Bázlivé kotě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6116
22.7.21 20:44

Tak, vzali jste si evidentně nesocializované, dost možná i traumatizované kotě od množitelky. Nejde čekat nic jiného. Ví Bůh, kde se narodilo, kde osm týdnů žilo a v jakých podmínkách. Takhle se nechová ani kotě z ulice.

Ale stalo se a máte za něj teď zodpovědnost. Nechala bych mu čas, moře času. Pravidelně chystat mističku, nabízet dobroty. Nesnažit se ho chytat, tahat na ruku, snažit se eliminovat hluk kolem něj. Nechat ho, ať si je v úkrytu, které si samo našlo, nechat ho, ať si samo prozkoumá byt. Dát mu prostě na všechno moře času. Pokud by tohle nepomohlo, přešla bych k drastičtějším řešením viz příspěvky výše (kotě vytáhnout).

Jo, a paní „chovatelce“ bych pěkně rozmazala hodnocení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20877
22.7.21 20:56
@Ja-rekk píše:
Původně jsem myslel, že si budu sedět na rukách, ale nedá mi to. Pokusím se názor vyjádřit co nejvíc v klidu i když to ve mně vře. Obecně nemám nic proti tomu, když si někdo pořídí kotě bez pp. Je to každého věc a nemám rád takové ty fanatické výkřiky o množírnách a automatické odsuzování množení bez pp. Chováme kočky s průkazem původu, ale přesto si myslím, že je to každého věc a že vše je o lidech. Ovšem jen za podmínky, že zvířata žijí v dobrém prostředí, mají prvotřídní péči a jsou dodrženy alespoň základní podmínky chovu. Což se tady nestalo. Kotě bylo odstaveno strašně brzy, což je opravdu zvěrstvo. Kotě by mělo být u matky ještě nyní a to minimálně do 1.8. Tohle opravdu nepochopím, je to úplný základ, který jste si měli zjistit. Mám nyní koťata narozena o den dříve, než to vaše a do nových domovů půjdou až v druhé půlce srpna. Navíc u toho vašeho je velká chyba v socializaci. Naprostá většina našich odchovanců je v novém domově doma během pár hodin a vypadají, jak kdyby se tam narodili. Protože je každá kočka jiná, někdy se stane, že je kotě první dny nesvé. Ale zdaleka se nechová takto, jak popusuješ ty a už vůbec ne takovou dobu. To není stres z nového prostředí, to je nesocializované kotě a to je dost průšvih. Musíte urychleně jednat, mazlit, mazlit a mazlit. Zkoušet si hrát s mávátkem apod. A v tomhle stadiu už bohužel na sílu. Pokud to. neuděláte, bude vám žít pod gaučem 15 let. Snažte se mu zamezit schovávat se, musí se naučit fungovat mezi vámi a přestat se bát, ale to už samo nepřijde, musíte mu pomoci. Je určitě fajn nechat kočce možnost se rozkoukat, netlacit na ní, dát jí prostor a čas, ale to není váš případ. Tam nejde o stres z nového prostředí, to už by byl dávno pán domů, ve vašem případě jde o špatnou socializaci a to jen čas sám o sobě nespasí, tak už je potřeba na tom pracovat a zachránit co se dá. ""A tedy nechápu, že si vezmeš kotě, které máš chvilku v ruce a nechtěla si vědět víc, v dnešní době, kdy se tohle řeší neustále. To zkrátka nepochopím.**"

Prachy… Proč dávat 20tis +- za kočku s PP když Božena na bazaru jí dává za 5tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20877
22.7.21 21:00

A když jsem se díval, tak je u nás 8!! chovných stanic. Ať mě řekne, z jaké si ji za takových podmínek vzala. A nebo ať je ticho, že si vzala kočku z pochybným původem.

Chovné stanice v Česku
Chs Z Tichého údolí
Chs Siberian Lights
Chs Taiga Rose
Chs u Českých Budějovic
Chs Siberian Oak
Chs Od Kostičky
Chs Charmed Cats
Chs White Witch

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
22.7.21 21:31
@Cenarius píše:
Prachy… Proč dávat 20tis +- za kočku s PP když Božena na bazaru jí dává za 5tis.

No ono často nejde o cenu, tam mnohdy není zas až takový rozdíl, jako spíše o to, chceme kotě teď hned, bylo vysvědčení, děti chtějí kotě, tak půjdeme na bazoš a snad ještě dnes nějaké seženeme. To u koťat z chs takto nefunguje. Plemeno které chováme my se cenově pohybuje na mazlíka 12-15 000. Koťata jsou kompletně naočkovaná, několikrát odčervená, čipovaná a v naprosté většině po kastraci. Přitom není žádná výjimka, že někdo bouchá veterinarně neošetrená zvířata bez pp v osmi týdnech za desítku a kupce má. Občas se nad tím divím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1378
22.7.21 21:39
@Ja-rekk píše:
No ono často nejde o cenu, tam mnohdy není zas až takový rozdíl, jako spíše o to, chceme kotě teď hned, bylo vysvědčení, děti chtějí kotě, tak půjdeme na bazoš a snad ještě dnes nějaké seženeme. To u koťat z chs takto nefunguje. Plemeno které chováme my se cenově pohybuje na mazlíka 12-15 000. Koťata jsou kompletně naočkovaná, několikrát odčervená, čipovaná a v naprosté většině po kastraci. Přitom není žádná výjimka, že někdo bouchá veterinarně neošetrená zvířata bez pp v osmi týdnech za desítku a kupce má. Občas se nad tím divím.

To takhle brzy kastruje koťata? Nemyslím to nějak zle, máme skoro sedmiměsíčního kocoura, chovatelka nám doporučila ať necháme na půl roce vykastrovat a už dva veterinář nás odmítli s tím, že máme přijít až bude kocourovi rok, popřípadě až začne značkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66808
22.7.21 21:48
@Oliverka28 píše:
To takhle brzy kastruje koťata? Nemyslím to nějak zle, máme skoro sedmiměsíčního kocoura, chovatelka nám doporučila ať necháme na půl roce vykastrovat a už dva veterinář nás odmítli s tím, že máme přijít až bude kocourovi rok, popřípadě až začne značkovat.

nas veterinar kastruje asi ve 2 kg kocek, bezne pred pulrokem, aby nestihly zabreznout/oplodnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
22.7.21 21:59
@Oliverka28 píše:

Já je nechávám kastrovat ve 13. tydnu, dnes to dělá naprostá většina chovatelů. Znám asi dvě chovky, které prodávají koťata nekastrovaná a majitelé mají podmínku nechat kotě vykastrovat do roka od uzavření smlouvy. Ale naprostá většina to dělá jako my. Takto, zcela upřímně, měl jsem s tím také morální problém, ale měl jsem to ve smlouvě od koček, že potomci prodaní na mazlíka půjdou do nových domovů již kastrováni, tak jsem to musel dodržet. A opravdu spokojenost. Zůstali jsme u toho a vždy bez komplikací, všechna negativa kolem toho jsou jen fámy. Sami jsme si nechali kocoura, který se nám do chovu nehodil, ale nedokázali jsme se s ním rozloučit, tak šel na kastraci po třetím měsíci, jako všichni ostatní a zůstal doma. Je to nádherné velké, zdravé zvíře, se skvělou povahou. Dnes je mu sestva rozhodně se nechová jako věčné kotě, což me jeden z proti argumentů, který se traduje. Navíc mám vypozorováno, že malá koťata to snáší mnohem lépe, než dospělé kočky. A asi největší plus, neznám kocoura, který prodělal rannou kastraci, že by trpěl na močové kameny, což je u kocourů kastrovaných v dospělosti celkem běžné. Je o tom spoustu článků, mezi kočkaři a veterináři je to věcně diskutované téma, má to své příznivce i odpůrce, ale já se po zkušenostech přikláním k tomukastrovat koťata. A i čím dál víc veterinářů má stejný názor i když jich je stále dost proti a odmítají provést tento zákrok před pohlavní dospelostí. Je to zkrátka jako se vším. Nikdy se neshodnou všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
22.7.21 22:08
@Oliverka28 píše:

to je pozdě, značkovat začínají tak na 8 měsících, a někteří pak značkují i jako vykastrovaní - prostě už mají ten zvyk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1378
22.7.21 22:19
@Ja-rekk píše:
Já je nechávám kastrovat ve 13. tydnu, dnes to dělá naprostá většina chovatelů. Znám asi dvě chovky, které prodávají koťata nekastrovaná a majitelé mají podmínku nechat kotě vykastrovat do roka od uzavření smlouvy. Ale naprostá většina to dělá jako my. Takto, zcela upřímně, měl jsem s tím také morální problém, ale měl jsem to ve smlouvě od koček, že potomci prodaní na mazlíka půjdou do nových domovů již kastrováni, tak jsem to musel dodržet. A opravdu spokojenost. Zůstali jsme u toho a vždy bez komplikací, všechna negativa kolem toho jsou jen fámy. Sami jsme si nechali kocoura, který se nám do chovu nehodil, ale nedokázali jsme se s ním rozloučit, tak šel na kastraci po třetím měsíci, jako všichni ostatní a zůstal doma. Je to nádherné velké, zdravé zvíře, se skvělou povahou. Dnes je mu sestva rozhodně se nechová jako věčné kotě, což me jeden z proti argumentů, který se traduje. Navíc mám vypozorováno, že malá koťata to snáší mnohem lépe, než dospělé kočky. A asi největší plus, neznám kocoura, který prodělal rannou kastraci, že by trpěl na močové kameny, což je u kocourů kastrovaných v dospělosti celkem běžné. Je o tom spoustu článků, mezi kočkaři a veterináři je to věcně diskutované téma, má to své příznivce i odpůrce, ale já se po zkušenostech přikláním k tomukastrovat koťata. A i čím dál víc veterinářů má stejný názor i když jich je stále dost proti a odmítají provést tento zákrok před pohlavní dospelostí. Je to zkrátka jako se vším. Nikdy se neshodnou všichni.

