Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, setkaly jste se u batolete nekdy s tim, ze by používalo výraz “neboj se”? Dceři budou v prosinci dva roky a teď posledni dobou, když ji něco překvapí nebo cítí nejistotu (když nějaké deti třeba dovádí apod) začne říkat neboj se..
To je normální, stejně jako když batole něco chce řekne „na“.
Mě na to nepříjde nic divného. Syn měl teď dva roky a když ně třeba v televizi nějaká příšerka, tak říká bojím se.
Znam to od jedne hodne chytre holcicky. Mame velkyho psa, a kdyz k nam sla, uklidnovala se stejnymi slovami. Je to normalny i kdyz ne uplne bezny. Moje ani jedno dite to nerikalo. Ani nemluvilo o sobe ve treti osobe, od mala rikali ja a ne sve jmeno ![]()
Příspěvek upraven 22.11.17 v 13:16
Syn to říká mně. Nebooj mami
většinou když se s bratrem pokouší navzájem zmrzacit ci spoji síly a demolují byt. Sám sobě ale ne, to spíše jede - ja asi bojim (zřejmě si nechává rezervu az to bude fakt špatné a pak vypustí to asi)
Edit teď mne napadlo, ze ve výškách na houpačce si říká: Ja bojim ne. Tak to je podobne
Příspěvek upraven 22.11.17 v 13:18
@Sneezy Když se bojí a říkáš mu „neboj se“, tak když se pak bojí, samo řekne „neboj se“. Nevidím na tom nic překvapivého.
@Litta tak tak, má to prostě naučené, jako „ham“ je na jídlo, jako „na“ je na dej mi, jako se prťatům často motá prosím a děkuji. Prostě říká to, co slýchá od maminky v dané situaci
a samo sebe uklidňuje ![]()
Náš je trochu starší a říká to bráchovi vždycky, když malej brečí ![]()
Ma dcera 16 mesicu zrovna par sdi zpatky zacala pouzivat cilene slovo bojim.Vzdy se chytne za usi, jakoby si je zacpava a rika bojim.
Takze si myslim, ze je to normalni.
Jj „neboj se“= „bojím se“ máme naprosto standartně. Kdykoli jí něco vylekalo, přiběhla, tak jsem jí řekla neboj se. A ona to ještě neumí převrátit. Vlastně všechny slova používá ve tvaru jakém je používám já. Takže i třeba prosím, děkuji používala naopak. Já teda nemám úplně standartní dítě, šak víš. Ale myslím, že je to běžná vývojová fáze řeči. Později pak děti pochopí a začnou používat slova ve správném tvaru. Stejně říká dcera chceš=chci apod.