Batole s ABKM

36
10.10.16 13:18

Batole s ABKM

Dobrý den, předem se omlouvám za delší příspěvek. Ráda bych si přečetla Vaše zkušenosti, popř. doporučení, týkající se výživy větších dětí, u kterých ABKM nevymizela. Mám syna s ABKM, téměř 18 měsíců. Alergie se u něj projevila již při plném kojení, poté při mé bezmléčné dietě byl zcela bez problémů. Stále kojím, jiné mléčné výrobky syn nemá, ale poslední dobou už se o kojení moc mluvit nedá, syn už moc nepije, takže mléko se ztrácí a já mám obavy, že trpí nedostatkem vápníku. Doktor z gastra nám napsal mléko Nutrilon allergy care, bohužel syn měl reakci i na toto naštěpené mléko. Budu mu volat, předpokládám, že nám napíše Neocate nebo Alfamino, a já řeším, jestli se ještě snažit víc rozkojit (začala jsem zase odsávat…), nebo se spíš soustředit na to, jak do něj dostat ten Neocate - že bude s příjmem problém, je jasné, i to NAC nechtěl, dělala jsem mu z toho pudink. I kdybych byla ještě schopná kojit třeba do 2 let, co pak? Při takhle těžké alergii, kdy v 1,5 roce reaguje i na NAC, mu to do 2 let téměř určitě nevymizí a stejně to budu muset nějak řešit dál… Jak se řeší výživa starších dětí s ABKM?
Také bych ráda, aby synovi někdo udělal testy, zda mu nic nechybí (o tom spíš už pochybuju), a příp. co a jak doplnit - zatím to nikdo nepovažoval, ani přes mé dotazy, za nutné. Mám se obrátit na pediatričku, nebo gastroenterologa? Nebo mám se ho snažit objednat na alergologii? K tomu mi také bylo řečeno, že to u malých dětí „k ničemu není“. Může mu např. tyhle speciální mléka psát i alergolog?
Máte někdo zkušenost s dobrým gastroenterologem v Praze? O alergologii vím o Mudr. Fuchsovi, k tomu se asi ale už nejde objednat, že? Máte tip na někoho jiného dobrého?
A poslední dotaz - neměl byste někdo tip na dobrého nutričního poradce, který by mi poradil se sestavením jídelníčku pro syna? Snažím se, aby vše ostatní bylo vyvážené, ale syn je nejedlík, s jídlem jsou problémy od malinka, a samozřejmě to, co by jíst měl (např. kvůli vápníku), prostě nechce. Přidávám mu tedy vápník v sirupu, ale myslím, že v jeho případě by určitě byla vhodná vyšší dávka, než je doporučené dávkování, a to zase nechci překračovat bez konzultace s někým, kdo tomu rozumí - také je mi jasné, že nejde jen o vápník, ale i další minerály…
Předem moc díky za Vaše názory a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6945
10.10.16 13:23

Zkousela jsi mleko sojove, ryzove? Ja teda nevim, zdabho na stopro muze, ale tyto výrobky naleznes pouze ve zdrave vyzive

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16744
10.10.16 13:26

@Fialka8 sojové bych nedávala, také bývá na něj alergie, ale makové mléko je velmi zdravé a má 14× víc vápníku jak kravské, doma si ho uděláš za pár korun

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
10.10.16 13:37

Díky za rychlé odpovědi :). Sójové jsem se dát zatím bála, právě z důvodu, že na něj často bývá také alergie (i když v mém MM mu nevadí, nevím, jestli je to stejné jako s KM, že se stopy bílkovin dostanou i i do MM a pokud mu nevadí tam, můžu mu ho vyzkoušet dát přímo…?) A to rýžové - je tam dost vápníku? O makovém vím (12X víc vápníku má ale mák samotný, ne už mléko z něj - i tak by bylo vhodné), zkoušela jsem mléko i pudink z něj, ale to do syna bohužel nedostanu :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.16 13:45

Mám takové 2 děti. Obě se sami odstavily také během těch 18 měsíců. Za mě - na UM bych se vykašlala - stejně už mu to nic nedá (mimo teda toho vápníku). Pokud máš pocit, že má právě toho CA málo (nevím, proč se Ti to zdá), spíše než cestou Neocate (které nejspíš ani nepozře), bych šla do potravinových doplňků - tuším, že pro malé děti existuje vápník ve formě sirupu. V každém případě, většina lékařů Ti nejspíše řekne, že důležitější než hlídat vápník je dostatek vitamínu D, aby se právě co nejvíce vstřebával.
Na nutriční poradce bych se v tomto případě vykašlala, zkoušela jsem několikrát a existovali jen 2 varianty, jak jsem pořídila: 1) Odporoučeli mě k lékaři (pediatr, alergolog, případně gastro…jak ses už určitě sama přesvědčila, co doktor, to názor - vliv na to má především jejich věk, čím starší, tím většinou horší a totálně bez přehledu)

1. Doporučí Ti dávat mák a sardinky. Také rada jak stehno. To může dát člověk jednou týdně, ale rozhodně ne ve velkém množství každý den. Poté, co se tímto ohradíš, odporoučí tě k lékaři. :lol: Teď už se tomu směji, ale to zoufalství a bezradnost před lety…

Já jdu momentálně cestou bezmléčnou - jako náhradu používám rýžové mléko obohacené vápníkem (alnatura), občas ořechové nebo ovesné. Když si vzpomenu, dám půlku tabletky vápníku právě s tím vit. D a nic víc neřeším. Děti jsou ve věku 6 a 8 let OK (žádná křivice ani zkažené zuby se nekonají).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.10.16 13:48

A sojové mléko nedávat - pokud ano, tak spíše opravdu hodně výjimečně jako zpestření (třeba z něj uvařit pudink). Ze sojových výrobků maximálně čas od času tofu (třeba jako pomazánku) a nebo tempeh.

• Citovat
  • Upravit
36
10.10.16 14:24

Díky za odpověď. K tomu vápníku - já ten sirup objevila, ten dávám, ale doporučené dávkování je cca 15% doporučené denní dávky, a to se mi zdá stále málo, ale nechci to sama bez konzultace s nějakým lékařem překračovat. A že má málo vápníku samozřejmě nevím, jen se bojím, protože nemá skoro žádný příjem… ani nevím, jestli bych to mohla nějak poznat, u zubaře jsme byli jen poprvé ve 12ti měsících, a vše ok, ale to jsem ještě jakž takž kojila, tak nějaký příjem snad měl…
Jinak ale díky za uklidnění, že s tím žijete a děti jsou ok, byla jsem z toho dost rozhozená, že reaguje i na ten NAC a tudíž se nic nelepší, mám furt pocit, že mu něco musí chybět…
To rýžové mléko vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
10.10.16 23:04

Posouvám - ještě nějaké tipy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
10.10.16 23:15

@Fialka8 mam 2,5 lete dite s ABKM, vapnik ma z rostlinnych mlek obohacenych vapnikem nebo Multisanostolu, kdyz nedavam ten, kapu Vigantol..zuby ale ma demineralizovane dle zubare..kazy tam nema, ale ma krehci sklovinu..uvidime, jak dal..taky je nejedlik, ted ji o neco lepe, nez drive, ale zadna slava to není..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
11.10.16 22:17

Díky za odpověď. Můžu se zeptat na ty zuby - jak to zubař pozná? To jen pohledem při běžné prohlídce? A jde s tím něco dělat - nebo když už ty zuby takhle jsou, tak nic? Druhé už pak můžou být v pohodě? A co kosti, zabývá se tím někdo, jestli je vše ok? Jde to vůbec nějak zjistit?
A s tou ABKM - myslíš že u Vás ještě vymizí? Já mám hrůzu z toho, že by to měl syn mít napořád třeba…
Omlouvám se za tu kupu dotazů, jsem z toho teď trochu vystresovaná, tak hledám všechny možné informace…
Předem díky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
2.11.16 14:56

Ahoj. my jsme se naštěstí dostali k panu doktorovi Fuchsovi do Immunoflow a je úžasný. Čeká se na objednání dlouho ale lze to a určitě se vyplatí počkat. On Vám pak může napsat Alfamino až do tří let dítěte. Můžete se objednat i na gastro, ale myslím, že v tomto případě bude alergologie a imunulogie lepší. My jsme se nyní vrátili z Alfamina zpět na Allergy Care 2 a dostala sem doporučení k tomu dokoupit vápníkové kapky. Jinak se snažím dávat potraviny, co vápník samy od sebe obsahují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
2.11.16 15:34

@Fialka8 ahoj, nevim, jestli byl dotaz na mne..zuby poznala zubarka pri bezne kontrole..jinak je velka sance, ze se toho dite do 3 nebo do predskolniho veku zbavi..spis ma tendence vyhasinat alergie na syrovatku nez na kasein, ta zvykne ptetrvavat i dele..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
2.11.16 16:20

Díky moc za zprávu. Můžu se zeptat, jak se Vám podařilo k tomu MUDr. Fuchsovi objednat? Já se o to snažila už v létě s dcerou (ale to se netykalo potravinové alergie, ale podezření na astma), a řekli mi, že nové pacienty nepřibírá… Já bych si jinak na něj i pockala…
My máme Neocate advance z toho gastra, ale to mi syn nevypije ani omylem, dělám mu z toho kaše, pudink atd.,tak do sebe dostane aspoň něco. Ten kalciovy sirup dávám taky… No ale jako bonus má teď průjem i po tom Neocate, já četla, že na něj nemůže být alergie, takže to už fakt nechápu. Už má zas i takový suchý červený tváře a taky hůř spí, budí se v noci… ale to teda nevím, jestli nějak souvisí, ale ten průjem určitě. Není teda nějak dramatický, ale když jsem nedávala nic, tak měl stolici formovanou, normálně bobky, teď je to prostě kaše, furt je opruzenej…tak fakt nevím. Budu ráda eventuelně za další zkušenosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
2.11.16 16:23
@lentilka248 píše:
@Fialka8 ahoj, nevim, jestli byl dotaz na mne..zuby poznala zubarka pri bezne kontrole..jinak je velka sance, ze se toho dite do 3 nebo do predskolniho veku zbavi..spis ma tendence vyhasinat alergie na syrovatku nez na kasein, ta zvykne ptetrvavat i dele..

Díky, já byla na kontrole v roce a nic zubařka neříkala, tak se teď na to ještě zeptám, až půjdem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
2.11.16 16:25

@Fialka8 náš měl v roce jen 2 zuby a dva prořízlé..pak jsme byli v roce a půl, když měl úraz, to taky nic neříkala, říkala to až teď ve 2,5 roce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek