Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kdo máte zkušenosti, budu ráda za rady, manžel má cca půl roku ekzém po celém těle i v obličeji, zarudlá svědící kůže, roškrábaný do krve, kožař radí jen promašťovat, ale efekt žádný, obvoďák mu napsal antihistaminka na svědění, ale po měsíci efekt nic moc. Před tím 10 let co jsme spolu měl kůži bez problému.
Budu rada za tipy - co vyřadit z jídla, režim, kosmetika…
Ahoj, manžel měl to samé, nikdy přitom problémy s kůží neměl. měl ale velmi náročné stresující období a z toho to pravděpodobně měl. u kožaře ani alergologa mu na jasný původ nikdy nepřišli.
mazal konopnou mastí (je speciální na ekzém) a opravdu se mu to ztratilo, až když se dal do klidu a odjel s kamarádama na 2 týdny k moři na loď (kombinace slunce, voda, relax).
anonym xy - nechci tu veřejně prezentovat manželovy obtíže.
Z krémů buď indulona (modrá) nebo excipial u lipolotio (v lékárně) ale to neřeší příčinu.
dostat se na kožní-fenistil je parádní ale když nepomáhá tak je evidentně k ničemu.!
z jídla vynechat sladké a kořeněné, žádné ostré a kyselé. nicméně každé tělo je jiné a nemusí to fungovat. doporučuju hlavně toho kožaře, pokud přihlížíte k alternativnějšímu proudu tak homeopatika, akupunktura, ajurveda… v každém se něco najde co lze pomoct.
Konopná mast taky dobrá, to je fakt ale musí být opravdu dobře připravená! a ta slaná voda jo ale to bych dala až přestane být rozdrbaný do krve.
Mě pomáhá kozí mlíko a to beze srandy
buď si do něj namočím přímo ruce nebo musím používat kosmetiku s ním
Já trpím na ekzém průběžně celý život a moje zkušenost je taková, že je třeba léčit vnitřek těla a ne jen kůži. No a pro mě držet celý život dietu je nepředstavitelné, tak se snažím alespoň do sebe dostávat hodně zdravého + piji gel Aloe Vera, ten mi obtíže zmírnil cca o 50%.
@luci5 píše:
Já trpím na ekzém průběžně celý život a moje zkušenost je taková, že je třeba léčit vnitřek těla a ne jen kůži. No a pro mě držet celý život dietu je nepředstavitelné, tak se snažím alespoň do sebe dostávat hodně zdravého + piji gel Aloe Vera, ten mi obtíže zmírnil cca o 50%.
Tohle je prostě pravda, já měla opravdu strašné ekzémy co půl roku - vypadala jsem opravdu jako když má člověk lepru, úžasný.
Přešlo to /a díky Bohu se to už 6 let neobjevilo/ když jsem přestala jíst maso a opravdu pročistila střeva a játra, zbavila se kyselosti organismu.
Manžel je nějak ve stresu?
Mně se dělá ekzém už od malička, většinou v zimě, ale pouze na prstech u rukou. Nesmím nic dělat bez rukavic, jinak je zle a rozpraskají mi ruce až do krve. Škodí mi veškeré saponáty (jar na nádobí, úklidové prostředky apod.), hrabání v hlíně bez rukavic.
Před pár lety jsem byla na testech v Motole a doktorka mi řekla, že si mám ruce promazávat (indulona, vazelína z lékárny nebo jakýkoliv hodně mastný krém). Na veškeré domácí práce si mám brát rukavice a ven do mrazu taky, jinak se pokožka vysuší a je zle.
Jídlo teda kvůli ekzému vůbec neřeším, ale doma vařím zdravě, skoro bez tuku.
@MUFICE Já mám ekzém hlavně na rukou a je to opravdu masakr. Nic nemůžu dělat bez rukavic a když je nedej bože nemám, zhorší se mi pak o 100%. U nás doma máme zařízeno tak, že většinu mokrých prací dělá manžel ![]()
@luci5 píše:
@MUFICE Já mám ekzém hlavně na rukou a je to opravdu masakr. Nic nemůžu dělat bez rukavic a když je nedej bože nemám, zhorší se mi pak o 100%. U nás doma máme zařízeno tak, že většinu mokrých prací dělá manžel
My máme myčku a zbytek holt v rukavicích ![]()
@MUFICE Což my myčku taky máme, ale to máchání ve vodě je i jinde
Jé, jak já závidím všem, co tohle nemusí řešit.
@luci5 píše:
@MUFICE Což my myčku taky máme, ale to máchání ve vodě je i jindeJé, jak já závidím všem, co tohle nemusí řešit.
Já se nikde nemáchám
Když myju koupelnu, tak si beru rukavice, ale to je tak na 15 min.
@statim To mlže být cokoli. Alergie, lupenka, chronická infekce, stres, nějaká dráždivá látka v okolí (doma, v práci), zvířata…To chce došetřit.