Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Gladys píše:asha píše:Tak ǎt to střelí ma mmb, až se jí toho nashromáždí víc a pere si v čem chce
Jsem si vzpomnela na kamaradku, ktera je zahnana do kouta…desne rada by latkovala a kupovala eko drogerku, ale jeji tchan dela u P&G a neni s nim rec…furt jim to taha, takze ona v zajmu zachovani rodinny soudrznosti trpiMě by tak mohl někdo říkat, v čem mám prát, by dostal veškeré naše prádlo na starost a jakmile by se mi udělal sebemenší pupínek, tak by ho měl denně na talíři
Jsem ji to rikala
Ja bych to normalne prodavala ![]()
Flyingfrog píše:
Chm, tak po výrobci Persilu jsem se popravdě nedívala.Já už v ecoveru prala, ale fleky nevypral, já vím, že na funkčnost fleky nevadí, ale mně na pohled jo.
I když je fakt, že ona moc nekadí, takže jednou za čas bych ten ošklivý persil použila, jinak ecover a nebo si udělám sliz.
Tak ať to kamarádka prodá na mmb.
![]()
Vsak Persil taky ne
Proto ma ty opticky zjasnovace a dalsi vychytavky
Ja fleky maznu zlucakem a mastny zakapnu jarem (Ecoverem teda) a fleky taky nemam. Taky nesnasim fleky…proto mne tak vytocilo, kdyz jsem je nasla na vsech obleckach po Matysovi, ktery jsem vyprala v Persilu ![]()
na fleky se mi osvědčil perkarobonát, zkusila jsem s ním jeden odolný „zapraný“ a „zasušený“ flek na bryndáku - smíchala jsem perkarbonát s vroucí vodou a přelila to tím a světe div se zabralo to! ![]()
Oskárek píše:
na fleky se mi osvědčil perkarobonát, zkusila jsem s ním jeden odolný „zapraný“ a „zasušený“ flek na bryndáku - smíchala jsem perkarbonát s vroucí vodou a přelila to tím a světe div se zabralo to!
Též jsem zkoušela a u mě prd
Smíchala, s vroucí, přelila a vůbec nic se nestalo, leželo to v tom x hodin, pak vypráno na 60 v pračce a ani se nehnul. Od nějakýho hippáckýho příkrmu s rajskou omáčkou ![]()
Oskárek píše:
na fleky se mi osvědčil perkarobonát, zkusila jsem s ním jeden odolný „zapraný“ a „zasušený“ flek na bryndáku - smíchala jsem perkarbonát s vroucí vodou a přelila to tím a světe div se zabralo to!
Ja ho pridavam do bilyho pradla, aby bylo nejen cistoskvouci, ale i beloskvouci ![]()
Gladys píše:Oskárek píše:Též jsem zkoušela a u mě prd
na fleky se mi osvědčil perkarobonát, zkusila jsem s ním jeden odolný „zapraný“ a „zasušený“ flek na bryndáku - smíchala jsem perkarbonát s vroucí vodou a přelila to tím a světe div se zabralo to!Smíchala, s vroucí, přelila a vůbec nic se nestalo, leželo to v tom x hodin, pak vypráno na 60 v pračce a ani se nehnul. Od nějakýho hippáckýho příkrmu s rajskou omáčkou
No ovoce a zelenina jsou problem, to chce zaprat hned studenou vodou. Ja treba boruvky vycistila az na 5ty pokus citronem ![]()
Tak jsem dnes odpo dala POlince čerstvě vyprané a nalanolinované vlňáky. Skončil na nich celý talíř polívky.
![]()
Gladys píše:Oskárek píše:Též jsem zkoušela a u mě prd
na fleky se mi osvědčil perkarobonát, zkusila jsem s ním jeden odolný „zapraný“ a „zasušený“ flek na bryndáku - smíchala jsem perkarbonát s vroucí vodou a přelila to tím a světe div se zabralo to!Smíchala, s vroucí, přelila a vůbec nic se nestalo, leželo to v tom x hodin, pak vypráno na 60 v pračce a ani se nehnul. Od nějakýho hippáckýho příkrmu s rajskou omáčkou
vidiš, to je zvláštní, já tomu nevěřila a stalo se
ani nevím jakýho původu ten flek byl. ale není to ještě vypraný, jen zaschlý, třeba to jen překryla ta bílá z perkarbonátu ![]()
Robíka mám Roomba 581
Nad těma vašima hambáčema teda budu uvažovat, no ![]()
Perkarbonat davam, zlucak taky.:-) No a Persil. ![]()
Mozna jsem dala tehda Ecoveru malo nebo jina chyba. Ale zaujal me sliz. ![]()
no ja si nemuzu vynachvalit bud ten bily gel z LIDLU,anebo ted z Lidlu uplne obyc prasek za 19.90.Po jinych gelech se mi ihned oprudi
![]()
Fly, podle mě ten ecover není nějak extra účinný.
