Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý deň, som v 22 týždnu tehotenstva, a moja gynekolozka pri prehliadke zistila, že mam v pochve drobne mnohocetne kondylomata.
""***PRI PREHLIADKE U INEHO GYNEKOLOGA SA ZYSTILO, ZE ZIADNE KONDYLOMATA NEMAM!!! TAKZE POZOR BUDUCE MAMINKY NA POCHYBNE DIAGNOZY V TEHOTENSTVE. POVODNA DOKTORKA ZYSTILA "KONDILOMATY, PREDPISALA LIEK ZA 4800 KC, KTORY NEHRADILA POJISTOVA a ODPORUCILA CS!!!. Ziadny CS nebol potrebny, a samozrejme mam ineho doktora ***
Pani doktorka povedala, že nemám inú možnosť, ako rodiť cisárskym rezom, a že žiadna pôrodnice mňa inač neodrodí. Chcem rodiť obyčajné, fyziologicky. Môžu mňa v pôrodnice donútiť k cisárskemu rezu proti mojej vôli?
Uvedomujem si rizika nákazy miminka, ale aj cisársky pôrod ma svoje rizika, a to nie su zanedbatelne. Dakujem za Vase prispevky
Příspěvek upraven 01.10.16 v 16:28
http://www.celostnimedicina.cz/kondylomata.htm
Vzhledem k tomu co to může tomu dítěti v budoucnu způsobit (nádor), bych si nehrála na hrdinku a na císaře šla. Obecně mi císaři jeden za sebou vadí (strach rodičky a jiné „diagnózy“) ale tady bych asi neváhala.
Myslím že když někam přijedeš s rozjetým porodem tak tě domů nepošlou, otázka je jak se k tobě budou chovat. Možná ti ten fyziologický porod pěkně zprotiví. A nepříjemný personál je hrozná věc.
A nebo porod doma.
Pokud je mas v pochve, je to blby a kvuli miminku bych sla na cisare a vubec bych o tom s lekari nediskutovala a domluvila si termin porodu sekci. skoda ze ti na to neprisli jeste pred otehotnenim…
taky je otazka, ze treba budes rodit prekotne a sekce se nestihne - jaka presne jsou rizika u mimina?
Stoji ti tvuj pocit a odvaha rodit prirozene za nakazu jinak zdraveho miminka?
Myslim, ze jsi silena
Tohle je diagnoza, u ktere by te ani nemelo napadnout premyslet o jinem reseni nez CS.
Prošla jsem si tím. Miminko jsem měla vymodlené (3× potrat) a celé těhotenství se o něj strachovala, když jsem byla 36 tt a konečně jsem si chtěla užívat to těhotenství bez strachu, že se něco špatného stane mi zjistili kondylomata. Tedy jen zevně, pár u poševního vchodu. Prošla jsem spoustu materiálů a odborných článků a rozhodla se na i doporučení mé gynekoložky rodit plánovaným císařem. V porodnici o tom tedy přemýšleli, jestli by nebylo lepší přirozeně, že ten nález není tak velký, ale víceméně nechali rozhodnutí na mne - ať vše zvážím. A já se nemohla rozhodnout jinak než pro císaře, pro mimi to bylo nejbezpečnější.
Nikdy jsem kondylomy nemela. Jakmile jsem se dostala do 17 tt, behem par dni jsem byla uplne poseta. Doktor kroutil hlavou, ze takove mnozstvi jeste nevidel a odeslal mne s zadankou na onkogynekologii, kde jsem pravidelne do porodu dochazela. Bohuzel vzhledem k tehotenstvi byl nejaky chirurgicky zakrok nemozny, takze nakonec toto bylo i indikaci k SC, coz mne mrzelo neb jsem take chtela rodit prirozene. Zdravi mimca je vsak dulezitejsi… Zajimavosti je, ze mam 2,5 mesice po porodu a po kondylomech ani naznak.Po porodu behem par dnu (tydnu?) uplne zmizela.
Já se s tímto potýkám už docela dlouho, nikdy to svinstvo nevymýtím…asi… Objevilo se mi to poprvé v prvním těhu (oslabena imunita, nachlazení) no a zkoušeli jsme nějakou mastičku (cca 2tis za malinkou mastičku), pak nějaký roztok, který to jakoby rozleptal a vypálil), rodila jsem normálně.
