Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, prosím radu co na zácpu. Mám s tím delší dobu problém. Předem říkám, že nějaký jablečný a svestkovy šťávy na mě neplatí. Mám bohužel ráda pečivo, tak jednou za čas me asi ucpe. I když si často kupují i tmavě zrnickove pečivo, tak jednou ta čas trpím. Přes týden jim jogurty každý den a piju kefir, ale byla jsem za týden jen 2× a strašně trpím. Jeden čas jsem brala i psylium, to ušlo, ale stejně nic moc, taky proto, že málo piju. I když se snažím na to myslet, za den vypiju tak 1-1,5l. Kupovala jsem si občas zaječicu vodu a ta ne uvolnila, teď ne, spíš mě nadýmá. Gutalax bych raději ještě vynechala, zatím. Jeden čas jsem bez něj na záchod nešla, tak se mu branim. Máte nějakou radu jaké třeba i potraviny jist na podporu?
@lussinka Psilium, doporučuji, sezamový olej 2lzicky ráno na lačno
@lussinka A co nejake bylinky typu smesi Stihla linie? Jednou jsem to zkusila a malem jsem neopustila zachod
![]()
1-1,5l je desne malo, pridej vody tak abys vypila alespon 2,5l… a kdyz mas pocit, ze to zacina jit ztuha tak dej alespon 0,5l naraz… a idealne teplou aby se podporila peristaltika.
Me vzdycky fakt prijde vtipny jak holky fnukaj, ze maj zacpu a pak z nich vyleze ze pijou pomalu jak maly dite… pak se neni co divit.
Denne vypiju minimalne 3,5l spis 4l a slovo zacpa neznam a to moc zeleniny a ovoce taky nedam.
@Leenvecka Tak ono pít 4l vody asi taky není extra zdravé tedy…pokud tedy extrémně nesportujes
@Annabela11 je to uplne v pohode, kdyz je telo zvykle tak s mensim ma pak problem, jsem sledovana na uro skrz zanety mocaku a vse ok, zadny problem s ledvinama nemam a i doktorka rikala, ze ocividne to moje telo potrebuje.
1l-1,5l davam bezne do cca 11h a vubec nechapu jak s tim nekdo dokaze vyzit denne.
@Leenvecka Tohle zavání až otravou…asi jsi tedy zvyklá ale takové množství bych nedoporučovala nikomu ![]()
Jako akutní řešení mám vodu ze zavařených meruněk. 2 dc a do 5 minut jdeš na záchod. Dostatek vlákniny přes zimu mám z ovesných vloček s ovocem na snídani. A samozřejmě vypiju aspoň 2l.
@Leenvecka píše:
1-1,5l je desne malo, pridej vody tak abys vypila alespon 2,5l… a kdyz mas pocit, ze to zacina jit ztuha tak dej alespon 0,5l naraz… a idealne teplou aby se podporila peristaltika.
Me vzdycky fakt prijde vtipny jak holky fnukaj, ze maj zacpu a pak z nich vyleze ze pijou pomalu jak maly dite… pak se neni co divit.
Denne vypiju minimalne 3,5l spis 4l a slovo zacpa neznam a to moc zeleniny a ovoce taky nedam.
Já to vím no, ale prostě já to nedám, taková klapka a nevejde se to do mě. Piju většinou sodovku, nebo vodu. Možná tak v létě ty 2l dám 🙈
@cecetka píše:
@lussinka A co nejake bylinky typu smesi Stihla linie? Jednou jsem to zkusila a malem jsem neopustila zachod![]()
A máš nějaký tip? Nikdy jsem na to nekoukala
@Annabela11 píše:
@lussinka Psilium, doporučuji, sezamový olej 2lzicky ráno na lačno
A ten olej koupím v lékárně?
@lussinka píše:
Ahoj, prosím radu co na zácpu. Mám s tím delší dobu problém. Předem říkám, že nějaký jablečný a svestkovy šťávy na mě neplatí. Mám bohužel ráda pečivo, tak jednou za čas me asi ucpe. I když si často kupují i tmavě zrnickove pečivo, tak jednou ta čas trpím. Přes týden jim jogurty každý dena piju kefir, ale byla jsem za týden jen 2× a strašně trpím. Jeden čas jsem brala i psylium, to ušlo, ale stejně nic moc, taky proto, že málo piju. I když se snažím na to myslet, za den vypiju tak 1-1,5l. Kupovala jsem si občas zaječicu vodu a ta ne uvolnila, teď ne, spíš mě nadýmá. Gutalax bych raději ještě vynechala, zatím. Jeden čas jsem bez něj na záchod nešla, tak se mu branim. Máte nějakou radu jaké třeba i potraviny jist na podporu?
Zkus si do toho jogurtu přidat rozemleté lněné semínko a pak to zapij skleničkou vody.
@Annabela11 píše:
@Leenvecka Tohle zavání až otravou…asi jsi tedy zvyklá ale takové množství bych nedoporučovala nikomu
vzhledem k tomu, ze uz jako mala jsem byla zvykla pit 2,5l (do cca 10ti let) od 15ti let fakt denne 3,5l v lete 4,5l a pri vykonu klidne i 5,5l. dost se potim a celkem hodne vody vypotim.
Dost chlapu pije podobny mnozstvi, jen holky maj s pitim ve vetsine pripadu dost problem.
@lussinka píše:
Já to vím no, ale prostě já to nedám, taková klapka a nevejde se to do mě. Piju většinou sodovku, nebo vodu. Možná tak v létě ty 2l dám 🙈
dej si uporozeni na mobil a zacni si carkovat piti.. kazdy den zez zacatku 8× 0,25l (proste sklenicka) vody/caje/stavy/mlika apod a postupne po par tydnech pridej na 10× denne.
Ja treba rano bez 0,5l nejdu z domu, cesta do prace mi trva 50minu, prijdedu a jdu si udelat caj (dalsi 0,5l) vypiju, pak okolo 10-11 dalsi 0,5l a do obeda do cca 13h mam 2l v sobe. Pak okolo 14 dalsi hrnek, pred tim nez jdu dom, po prichodu dom a pak do doby nez jdu spat dalsi 1-2hrnky dle potreby. A cloveku tomu fakt moc neprijde.
Misto toho 0,5l si dej 0,2l a zacit takto casto pit proste co hodku a pul, dve sklenicko vody, mlika, caje, sodovky.