Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
máte nějak zabezpečená plastová okna proti otevření dětem? Náš chlapeček se je naučil otvírat, takže to musíme nějak vyřešit. U výrobce našich oken mi doporučili tři verze:
Buď kliku na klíček
nebo na nějaký čudlík,
nebo nějakou novinku, že se nějak uzamknou ze spodu a jdou otevřít jen na ventilačku, což zní nejlíp, protože se nemusí při větrání odemykat tím klíčkem.
Nemáte s tím zkušenosti co je nejlepší?
Díky
@Chelsa mame stejneho koumaka a poridili jsme klicky na klicek. Jsme spokojeni a hned jsme byli klidnejsi.
Ahoj,
máme kliky se zámkem na oknech v patře už cca 5 let a naprostá spokojenost. Klíček je maličkost a nehyzdí to okno ![]()
My jsme kliky z oken odšroubovali. Když chci okno otevřít, stačí ji jen na tu chvilku nasadit a zas vyndat.
@Chelsa
Sundat kliky. Na díru se dělí pěkné krytí, co lze jednoduše otočit/ vysounout nahoru a okno klikou otevřít.
My máme čudlík, nemusíme nic nandavat ani odendávat, stačí jen zmáčknout a otočit
Weyky: A jak ten čudlík funguje? Není dítě schopné jej také zmáčknout?
Jinak kliky jsme taky odšroubovali, jenže mě rozčiluje je pořád nandavat. Což o to, ale nejhorší je, to štrachání, když se to jen o kousek posune a klika vypadne a pak najít tu správnou polohu na nasazení té kliky zpět a navíc se mi to bez těch klik s dírama v okně nelíbí. Jo, a také se několikrát manželovi stalo, že se mu to špatně překliklo, jak tu kliku špatně nasadil a myslel, že okno zavřel a přitom nebylo úplně pevně zavřené a průvanem se otevřelo, takže horší jak lepší.
Holky, jak těžké je namontovat ty kliky? Ještě jsem nedokázala ani zjistit, jak sundat ty staré.
@Tamtama Je to jednoduché, otočíš takový plastový díl pod klikou, jsou tam 2 šrouby, odsroubujes, vyměnis, zasroubujes.
Ženy (a muži), bezpečnostní kliky už pár let máme, ale teď bych asi potřebovala něco víc bezpečnostního. Synovi bude 9, naučil se okna odemykat bez klíče a neustále ho v pokoji otevírá a leze do něj. Vysvětlit si to nenechá, nemá žádný půd sebezáchovy. ![]()
@Tamtama sundat kliku uplne?
Nevim jak na stara okna, ale neda se nejak zabezpecit, ze se otevrou jen na cca 10cm a vic az po uvolneni nejake pojistky? Mame to u vyklopnych oken.
Jak ho otevre bez klice? Naše jinak nez s klicem otevřít nejdou ![]()
@Kriss Tina píše:
Jak ho otevre bez klice? Naše jinak nez s klicem otevřít nejdou
Na to jsem ještě nepřišla
Nejdřív jsem myslela, že zapomínám zamykat, ale dneska jsem už byla „znovu“ zamknout a najednou zase otevřeno.
@luci.no leda asi úplně sundat, ale do toho se mi fakt nechce.. Dělá se nám doma plíseň, takže několikrát denně vetram dokořán. Zabezpečit to asi nejde.
@Tamtama píše:
Na to jsem ještě nepřišlaNejdřív jsem myslela, že zapomínám zamykat, ale dneska jsem už byla „znovu“ zamknout a najednou zase otevřeno.
@luci.no leda asi úplně sundat, ale do toho se mi fakt nechce.. Dělá se nám doma plíseň, takže několikrát denně vetram dokořán. Zabezpečit to asi nejde.
Nemůže mít schovaný klíč? A on ti neřekne, jak to dělá?