velkou živou jedli, postavenou na zemi a s napětím očekávali co se bude dít, při zdobení stromečku mrňous přilezl, sáhl na větev zjistil, že pýchá a do předposledního dne co stromek byl si ho nevšiml, až předposlední den z něho začal tahat ozdobičky, zřejmě znamení, že je čas stromek dát pryč
![]()
No holky, nejsem o moc moudřejší - přesto díky moc za reakce.
Malej stromeček mě samozřejmě taky napad, ale u nás nerealizovatelné! Nemáme totiž žádnou komodu ani nic podobnýho, na co by se dal postavit. My totiž v obýváku (kde stromek bude) máme jen sedačku, křesla a konfer.stolek.Mám ráda "volné " prostory a než si tam dát další kus nábytku,tak se snad radši toho stromku vzdám uplně
.
Jinak moc mě potěšila Amynka ,že to jde i s velkým stromkem. Naše Nikča si dělá celkem co chce, ale když se dere nekam, kde je to opravdu nebezpečný (např. v koupelně kočičí záchod),tak na ní křiknu - následně si sama uvědomuju,že asi docela hystericky -a ona ví,že tohle opravdu NE. Tak to asi zkusíme normálně s velkým stromkem. No, přinejhorším ho vystrčíme na terasu a budem na něj koukat skrz okno ![]()
Teda já než se „vyžvejknu“, tak je tu plno nových příspěvků ![]()
Amira , tak to mě při psaní předchozího příspěvku taky napadlo - nechat dítě nejdřív trochu popíchat a třeba si pak dá víc pozor (doufám) ![]()
Ber to tak, že maximálně jeden den stromek nazdobíte, malá si s ním pohraje a když se „ti dva“ spolu nepadnou do oka, holt se stromečku druhý den zbavíte
Taky si nedělám velké iluze, malý je zvědavý a až lestos uvidí světýlka, tutově se po nich bude sápat, jediný co udělám, že místo ozdobiček upeču perníky a nasuším ovoce a místo kovových háčků budeme provlékat na ozdobné nitě.
![]()
My jsme loni kupovali ještě větší stromek než předchozí roky - měl kolem 2m a přežil až do konce ledna, Nikis si ho nijak zvášť nevšímala, sem tam stáhla ze spodních větví baňku, ale i to jsem nechala na ní, mám nakoupený baňky z umělé hmoty, tudíž nerozbitný.
Já bych to řešila až podle situace, jak malá bude na stromek reagovat
.
A co takhle zavěsit stromeček od stropu dolů?
Vloni jsme to viděli u známých a letos to asi zrealizujem u nás.