Moc děkuji za názor a Váš pohled. Co jsem pročítala různé diskuze tak to jsou dva tábory, hodně se mluví a píše o tom, že když se kocour nechá před rokem vykastrovat tak nezmohutní, o tom teda veterinář nemluvil, ten nás právě upozorňoval na problémy s močovými žlázamy, samozřejmě mi to nedalo, zkusila jsem ještě jednoho veterináře a ten měl úplně stejný názor, ale oba dodali, že kdyby kocour začal značkovat tak nám ho samozřejmě vykastují. Upřímně lhát a lámat to přes koleno nechci, ale obavy, že začne značkovat a pak už ani kastrace nepomůže trošku mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
22.7.21 22:24
@Oliverka28 píše:

@Oliverka28 Tohle jsou fotky koťat, pár hodin po kastraci. Ten bílý je ten zmiňovaný kastrát, kterého jsme si nechali. Na jedné fotce je se segrou v den, kdy podstoupili kastraci. Na další je v dospělosti s nekastrovaným bráchou, kterého jsme si nechali také, žije u tchánovců a je to náš chovný kocour a jak je vidět, nemá to vliv ani na vzrůst, což je jeden z proti argumentů, který se často traduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
22.7.21 22:33

@Ja-rekk no na vzrůst to vliv nemá, ale je fakt, že kastrovaní kocouři v brzkém věku nemají tak mohutnou hlavu, jako nekastrovaní - to je teda škoda, protože mně přijde, že to dělá kocoura kocourem - prostě s tou mohutnou hlavou je hezčí,
ale přesto bych kastrovala brzy, výhody převažují nad velkou hlavou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
22.7.21 22:50
@Ja-rekk píše:
@Oliverka28 Tohle jsou fotky koťat, pár hodin po kastraci. Ten bílý je ten zmiňovaný kastrát, kterého jsme si nechali. Na jedné fotce je se segrou v den, kdy podstoupili kastraci. Na další je v dospělosti s nekastrovaným bráchou, kterého jsme si nechali také, žije u tchánovců a je to náš chovný kocour a jak je vidět, nemá to vliv ani na vzrůst, což je jeden z proti argumentů, který se často traduje.

Ti jsou nádherní :srdce: :potlesk:

Hned bychom si od vás jedno koupili. A ten chovný kocour je asi nejhezčí, musí mít úžasné koťata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
22.7.21 22:56
@stinga píše:
@Ja-rekk no na vzrůst to vliv nemá, ale je fakt, že kastrovaní kocouři v brzkém věku nemají tak mohutnou hlavu, jako nekastrovaní - to je teda škoda, protože mně přijde, že to dělá kocoura kocourem - prostě s tou mohutnou hlavou je hezčí,
ale přesto bych kastrovala brzy, výhody převažují nad velkou hlavou :)

Mně tedy nepřijde, že by ten kastrovaný kocour měl, oproti tomu chovnému, menší hlavu. Je krásný taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
22.7.21 23:21
@Senses píše:
Mně tedy nepřijde, že by ten kastrovaný kocour měl, oproti tomu chovnému, menší hlavu. Je krásný taky.

Trošku má, tady je to třeba dobře vidět, ale on ten Tygřík (zrzek) je fakt hodně mohutný kocour, celkově. Tam bylo od malička jasné, že by byla škoda mu řezat koule :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
22.7.21 23:35
@Ja-rekk píše:
Trošku má, tady je to třeba dobře vidět, ale on ten Tygřík (zrzek) je fakt hodně mohutný kocour, celkově. Tam bylo od malička jasné, že by byla škoda mu řezat koule :mrgreen:.

Dlouho jsem na fotky koukala, nepřišlo mi to, ale už to vidím. Ono to klame, vypadá trochu jako lev, hřívu okolo hlavy. Tím chci říct, že proto jsem tu menší hlavu dlouho nevidela. Tygřík má místo hřívy větší hlavu.

A náhodou nemáte jen tak na pokocháni fotky koťat od Tygříka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný