Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, jak to děláte, když je dítko nemocné a má teplotu? Snažíte se ho udržet v posteli nebo alespoń v klidu (i za cenu posazení třeba před video a pohádkou) nebo to necháváte na něm - tedy dokud si dobrovolně nezaleze, není spavé, protivné atd., tak ho necháváte být a ať si hraje po bytě jak chce?
Konkrétně syn má teplotu 39, dostal čípek, rozum mi velí nasadit „klidový režim“. Předsevzetí sice dobré, jenže vydržel asi 15 minut u knížky, zkouknul jednoho krtka na PC a pak tradá, jako by se nechumelilo pendluje po bytě. ![]()
Toto byl jeden z důvodů, proč jsem přestala dávat léky na horečku – kdykoli jsem dětem dala lék, teplota klesla a začaly řádit. Bez léku jsou klidnější a často si samy dobrovolně lehnou…
Nás vždycky máma nabalila aby nám jako nebyla zima a mohli jsme si hrát ![]()
Já to řešila těmi pohádkami v PC, ale pokud dítě chtělo pendlovat po bytě, tak prostě pendlovalo. Když jim bylo jó blbě, sami si zalezli do postýlky nebo někde usli hraček a já je pak posbírala ![]()
Ono když dítě netaháš někde po venku, tak je to OK, bych ho nechala si hrát, taky nemůže prospat celý den. ![]()
No jo, čípek zabral, tak je plný elánu
Já děti nechávám. Nabídnu pohádku, ale když nechce koukat, tak nechám normálně hrát. Stejně není, jak bych je udržela v klidu, když nechtějí
Snažím se nesrážet teplotu, dokud fakt nemusím, s teplotou většinou lež dobrovolně ![]()
Pokud má horečku, tak leží na gauči, kouká na pohádky a pospává. Kdybych mu dala čípek, ulevilo by se mu a začal by lítat jako torpédo. Pokud nepláče bolestí a je jen ospalý a trošku rozmrzelý, tak dávám čípek až večer na spaní.
Také bud pohadky, nebo hračky, malování povídání a pod.
A stejne pokud jsem dala lek v tu ránu jel syn na 100% jakmile léky odezneli bylo zase vidět, že mu není nejlíp. Ono těžko udržet Batole ![]()
Nasi kluci byli marodny minulej tejden, nastesti jen teplota lehce zvysena, ze jsem nic nedavala, jen sirup na kasel, a prvni dva dni bylo starsimu asi fakt ouvej, chvili si hral a pak sam dobrobolne zalezl pod deku a lezel, pak si zas chvili hral, lezel a dokola, ven jsme teda nechodili, takze jsem to nechavala na nem, kfyz lezet nechcevtak bych ho nedonutila, takhle si chodil lehnout sam..
@Svistice jo teď máme to samé :-/ dneska ráno 38,5 po spaní už 39. Čípek nezabral a malej je, jak kdyby se nic nedělo. Lítá, hraje si a prostě pohoda.
Neudržím ho v klidu u ničeho. ![]()
@Etcetera78 To je mi jasné, že ho v klidu neudržím.
39 měl po odpoledním spaní, je sobota podvečer, nemluví, aby mi případně řekl, že se mu přitížilo, takže nechat ho bez srážení teploty se mi úplně nechtělo… Hlavně, že mu není hůř - už má jen 37.9, tak to může klidně řádit doma jako černá ruka. ![]()
Ja jsem v laznich a syn 21 mesicu ma uz 6 dni teploty/horecku…bohuzel ne a ne to setrast dolu…nurofen zabere na par hodin a pak zase vylitne…dnes uz dostal antibiotika a prici se mi ho furt necim dopovat ![]()
@Malike no jo, v lázních zafunguje školkový efekt, spousta dětí pod jednou střechou, to je hned něco ![]()
@BohunkaP píše:
Toto byl jeden z důvodů, proč jsem přestala dávat léky na horečku – kdykoli jsem dětem dala lék, teplota klesla a začaly řádit. Bez léku jsou klidnější a často si samy dobrovolně lehnou…
Taky tak. Ale kdyz uz leky dam tak je nechavam. Stejne tak kdyz maj ctyricet a stejnak maj energii na pobihani, necham je.
Normalne si hraje. Nebo spis sedi na odrazedle, kouka do nikam a necha se vozit tam a zpet treba hpdinu. V posteli bych ho neudrzela.
Holky při 38,5 v zadečku srážet nebo ne? Dala jsem ho spát, ale jsem pořád na vážkách
nikdy takhle vysokou teplotu neměl.
@Teruna000 píše:
Holky při 38,5 v zadečku srážet nebo ne? Dala jsem ho spát, ale jsem pořád na vážkáchnikdy takhle vysokou teplotu neměl.
Pokud spí, tak bych ho nechala spát.