flek, maličko pustil kombinací žlučáku a imse vimse mýdla na skvrny, ale fakt minimálně. Plína vypadá, jako by na ni několik let kapalo z rezavýho kohoutku
No co už, nemám jedinou ![]()
Holky, nechtěla byste nějaká, spíš pro holčičky, ze ŠD, růžový wendy výplněk s potiskem? Jen tak jako kousek (1,2×0,8m), je moc příjemný, zespoda měkoulinký, na tepláčky nebo spací pytlík či tak, akorát je fakt slaďácký, tak z něj spíchnu maximálně dvě plíny, 4ks sladce růžových plínek by mě asi štvali.
Za nějakou symbolickou cenu, můžu k tomu dodat i 4ks růžových patentek ladících.
tak já už se v těch plenách ztrácím.. je jich tolik, že to absolutně nepobírám,… tedy pochopila jsem, že obyčejnmé bavlněné jsou nejspíše na prdlačku… podle toho, co tu píšete to chce bambus… pak jsem viděla fleesacky… někdo mi psal o takových vlněných jakoby kalhotkách které se napouštějí a nechávají vysychat…
jak vidím sucháče nic moc.. a i ty které někdo prodává vypadají dosti odpudivě
mofiz,
bavlna, zvětší svůj objem cca o 3%, nejméně ze všech používaných přírodních vláken
bambus, tuším o 9%, možná trochu víc, antiseptické vlastnosti
vlna, až 30%
konopí, víc jak bavlna, nevím kolik
umělé vláknou, jak které, ale obecně moc ne
svrchňáky:
polyutheranový zátěr (PUL), umělé, nepropouští vlhkost, ale páry by díky zátěru propustit měli
fleeceáky, fleece, flauš, můžeš si ho představit cca jako froté s rozstříhanými a rozčesanými očky. Tudíž propustné po celé své ploše, ale hodně husté, umělé vlákno neváže vlhkost, takže ji nevede ven. Ale tekutina se krz fleece protlačí, krz pul běžně mokrá plína ne
vlna, pracuje na principu zvětšování toho vlákna plus obalení vlákna ovčím lanolinem. Lanolin váže tuším mokro, je antiseptický, tudíž zabraňuje bakteriím se množit i v provlhlých vlňácích. Tím pádem stačí odvětrat vlhkost a nechat uschnout a nemusí se po každém použití prát
Každý materiál má svá pro a proti, bambus bude logicky schnout déle jak bavlna, když bude dítě dlouho sedět, třeba na cestách v autě, tak ti vlna a fleece může provlhnout, pul udrží mokro uvnitř, ale zase bude prdka v mokru a málo odvětrávat. Konopí snese podle mě trochu víc jak bambus, sice tvrdne, ale třeba konopné plíně sušička nic moc neudělá, bambus se mi víc sráží.
Bavlna není určitě na prd, je na častější přebalování, když jsou na to podmínky, to je třeba doma. Když to vezmeš kolem a kolem, tak nepotřebuješ samé plíny držáky, protože bys tím pádem nechala dítě třeba tři hodiny v počurané plíně, bambusová plína to určitě unese, ale je otázka, co to udělá s kůží, po cca 2h se moč začne rozkládat a jednou ze složek, na kterou se rozloží, je amoniak
Když teda dítě chrní, tak ho nebudu co 2h budit a přebalovat, to zase zdravý selský rozum velí se v klidu vyspat, nebo pokud přebalit nejde, třeba v autě, venku ve velké zimě, tak je fajn mít dítě v savé plíně, na doma a třeba v létě bych preferovala prdelku co nejvíc v suchu, tj. co nejčastěji přebalovat.
A je to dlouhý
kdyžtak si mě nevšímejte, v některých ohledech neumím být stručná ![]()
Konopi jeste vic jak bambus, ale oproti bambusu vic tvrdne.
Edit…jsem nedocetla no
To je tak, kdyz jeden neudrzi myslenku dele, ze… ![]()