Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,
máte někdo zkušenosti se cvičením a běháním v těhul? Jak moc a jak často?
Jestli je to zdravé nebo ohrožující? ![]()
@pralinka6266 záleží na to, co jsi dělala doteď. Pokud jsi byla aktivní sportovec, tak můžeš pokračovat - běhání se nedoporučuje kvůli otřesům, ale jinak je hodně cvičení, které se dělat dají. Pokud jsi doteď nedělala nic, nedělej ani nadále ![]()
Pokud ti to telo dovolí, tak běhej postupne treba velmi rychla chuze. Poslouchej sve tělo.
Pokud jsi před otěhotněním pravidelně sportovala a v těhotenství nemáš žádná zdravotní omezení, tak klidně pokračuj. S běháním tedy opatrně. Já jsem s běháním v těhot. přestala, protože jsme se o dítě snažili spoustu let a byl to malý zázrak, že jsem vůbec
otěhotněla, tak jsem měla strach, ale cvičila jsem dál, vyjma náročným cviků na břicho.
I behani lze, pokud bylo telo zvykle a v tehotenstvi nejsou potize. Ale chce to hlidat tepovku a nehonit se k limitum. V zasade lze cvicit temer cokoliv, co je bezkontaktni a ohlidat nektere cviky nevhodne pro tehule jako zkracovacky, mrtvy tah apod. A samozrejme snizit vahy. Ja cvicim 3-4× tydne, stridam posilovvani, kardio a jogu a chodim na delsi prochazky ![]()
@pralinka6266 píše:
Holky,
máte někdo zkušenosti se cvičením a běháním v těhul? Jak moc a jak často?
Jestli je to zdravé nebo ohrožující?
Ve 3. měsíci jsem ujela 70 km na kole za jeden den, následující víkend jsem za dva dny ujela celkem 100 km na kolečkových bruslích. Měla jsem s sebou po kapsách různé tyčinky a dost pití kvůli cukru, ale jinak to bylo úplně bez problémů. Těhotenství není nemoc a cvičit normálně můžeš.
Aktivní sportovec jsem nikdy nebyla, jen zvyklá něco dělat, hodně venku na procházkách a cvičení, běhání dvakrát týdně jen tak pro sebe, žádné velké akce
, tak mi to chybí a přemýšlím o nějakém jiném pohybu než ta chůze venku neb né vždy je to možné, počasí, dítě marod, atd. Díky za příspěvky ![]()
@pralinka6266 zvol cvičení pro těhotné - je toho hodně na výběr.. já cvičím na elipticalu, ale prostě proto, že jsem to tak dělala i před.. jen jsem ubrala zátěž a jsem hold pomalejší ![]()
@adam75 píše:
Ve 3. měsíci jsem ujela 70 km na kole za jeden den, následující víkend jsem za dva dny ujela celkem 100 km na kolečkových bruslích. Měla jsem s sebou po kapsách různé tyčinky a dost pití kvůli cukru, ale jinak to bylo úplně bez problémů. Těhotenství není nemoc a cvičit normálně můžeš.
Ale to musíš být hodně aktivní sportovkyně ptž takové vrcholy si každá dát asi nemůže ![]()
@adam75 píše:
neplatí pro každého. Pokud člověk není zvyklý, tohle ho může položit. ![]()
@pralinka6266 píše:
Aktivní sportovec jsem nikdy nebyla, jen zvyklá něco dělat, hodně venku na procházkách a cvičení, běhání dvakrát týdně jen tak pro sebe, žádné velké akce, tak mi to chybí a přemýšlím o nějakém jiném pohybu než ta chůze venku neb né vždy je to možné, počasí, dítě marod, atd. Díky za příspěvky
pokud je tve tehotenstvi v pohode, nejsi rizikova, v klidu to co popisujes delej dal.. hezke tehulkovani preji ![]()
@pralinka6266 píše:
Aktivní sportovec jsem nikdy nebyla, jen zvyklá něco dělat, hodně venku na procházkách a cvičení, běhání dvakrát týdně jen tak pro sebe, žádné velké akce, tak mi to chybí a přemýšlím o nějakém jiném pohybu než ta chůze venku neb né vždy je to možné, počasí, dítě marod, atd. Díky za příspěvky
být tebou tak dělám to co do teď, bez skákání a zvedání těžkých vah
Já se až do 30.tt věnovala všemu, co jsem dělala před otěhotněním, ale byla jsem na to zvyklá.
Běhat sem přestala.. sice jsem nejdřív chtěla pokračovat, ale pak sem si říkala že bohatě budou stačit procházky - i tak si prcek na houpání v břiše zvyknul ažaž a sem zvědavá až se narodí jak to bude vyžadovat..:) jinak já přestala paradoxně i s pilates (sem instruktorka) a chtěla jsem aby mi do porodu svaly povolili, dala sem na rady trenérek a instruktorek.. ale pokud si normal cvičící jedinec, který se sportu věnuje rekreačně tak asi bych v tom problém neviděla..
K tomu běhu: hlídej si hlavně tepovku, protože mimi má větší tepovku než ty tak aby nedošlo k přehřátí.