Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, hledám spřízněné duše - maminky miminek které nepoužívají dudlík. Štve mě věčné komentování švagrovky, tchýně a dalších typu „já bych jí už strčila dudlík a byl by klid“.. je to jejich řešení na počůranou plínu, hlad i dalších sto věcí. Ale vždyť proboha ne nadarmo se dudlíku říká šidítko. A k čemu jinému tu jsem když ne proto abych svému miminku vyřešila co jej zrovna trápí. Nejsem poprděná matinka co letí na každý kník k postýlce a hušká, ale zas jako zacpat hubu dudlem pokaždé když se ozve mi přijde přinejmenším nefér.
Taky neříkám NE dudlíkům pro vždy. Věřím, že přijde den a zoubkořvaní mě třeba taky donutí té malé princezně i přes plivání ten dudák nacpat, ale ten den je snad daleko předaleko… Hledám mezi vámi podporu, abych se ujistila že nejsem nějaká krkavčí matka když jsme „bezdudlíkovci“. ![]()
Ahoj, mám 4 děti, všechny kojené víc než rok a jen dcerka měla asi 3 měsíce dudlíka na usnutí v kočárku. Ale jen proto, že si začala dost vehementně cucat palec
. ale pak už o něj nezavadila, takže si troufám tvrdit, že mám taky bezdudlíkové děti ![]()
Ahoj já se přidám první syn dodlík měl ais jměsíc jen na usnutí občas ale plival ho tak nic… a druhému ho také nedávám má 5 měsíců a nějak nám nechybí je to celkově hodné miminko:)I když dudlík vidím často tak ne u mých dětí ani si to neumím představit. ![]()
Rozhodně si nepřijdu jako krkavčí matka pro svoje syny udělám první poslendí nikdy nestrádali a věnuju se jim jak jen to jde a jak chtějí:)
![]()
prcek byl taky bezdudlíkovej. Vždycky mimutku podudlal a pak dudel letěl metr daleko
.Tak jsem mu ho jednoho dne přestala nabízet a ani po něm netoužit. Ale prcek neplakal vůbec. U nás byl dudel jen forma hračky,né na utišení.
Tak my jsme takový extrém…syn měl dudlík až od 2 měsíců, protože jsme nemohli najít ten správný a taky proto, že byl extrémně uřvané dítě a nezabíralo prostě nic. A dudlal teda skoro do 3 let ![]()
No a dcerka je absolutně bez dudlíku, protože nechtěla, tak jsme jí ho ani necpali a kupodivu si ani palec necucala.
Ahojky,my máme 4 měsíční Natálku a ta měla dudla asi tak 3 dny, hned nějak na začátku po příjezdu z porodky,ale od té doby vůbec nechce,takže ji ho nenutím…každý mi stejně říká,buď ráda,pak je o to horší je to odnaučit…pořád ho plive a když jsem ji ho přes pláč zkoušela dát,že se třeba uklidní,řev se zvýšil ještě víc,takže vím,že to prostě nemá cenu…takže jsme taky bezdudlíci ![]()
ahoj takže u nás se bezdudlíkovství dědí nechtěla jsem ho já ani můj brácha a ani syn (a to byl odjakživa na lahvi)prostě jsme to všichni plyvali a nebyli k utišení .Když se řve tak se řve dudlíkem nás nikdo neoblafnul ![]()
Romaelko, i když už nemám dávno miminka, tak dudlíky jsem nikdy nepotřebovala a jako krkavčí matka jsem si nikdy nepřipadala. Holky to plivaly. Zkoušela jsem jim to nabídnout tak 2× nebo 3×. Nenutila jsem je. Je pravda, že některé reakce okolí byly udivené, mně však nikdo do očí nikdo nic neřekl
.
Nejsi krkavčí matka, když nechce, nenuť dudla, na okolí se vykvákni.
![]()
ahoj, my jsme se narodili ve 30 týdnu..a malá měla dudlík jen na noc a hned jak usnula, tak ho vyplivla..nekojila jsem byla na UM..dudlík nechtěla a nechce, už jí je přes rok..takže za mě na to nevidím nic zvláštního
Já mám taky holky už větší ale ani u jedné dudlík nebyl potřeba.A nemusela jsem řešit ani cucání palce.
Teď čekám třetí,tak uvidím.
Ahojky,
ani nevíš, jak ti rozumím - dcera taky nemá dudlík…v novorozeneckém věku jsem jí jej často dávala, zkoušela - žužlata si paleček… a ona nic jen se dávila, plivala, vystrkovala jazykem…
Takže místo něj paleček omotat plínkou, tu si požmuchlala u pusinky a
.
Jak šel čas a dceři ve třech měs. vyrostl první zub - začlo poplakávání, mrčení, občas ten paleček… a všichni / hl. tchýně, babičky, kamarádky, tety / tak jí dej ten dudlík, vždyť bys jí tak ulehčila, ona si chce podudlat… ale vysvětlujte, že vaše dítě nechce dudlík, dáví se… když bylo nejhůř dala jsem prso - pořád kojím… a v sedmi měs. naučila na hrneček s pítkem… nikdy dudel nevzala ani na flašce.
toho já se bojím,že až jak přestanu kojit,že malá nebude chtít z flašky…kamarádka mi říkala,že její dcera taky dudel nechtěla a pak ani z flaše a tak ji musela dávat po lžičkách
no snad to tak nebude ![]()
Tak náš syn nechtěl dudlíka vůbec a to jsem je měla nakoupené do zásoby a neuspěla jsem.Také jsem slyšela od příbuznách,že mu ho mam dávat apod,ale když ho nechtěl tak ho nechtěl.Ani palec si necucá aspoň nemáme problém s odnaučováním
![]()
Ahoj mamči, jne se prolétla
Naše mlaičká taky dudlíka nikdy nechtěla, já taky nechtěla, ale manžel se pořád snažil jí ho dávat, ale odmítala… Malou jsem kojila až do 14ti měsíců a pak v pohodě přešla na aventku a sunar, myslím, že jim pak nic jiného nezbyde ![]()