Bezlepková dieta - příspěvek

2976
1.6.14 10:30

Bezlepková dieta - příspěvek

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, zda sociálka přispívá na bezlepkovou dietu. Včera jsem byla u přítelovi babičky a ta se mě ptala, zda jsem koukala na TV, že se tam mluvilo o tom, že sociálka přispívá ciliakům na potraviny. Všude na netu to hledám a nic nemohu najít a příjde mi to i divné, že by sociálka přispívala. Můžete mi to prosím někdo objasnit jak to tedy je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
264
1.6.14 10:32

Myslím, že ne sociálka ale zdravotní pojišťovna… Zkusila bych se poptat tam… Socialka s tim nemá co dělat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
264
1.6.14 10:34
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2976
1.6.14 10:36

@andysssek Taky jsem řikala, že socka s tím nemá nic společného, že max pojišťovna, ale ona si stála za svým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6543
1.6.14 11:50

Přispívá zdravotní pojištovna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
1.6.14 11:59

@offi Tak v určitých případech opravdu přispívá i „socka“ - pokud je někdo v hmotné nouzi, tak se mu s ohledem na bezlepkovou dietu připočítává ještě nějaký příspěvek na stravování, ale kolik to je netuším, cca 1500 - 2000 :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
1.6.14 17:40

@j.a.n.i1 Na bezlepkovou nějak 2800, ale to je opravdu jen v hmotné nouzi. Některým dětem přiznají i příspěvek na péči, ale to je podle toho, jak rozumný je posudkový lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2976
1.6.14 19:10

Já sice jsem na pracaku a žádat jsem byla, ale mě řekly pokud nebydlím sama tak za mě musí platit spolubydlící

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
1.6.14 19:50

@offi Ano, hmotná nouze se vždy počítá na celou společnou domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
4.7.14 01:49

Měla pravdu, vyplácí se příspěvek na péči mimo jiné

3. Příspěvek na péči

Příspěvek na péči se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby. Tímto příspěvkem se stát podílí na zajištění sociálních služeb nebo jiných forem pomoci podle zákona 108/2006 Sb. při zvládání základních životních potřeb osob. Náklady na příspěvek se hradí ze státního rozpočtu.

Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc:
a) 3 000 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost),
b) 6 000 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost),
c) 9 000 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost),
d) 12 000 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost).

Příspěvek na péči je určen osobám starším jednoho roku závislým na pomoci jiné fyzické osoby z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu.

pro celiaka platí bod a)

Při posuzování stupně závislosti se hodnotí tyto základní životní potřeby:

mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost (nehodnotí se u dětí do 18 ti let).

Pozn. autora:

Na stránkách MPSV

http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/23

a odkaz s celkovým info zde

http://celia-zbl.cz/…e-s-celiakii

my pobíráme na dítě celiaka Pnp, nárokováno ze zákona.

Nenicka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
4.7.14 10:05

@Nenicka Ono s tím nárokem ze zákona není tak jistý, hodně dětem neuznají jeden bod ze 3, co se posuzují, a tím ho nedostanou. Je hodně takových případů, chodím na různé diskuze a tam si rodiče stěžují. Záleží na posudkovém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek