Příkrmy u dětí s ABKM

14309
30.5.14 08:57

Příkrmy u detí s ABKM

Aho holky,

Je tu vela diskusii o ABKM, ale nenasla som to co by som hladala.
Maly(10m) ma ABKM respiracnu formu, kombinovanu s vajickom.
UM mi nepije(NAC),takze kojim.
A uz dochadzam s inspiraciami co mu dat k jedliu na obed a hlavne odpo svacu/veceru.
Neviem co napatlat na chleba. :mrgreen:
Stale mazem masovu pomazanku(sklenicku),avokado.
Kase nemliecne s ovocim, polivky a tym koncim.
Bola by som rada za akekolvek napady.
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1111
30.5.14 09:09

@miisenka tuto diskusi budu s nadšením sledovat. U mojí dcerky je podezření na ABKM, bohužel na alergologii jsou dlouhé objednací lhůty, takže jdeme až 23.6. na 1. vyšetření. Přišlo se na to až kolem 8. měsíce s další fází přikrmování. Jedinou radu, kterou jsem od mé obvodní dr. dostala byla ta, že když ji kojím, tak ať se nestarám a kojím dál a nepodávám nic, co má cokoli společného s mlékem, že to může do roku vyprchat. Ale nějak se nemohu smířit s tím, že v roce bude dítě jen kojené a na jednom masozeleninovém a ovocném příkrmu za den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8836
30.5.14 09:21

Taky čekám, kdy někdo poradí. Ale když kojíte, tak máte celkem výhodu při přípravě příkrmů, já nemůžu UM ani zakomponovat do jídla, protože to by potom už vůbec nepozřela, takže kaše máme jen z vody a při vaření se taky nedá moc vymyslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
30.5.14 09:21

Ahoj, když byla moje dcera takhle malá, tak jsem to řešila tím, že jsem občas ve zdravé výživě koupila Amuňáčka, je to takový jakoby dezert bez všech alergenů, malá mi to docela jedla, tak to měla občas na svačinku. Nebo jsem jí udělala zeleninové přesnídávky, většinou 2 druhy zeleniny, podle toho co jí v tu dobu zrovna chutnalo. A pak mi doktorka poradila dělat domácí puding - z kukuřičnýho škrobu a vody a bud s ovocem přislazené troškou glukopuru nebo se zeleninou a občas jsem k tomu přidávala Neocate.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.5.14 09:25

@f-l-e-a
U maleho sa to zistilo prvym podanim UM

https://www.emimino.cz/…abkm-179581/

Na alergu to potvrdili, robili mu testy na kozi, a teraz uz ma i vysledky z krvi a je to pozitivne.. :zed:
Ono jasne ked kojis, tak to neriesis, ale ono maly chce chleba, rohlik atd a neviem co mu na to patlat, aby to mal ako plnohodnotnu svacu..soja sa nema davat..
Drzis dietu nemliecnu, kebo ja ano, len mam povoleny tucny syr, raz za cas jogurt, mleko vubec..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.5.14 09:27
@Madel píše:
Ahoj, když byla moje dcera takhle malá, tak jsem to řešila tím, že jsem občas ve zdravé výživě koupila Amuňáčka, je to takový jakoby dezert bez všech alergenů, malá mi to docela jedla, tak to měla občas na svačinku. Nebo jsem jí udělala zeleninové přesnídávky, většinou 2 druhy zeleniny, podle toho co jí v tu dobu zrovna chutnalo. A pak mi doktorka poradila dělat domácí puding - z kukuřičnýho škrobu a vody a bud s ovocem přislazené troškou glukopuru nebo se zeleninou a občas jsem k tomu přidávala Neocate.

ved to je sladke strasne, pridany cukr… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.5.14 09:28

Mne teda basti maso, zeleninu, ovoce, kase-vsetko v pohode..ale som odkazana na tie presnidavky..a uz ma to stve. natahuje sa po jidle normalnom, a neviem co mu dat.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
30.5.14 09:30
@miisenka píše:
ved to je sladke strasne, pridany cukr… :nevim:

to jo, ale už jsem jí neměla co dávat, malá mi nejedla ani chleba ani jiný pečivo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
30.5.14 10:03

@miisenka tak u nás je taky podezření - zatím stále kojím, ale právě nedržím dietu - doktorka nic neříkala a tak uvidíme, nějak nevím, co bych jako jedla - jsem hodně na mléčné výrobky, takže se to snažím hodně omezovat, ale úplně to asi nedokážu vynechat
jinak u nás se to projevilo při podávání kaší a pokusů o jogurt apod.
dostaly jsme od doktorky napsanej Nutroš alergy care - na kaše - a to mi malej docela hezky baští - i když je to fakt hořký, jak mě doktorka varovala
jinak jsme taky jen na ovocných a masozeleninkových přesnídávkách
k tomu občas kousek suchýho rohlíku, nějakou su sušenku pro kojence, nebo křupku
máme to dost stereotypní, ráno ovocnou, pak kojení, pak masozeleninku, pak ovocnou s musli, nebo piškoty, a večer kaši s tím Nutrošem, a většinou ještě kojení
taky nevím co jinýho vymyslet - u holky jsem to mohla prokládat jogurtama, tvarohem, pudinkem, atd. - a ted jsem prostě bez nápadů

jinak opravdu všechny držíte nemléčnou dietu, když kojíte? nebo někdo nemusí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
30.5.14 10:05

@miisenka tak na to si počkám :-)) nalej nesmí ani ovoce a mrkev :-)) včera jsem mu upekla bábovku…bez vajec, dneska peču housky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1111
30.5.14 10:07

@miisenka já na to přišla tak, že jsem jí pro zpestření chtěla udělat mléčnou kaši. Předtím jsem jí párkrát zkoušela udělat nemléčnou rýžovou, ale s MM to nějak nechtělo houstnout a rychle to řídlo, tak jsem cca v 7,5měs. sáhla po mléčné od Hippu. Ale reakce nebyla tak bouřlivá jako u vás. Jen jí kolem pusinky, v místě kde jsem ji opatlala tou kaší naskákala kopřivka, která asi za půl hodinky zmizela. Nebyla jsem si ale jistá, zda to bylo tím či olízla předtím něco jiného, tak jsem jí druhý den zkusila dál lžičku bílého jogurtu a trošku jí tím opatlat pusinku a výsledek byl stejný. A ještě jednou se mi osypala, když žužlala kůrku chleba, který jsem ale koupila jinde než obvykle a zase jí naskákala kopřivka. Když jsem pak zjišťovala složení onoho chleba, tak tam byla syrovátka… Klasika… Hned po víkendu jsem tehdy šla k dr. a ta mi řekla, že to dle ní není alergie na BKM, že ta se prý takhle neprojevuje. :roll: Správně se má prý projevovat šílenými průjmy, krví ve stolici a neprospíváním. A jen mi doporučila nedávat jí do roka žádné mléčné výrobky a jen kojit. Ptala jsem se, zda je mám vysadit i já, když kojím, tak prý ne, že se to přes MM k malé nedostane. Nechtěla mi ani dát doporučení na alergo, prý je to zbytečné a testy neprůkazné. Nakonec jsem si tam za 2 dny šla, že to doporučení vážně chci. No a když jsem si volala na alergo, tak mi řekli, že bych měla bezmléčnou držet i já, ale pokud nemá po mém mlíčku žádné viditelné projevy, tak ať to tedy nechám jak je do kontroly a tam se domluvíme. S tím jídlem je to hloupé, že by se vyloženě sápala po mém jídle, to zatím ne, ale občas když si dám chleba, tak už loudí, dokud nedostane kůrku. Navíc ta 100% závislost na mém prsu mě trošku děsí. Když bych jí nemohla dát, tak vlastně ani nevím, co může…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1111
30.5.14 10:16

@petramrk tak u nás je ráno kojení, dopoledne kojení, oběd masozelenina, odpoledne ovoce + kojení, večer nemléčná kaše z cca 50ml vody + troška ovoce + kojení (kaši dávám nepravidelně, aby věděla, že se dá jíst i něco jiného než MM z prsa a dávám jí jen trošku, páč jí zase nechci připravit o mléčnou dávku, když je to jen z vody) a pak před spaním ještě kojení a pak se budí nad ránem a zase kojo. A dle mé dr. bych to měla s tímhle jídelníčkem vydržet do 1 roku… Já tedy ani moc nedávám sušenky, snad ve všech bylo odtučněné mléko… takže jen kukuřičné křupky. Jak dáváš prosím to müsli do ovocné přesnídávky? Normální ovesné vločky? Namáčíš to předem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
30.5.14 10:27

@f-l-e-a kupuju přesnídávky už s musli od babylove - jinak normálně lze spařit ovesný vločky a pak je tam přimíchat :)
jinak my taky zatím nejdem na alergologii, protože ty testy opravdu mohou být zkreslené, takže určitě držíme dietu a do roku nám může psát ten Nutrilon Alergy Care, kde je naštěpená ta bílkovina - což je super právě na ty kaše :)
doplatek je za něj nula - hradí to pojišťovna
a po roce se uvidí, může se to samo upravit až do tří let - někdy je to jen nevyzrálost trávicí soustavy, kdy takhle malé dítě neumí dostatečně natrávit právě tu bílkovinu - tak uvidíme, doufám, že to vymizí, protože celej život bez mléčných výrobků - no to nevím
navíc nevím, jestli to u nás nebude i trošku problém s trávením obecně
a jinak průjmy nějak moc nemáme, rozhodně ne s krví - spíš mívá hodně bolení bříška, od prdíků, který ho trápí pořád dost
když měl kaši, tak míval průjmy víc
když jsme zkoušeli jogurt, tak to vždy vyblinkal
a navíc příznaky se mohou různit
David přibírá suprově - takže neprospívání taky nemusí být vždy
a pak mívá ekzém po těle - právě nejdřív jsme mysleli, že to má jako atopickej ekzém, ńebo něco takovýho, ted je jasný, že to souvisí s tím jídlem
jinak ještě nesneseme dýni a avokádo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
30.5.14 10:57

Taky jsme prošli abkm začalo to asi v 6 měsících krvavými průjmy ale prospívali jsme až až na 1/2 roce 8kg :D, kojila jsem a držela přísnou dietu a nakonec jsme museli přestat v 9 měsících kojit. Já umírala hlady :( a pořad hlenovitá stolice a sem tam nitky krve. Dostali jsme nutrilon Alergy Care. Jídelníček - rýžová kaše( z vody) + nastrouhané jablíčko, nemléčné kaše, ovoce, zelenina, přesnídávky, polévky, vždy když jsem pekla třeba bábovku nebo perník tak jsem místo mléka dala vodu( na chuti nebylo poznat- jedla to celá rodina),na chleba( taky doma pečený) jsem mazala Floru( modra krabička- ta prošla). Když nám byl rok začala jsem zkoušet mléko a hůrá :potlesk: ve 14 měsících přijal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1111
30.5.14 11:21

@petule75 konec zní velmi pozitivně! Já se té diety dost bojím, mléčné výrobky mám ráda a jím je hodně - máslo, mléko, sýry - tvrdé, měkké čerstvé, tvarohy, bílé jogurty, hodně peču… A mám strach, že bych to pak po fyzické stránce nezvládla. Kojení mi dává asi dost zabrat, je to velký energetický výdej, nikdy bych nevěřila, že dokážu tolik sníst a to teď mám 50kg a divím se, že ještě tu moji malou berušku uživím. Vy, co jste musely vysadit mléko, jak jste nahrazovaly třeba chybějící vápník?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek