Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
no můj chlapeček 9m se mlátí do zdi i hračkama a strašně se tomu směje ![]()
a když s začnem mlátit hračkama do hlavy my tak se může zbláznit smíchy ![]()
Myslim, ze je to normalni. Jen projevuji vztek. Jinak to jeste neumi. ![]()
Ale rozhodne bych mu za to nedavala na zadek.
To si myslim muze po psychicke strance ublizit daleko vic. ![]()
Za bití po hlavě nedostane na zadek. Jen když mlátil hlavou o zem a všude možně, kolikrát tekla i krev a já měla strach, že si ublíží. Tak dostal plácanec aby věděl že to nesmí.
Nase mala to dela taky,snazim se odvest jeji pozornost,popripadne vzit ji za rucicku a ukazat ze bit se nema a udelat ji rucickou mala.
Je běžné, že dítě zkouší, co může/nemůže, co jej bude/nebude bolet, jak na určité jednání budou reagovat rodiče/další dospělí. Reakce rodiče je důležitá a pro vývoj dítěte významná v tom smyslu, že mu ukazuje způsob, jak jednat tak, aby neohrožovalo samo sebe ani další osoby v jeho okolí. V konkrétním případě, který zakladatelka tématu uvádí, je vhodné, pokud vidíme, že si dítě začíná ubližovat, přistoupit k němu, vzít ho do náruče/obejmout, navázat s dítětem oční kontakt, oslovit ho a říci, ať si neubližuje. Pustit až ve chvíli, kdy vidíme, že se dítě zklidnilo. Plácání/bití mívá v těchto případech spíše nežádoucí efekt.
Mám to momentálně doma a to je dcerka mladší,když se naštve,tak tříská hlavou o zem,nebo se do hlavičky bije rukou. Zatím to řeším objetím,rychlým odpoutáním pozornosti někam jinam,něčím ji upoutat,naštěstí je to postupem času méně a méně.
to Berry:
Způsob řešení, který uvádíte, bývá opravdu nejúčinnější. ![]()
U nas to same, kdyz mu bylo 11 mesicu tak ve vzteku mlatil hlavou o zem ze tam mel modriny. Ted uz to nedela skoro vubec.Je mu 15 mesicu. Vzdycky kdyz to delal tak jsem mu rekla NE. Ted se pro zmenu mlati rucuckama do hlavicky. Nekdy taky ze vzteku a nekdy ze srandy.
Smeje se tomu. Zkousel to taky na me, mlatit me a smal se tomu. To jsem ale rychle zarazila a uz to nedela. Vzdycky jsem mu rekla NE, ze budu mit bebi a bude me to bolet. Nebo jsem vykrikla au, na to slysi, vi ze me to boli a ted uz me jenom hladi. Ale je pravda ze nekolikrat dostal i na zadek, protoze me zacal fackovat, smal se tomu a nechtel prestat. Ted uz to nastesti asi mesic neudelal.
@kacikhanz myslim, ze i ted je to aktualni tema. Mala ma 17m a mlati hlavou o zem a dnes novinka, zacala se bit po tvarich, fakt facky. Obejmuti nepomaha, dela to jen kdyz se vzteka. Kdyz ji obejmu, tak se prohne do luku a jeci jako silena. Zatim praktikujem jak tu padl ten divak.
Áhoj,
chtěla jsem se zeptat jestli to taky nedělají Vaše děti .
Náš chlapeček v roce a půl ve vzteku mlátil hlavou o zem a o jiné věci. Kolikrát se tak hodně uděřil že měl na čele podlitiny.
Ted má 2 roky, a už se mi ho to skoro podařilo odnaučit, pomohlo jedině plácnutí na zadek. Ještě se někdy stane , že to zkusí ale hned ho napomenu.
Ale poslední měsíc si to začal kompenzovat . Když se naštve, jako že mu třeba spane komín z kostek, nebo mu někdo vezme v herně hračku , zakážu mu něco tak se začne bít rukama po hlavě a strašně brečí.
Je to normální v tomhle tom věku?
Myslím to bití.