Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky jak jsou na tom vaše děti..můj syn 15mes. neusne dříve jak ve 21;30.. odpoledne spí max.do 14hod. i když spi jen hodinu, tak prostě když se ho dříve snažím uspat, tak ne a ne…
Nechápu kde bere silu já už ji nemám..a nepočítám noční vstávání má UM.. ![]()
Nas malej takle chodi spat bezne i dyl. Jako miminko usnul klidne o pulnoci ted tak kolem 10, přes den nespi vubec zhruba od roka. Ja jsem radsi zas mi spí ráno dyl a neskace po me uz v 6 rano ![]()
Dřív to samé usínal velmi pozdě, žádné uspávání nezabíralo, od té doby, co jsem ho přestěhovali a uspává se naprosto sám, tak chrní mnohem dřív.
U nas podobne, i kdyz dnes spala jen 30 minut, tak usla pred chvili. Vstava tak 6:30. A jeste posledni dobou uprostred noci rve, ze mam chvilema cuky volat rychlou
. Nastesti je to treti dite, clovek otupi a uz ho vse nechava chladnym. Coz teda neznamena, ze bych mela na neco navecer energii. Nejstarsi dcera chodivala tak 22:40. Takze soucasna pul desata, desata mi prijde jako luxus.
Syn to má taky tak, od malička, teď má 2,5 roku a usíná kolem půl desáté večer, prostě dokud není v pokoji úplná tma, tak si nelehne, což teď dřív prostě nejde. Ale zase spí do osmi, někdy klidně i déle, což mi vůbec nevadí, nedovedu si představit, že by po mě skákal před šestou ráno. Celkově naspí dost, většinou si ještě zdřímne i odpoledne, tak si myslím, že nijak nestrádá, taky si ho aspoň trošku užije i manžel, který chodí dost pozdě z práce, třeba dnes přišel až po osmé, to by syna ani neviděl, kdyby chodil malý spát po večerníčku.
Mám taky 15 měsíční, cca 19.15 koupeme a max 19.45 spí, nedovedu si to představit jinak
, děláme to tak od narození. A to až teď, poslední 2 týdny spí 2 až 3 hodiny po obědě. Nezměnilo se u vás něco?
Moje (17 mesicu) usina az zajde slunce a je uplna tma, takze nejdřív kolem devate, max 21:30. A rano vstava ruzne od 5:30 do 7h. Pres den spi jednou. Takhle to ma dlouho a nevidim na tom nic spatneho. I kdyz ji dam spat driv, tak neusne. Kazde dite to ma jinak. Hlavni je, aby jste byli spokojeni. Neni treba dodrzovat nějaké normy, ze by dite melo chodit spat po vecernicku. Taky nekdy padam unavou a ona furt hýří energii ![]()
Syn 2 a ctvrt roku chodi spat taky v 10, ted se teprve uspava. Meli jsme to krasne naladeny, ze se chodil v pul 8 koupat a po 8 do postele, jenze co chce vsechno s tatinkem, tak chodi takhle pozde. Do 8 jsou venku a pak vecere, koupani…no uplne me to vytaci. Rada bych mela taky chvilku klidu, o chvili s manzelem ani nemluvim, to uz ani nevim, co je. Manzel s nim pravidelne usne a kdyz uz se probere, spim ja. A pekne me to stve
. Do toho za 2 mesice budeme mit miminko a to teda takhle nepujde.
Jinak odpo spi cca 2hod a rano vztava mezi 7-8.
@diginiga a jinak k tomu UM, myslim, ze v 15ti mes ho v noci fakt nepotrebuje. Byt tebou, odbouram ho. Me to stvalo uz ve 13m a ze dne na den ho prestal chtit, poprve dostal caj, cucnul si, druhy den zase caj, to uz nechtel a 3. noc uz spal
.
19 mesicni, usina +- 22 hod, vstava 6 az 6.30, pres den spi hodinu (vyjimecne hodinu a pul). V noci se 2 - 4× vzbudi a rve
Moc neji, nechapeme, kde tu energii bere
Verte ze si nemate na co stezovat…moje dcera neusne drive nez v pul dvanacte v noci ![]()