Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosim te hlavne nehledej nic na netu a ver doktorum, kteri tomu narozdil od tebe rozumi. Radsi si dej neco na uklidneni, premlouvat doktora, aby ti vyriznul neco, co sis sama diagnostikovala (v rozporu s lekarem, ktery to studoval a nema duvod ti na obliceji nechavat neco zavadneho), to fakt neni normalni. Ano po vypaleni mas ruzove citlive misto, ktere se potrebuje zahojit. A ne, bazaliom opravdu jde poznat a muze byt nebezpecny, kdyz se necha rust dal, takze si na dermatoskopu na tu mrchu davaji fakt pozor.
@Silverine247 píše:
Prosim te hlavne nehledej nic na netu a ver doktorum, kteri tomu narozdil od tebe rozumi. Radsi si dej neco na uklidneni, premlouvat doktora, aby ti vyriznul neco, co sis sama diagnostikovala (v rozporu s lekarem, ktery to studoval a nema duvod ti na obliceji nechavat neco zavadneho), to fakt neni normalni. Ano po vypaleni mas ruzove citlive misto, ktere se potrebuje zahojit. A ne, bazaliom opravdu jde poznat a muze byt nebezpecny, kdyz se necha rust dal, takze si na dermatoskopu na tu mrchu davaji fakt pozor.
Ale tak to není hezké tak ostře na mne ![]()
Možná jsem to blbě napsala, ale od října jsem na tom místě měla něco jako jebak, v lednu jsem si ho začala všímat víc, byl to vystouply menší hrbolek, jakoby napusteny krví. Paní doktorka na kožním ho zmrazila a zůstala tam červená skvrna, občas docela citlivá, a to i po 5 týdnech od dusíku. Tak se mi to proste nezdálo normální, v místě me brnelo, proto jsem si řekla ze to chci ven. Ve finále jsme za své zdraví zodpovědní hlavně sami. Máš pravdu v tom, ze číst na netu je zhouba, snažím se s tím bojovat ale holt to někdy nejde. A ty jsi prosím te zdravotník?
@Anonymní píše:
Ale tak to není hezké tak ostře na mne
Možná jsem to blbě napsala, ale od října jsem na tom místě měla něco jako jebak, v lednu jsem si ho začala všímat víc, byl to vystouply menší hrbolek, jakoby napusteny krví. Paní doktorka na kožním ho zmrazila a zůstala tam červená skvrna, občas docela citlivá, a to i po 5 týdnech od dusíku. Tak se mi to proste nezdálo normální, v místě me brnelo, proto jsem si řekla ze to chci ven. Ve finále jsme za své zdraví zodpovědní hlavně sami. Máš pravdu v tom, ze číst na netu je zhouba, snažím se s tím bojovat ale holt to někdy nejde. A ty jsi prosím te zdravotník?
Zdalo se ti to ostre? Tak to se ti omlouvam, nebyl to umysl. Zdravotnik nejsem, jen mam s bazaliomem zkusenost z druhe ruky od blizkeho clena rodiny, ktery se stale pozoruje, googli a pak se hada s doktory, ze to diagnostikovali spatne. Tak mozna proto jsem se ti zdala ostra, prestoze jsem to myslela dobre.
Pokud se ti to nezda, bez si nekam jinam pro druhy nazor, at mas klid, i kdybys tu natrefila na fundovaneho zdravotnika, tak ti tezko takhle poradi. Jinak ty fleky po dusiku tam nejakou dobu zustavaji (aspon moji osobe, co vim). Fakt jestli ti to dela starosti, tak se objednej jeste nekam jinam, ale prosim te na internetu rady nehledej, to je vetsi peklo nez nejaky bazaliom. Opravdu neverim, ze kdyby mela doktorka jen trochu podezreni, ze bys ji musela premlouvat, aby ti to rezala. Mazes si ten flek necim?
@Silverine247 píše:
Zdalo se ti to ostre? Tak to se ti omlouvam, nebyl to umysl. Zdravotnik nejsem, jen mam s bazaliomem zkusenost z druhe ruky od blizkeho clena rodiny, ktery se stale pozoruje, googli a pak se hada s doktory, ze to diagnostikovali spatne. Tak mozna proto jsem se ti zdala ostra, prestoze jsem to myslela dobre.Pokud se ti to nezda, bez si nekam jinam pro druhy nazor, at mas klid, i kdybys tu natrefila na fundovaneho zdravotnika, tak ti tezko takhle poradi. Jinak ty fleky po dusiku tam nejakou dobu zustavaji (aspon moji osobe, co vim). Fakt jestli ti to dela starosti, tak se objednej jeste nekam jinam, ale prosim te na internetu rady nehledej, to je vetsi peklo nez nejaky bazaliom. Opravdu neverim, ze kdyby mela doktorka jen trochu podezreni, ze bys ji musela premlouvat, aby ti to rezala. Mazes si ten flek necim?
Úplně v pohodě, já to myslela spis z legrace. A tvůj známy bazaliom měl a od te doby takhle vysiluje?
Hele, mazala jsem to fucidinem a flek zůstal, 5 týdnu po kryoterapii si myslím by mělo být dost zhojeno. Proto jsem se rozhodla na excizi jít či nejdřív a dnes dopoledne mi to vyrezali cele. Jizvicka je ve vrasce, dva stehy. Radši chci vědět, pokud to nic není, zůstane jizvicka, pokud to něco je, je to pryč, maximálně by museli hrabnout víc kdyby to nebylo pryč všechno. Takže asi tak se na to dívám já. ![]()
@Anonymní píše: Úplně v pohodě, já to myslela spis z legrace. A tvůj známy bazaliom měl a od te doby takhle vysiluje?
Hele, mazala jsem to fucidinem a flek zůstal, 5 týdnu po kryoterapii si myslím by mělo být dost zhojeno. Proto jsem se rozhodla na excizi jít či nejdřív a dnes dopoledne mi to vyrezali cele. Jizvicka je ve vrasce, dva stehy. Radši chci vědět, pokud to nic není, zůstane jizvicka, pokud to něco je, je to pryč, maximálně by museli hrabnout víc kdyby to nebylo pryč všechno. Takže asi tak se na to dívám já.
No u te rodinne pribuzne asi pry tak 20% tech znaminek jako bazaliom diagnostikovane bylo. Hele ja se ani nedivim, ze clovek zacne panikarit a vic se hlidat a tak a nechci byt skareda, ale ona uz vymenila xy doktoru, pozoruje se za denniho svetla s lupou, pod lampickou, ty se mi na to podivej, nevypada to nahodou jako tenhle obrazek tady na Googlu… kdyz ses ptala, jestli dermatoskop muže zaměnit keratozu a bazaliom, tak mi to nedalo nenapsat, at veris doktorum.
Budou ti delat histologii te excize, at mas klid? Preju ti, at ti to vsechno dobre dopadne a nic uz takoveho nemusis v budoucnu resit. ![]()
Ahoj, mám bohužel s bazaliomy docela čerstvou zkušenost… Měla jsem dvě zvláštní znaménka a dermatolozka mě poslala na chirurgii je obě odstranit a bohužel obě byly potvrzeny jako bazaliom. Odstranili je celé a tím to pro ně skončilo, na kontrolu mám přijít za půl roku ale co ti budu nalhávat, jsem z toho nervózní každou chvilku a kdykoliv se prohlížím tak si říkám jestli to znaménko už tam bylo nebo jestli není větší atd… Je mi 35, mám světlou pleť a sv hnědé vlasy.. prý je to v tomhle věku dost zvláštní..
Ale jestli máš nějaký dotaz tak napiš.. teďka asi po třech měsících mám pořád dost viditelné jizvy, ale ani jedna není na obličeji (jedno na zádech a druhé na klíční kosti)
Ahojky, rada bych se dozvěděla vaše zkušenosti s tímto typem nádoru. Kdy jste jej měli, jak se řešilo, jak to vypadalo?
Aktuálně me čeká excize podezřelého fleku na obličeji, na tu jsem kožní premluvila já, ona říká, ze je to aktinicka keratoza. Ale po vypálení dusíkem zůstalo růžové místo, které je citlivé. Jak vypadaly vaše bazaliomy a fakt nejsou nebezpečné? Myslíte ze dermatoskop muže zaměnit keratozu a bazaliom? Vím, mnoho otázek, ale je to pro me docela stresující