Dítě v pohodě. Tento vir má v sobě více jak 2/3 žen, jen někomu to vyskočí, bohužel. „Roznášeči“ jsou muži, mám dva kluky, chtěla bych očkovat je, aby oni nic neroznášeli… Já nejsem žádný sexuální reprezentant a stejně je mám. Teď jsem po třetí těhu a zase mi vyskočili… Vlastně vyskočí jedna - dvě když jsem nemocná nebo těhu…
. Zbavit se toho nemůžu. I když jsme zkoušeli chirurgicky, tak stejně pak někdy opět. Takže když se objeví, tak zlikviduji roztokem a nějak se tím už netrápím ![]()
Hodně štěstí
Taky se mi v těhotenství objevily ale pry jen zevni. Gynekolog me poslal na kozni, protoze si nebyl jisty, tam mi to vypalili dusikem ( bolestivy a dost trapny zazitek) stejne mi vyskocily dalsi, kozni rekla, ze cisare mi nedoporuci, ze chape ze mam strach, ale ze to proste zvládnu jako jine prede mnou. No zvladla jsem to, ale mela jsem o maleho strach. Po porodu vse zmizelo a nemam problem. Nekde jsem cetla, ze si to nekdo mazal roztokem na bradavice, ale mimo těhotenství, asi to nebude uplne bezpecne. Ja uz bych s tim ale na kozni urcite nesla.
Měla jsem také v těhotenství kondylomata, ale pouze zevní. Když jsem si na internetu vyhledala různé články o riziku pro miminko, tak jsem chtěla rodit císařem, ale nikdo mi to nedovolil.
Je to vůbec normální? ![]()
Omlouvám se za anonym.
@Katarinka377 ja to mela taky kolem 20tt mela jsem vysev zvenku n labiu..mudr mi to snesla v celk narkoze..potom ještě jednou v lokale a rodila jsem přirozenou cestou a dite je zdrave… ![]()
Taky bych si nehrála na hrdinku a šla na císaře. Jasně - Tobě přirozený porod neublíží, ale musíš si uvědomit, že to je díky těm kondylomatům nebezpečné pro Tvé dítě. Chtít porodit přirozeně je fajn, ale za cenu ohrožení zdraví miminka? To si musíš sama v sobě srovnat, jestli se s případnými následky u miminka vyrovnáš. Já bych si připadala jako sobec a vyčítala bych si to.
Take mne moc mrzelo, ze nemohu rodit prirozene, ale MUDr. mi vypravel o moznych nasledcich pro miminko, tak jsem neprotestovala. Rodila jsem sekci a mam klid. Zadne nervy, zda mimco bude nakazene, atd… Jsou pripady, kdy mamca rodila prirozene a dite je zdrave, ale opravdu by mi to za ty nervy nestalo a pak si vycitat, ze decko musi jit zbytecne " pod kudlu" a trapit ho… Zakladatelko - popremyslej… Navic, kdyz tady ctu o prirozenych porodech a o tom, jak se maminky dlouho trapily v bolestech, tak ta sekce je opravdu v pohode. Sice mnohe maminky Ti reknou, ze to boli " pak", to ano, ale za tri dny jsem byla fit a ve finale jsem i byla rada, ze jsem rodila timto zpusobem…
Moja otazka skor znela takto: „Ma pravo zena rozhodnut o sposobe porodu“? „Je to na domluve s dokotorom?“ Ide mne o pravnicku zalezitost veci.
Kondylomy nie su 100% indikaciou k CS, navyse, ked nie su velke, a neprekazaju fyziologickymu porodu.
CS je velkym rizikom aj pre dieta, mali by to uvedomit tie, ktore zastavaju CS, navyse s dovodu ze „tak to je jednoduchsie“.
Příspěvek upraven 21.01.14 v 13:08
@Katatnka377 píše:
Moja otazka skor znela takto: „Ma pravo zena rozhodnut o sposobe porodu“? „Je to na domluve s dokotorom?“ Ide mne o pravnicku zalezitost veci.
Kondylomy nie su 100% indikaciou k CS, navyse, ked nie su velke, a neprekazaju fyziologickymu porodu.
CS je rizikom aj pre dieta, mali by to uvedomit tie, ktore zastavaju CS, navyse s dovodu ze „tak to je jednoduchsie“.
Myslim, ze si o tom muzes rozhodnout. Takze preju pohodovy prirozeny porod, ale pak nezakladej diskuzi Nakazila jsem vedome sve dite ![]()
@Katarinka377 Oni tě přes tvůj nesouhlas řezat nebudou. Když nebudeš souhlasit, tak se asi dočkáš poznámek na svoji osobu, ale pokud trváš na přirozeném porodu, tak ti to může být jedno. Jen tedy, pokud při porodu nastanou komplikace a bude opravdu nutný CS, jak se k tomu postavíš? Podstoupíš ho, nebo to budeš brát jako vykonstruovaný problém, aby ti nakonec s ohledem na dítě CS udělali? ![]()