Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamky.Tak je to tady…už dost dlouhou dobu jsem přemlouvala švagrovou,ať zajde s malým k očnímu kvůli šilhavosti.Tchýně (stará škola) pořád mlela,že co jí straším..a že to se mu spraví…a oni kdysi tak nevyšilovali…A stalo se to,čeho jsem se bála.Malý bude muset nosit brýlky s klapkou
Na zdravějším oku má 1 dioptrii a na tom druhém dokonce 6! Je sice fakt,že to má dědičné-ze strany od otce.Švagr má 5 dioptrií a jeho otec má taky se zrakem problémy.Chci se zeptat,jak jste donutily dítko,aby brýlky nesundávalo?Synovec je poněkud živější a pochybuju,že si je nebude sundávat
Je jisté,že je nosit musí,ale už teď jsem zvědavá,jak tohle švagrová zvládne
Děkuji za každou radu,nebo váš příběh ![]()
Měli jsme takové silikonové z gumičkou vzadu. Jakmile syn pochopil (v roce a 3/4), že s nima vidí opravdu líp (astigmatismus), ochotně je nosil celý den. Teď je mu skoro šest, nosí už normální brýle a nedělá mu to žádný problém.
Adýsek měl první brejličky taky před druhým rokem - měl hned normální, ale vzadu takovou silikonovou pružinku… Brýle vzal skvěle, ale lepení očička nám dělalo velkej problém ještě po roce…
Zvykl si na ně fakt dobře, páč mui to asi dost zlepšiko koukání… Nasazuje si je vždy sám od sebe…
Začínali jsme po chvilkách, aby si zvykal postupně… Bude to dobré, jen to chce výdrž! ![]()
Milli píše:
Měli jsme takové silikonové z gumičkou vzadu. Jakmile syn pochopil (v roce a 3/4), že s nima vidí opravdu líp (astigmatismus), ochotně je nosil celý den. Teď je mu skoro šest, nosí už normální brýle a nedělá mu to žádný problém.
To je dobre s tou gumickou,do toho bych sla.ja mam taky velkou vadu a chlap ne,tak jsem zvedava jaky bude u nas vyvoj.dr.mi rekla50/50 sance,ze bude nosit bryle,rada bych aby co nejpozdeji,ale genetika se moc ovlivnit neda no.
Moje holcicka ma rok a od vcerejska nosime brylky.Silhala na jedno ocicko. Ma po me tupozrakost.Zatim nic nezakryvame, doktorka nam rekla, ze nosemin bryli se to nerozjede. Plastove jsem nechtela,vybrali jsme takove uz dospelejsi, ale zadna slava. Zadnej vyber pro ty prcky. Mala je obcas sunda, kdyz je sama,ale cekala jsem ze to bude horsi.Ale jeste jsem si nezvykla ja, porad mi ji je lito, ze je musi nosit ![]()
to chápu, já jsem jsem začla později sice je nosit až, ale taky teda jsem trpěla jako dítě,držím palec a trpělivosti dostatek.
Syn je taky divoch, nosí brýle měsíc a ač jsem se toho dost bála, tak si je nesundává a zalepené očko mu taky nevadí, takže bych se toho fakt nebála ![]()
tak to je asi dítě od dítěte ne???
když se to zprávně poddá, ze začátku i třeba menší uplatek
![]()
já uvidím.modlím se abych to poznala, že jako šilhá a nebo že má na to náběh ,ale to snad jo
, já sama jsem sice nešilhala,ale dioptrie ty mi dali zabrat.každej rok o jednu dioptrii,to je na skok do zdi.
![]()
Děkuji moc za rady i za slova útěchy
švagrová nemá internet,tak vždycky když je nějaký problém píšu já.Je mi malého i švagrové líto.První dítě jí umřelo,když mělo dva a půl a druhé pořád nemocné
Nemá vytvořenou imunitu,takže od miminka pořád nachlazený,záněty v uších,věčně vysoké teploty,teď mu budou trhat všechny vrchní zoubky,půjde na obřízku-kvůli srostlé předkožce..no zkrátka pořád běhají po doktorech a jsou na pohotovosti
a do toho ty brýlky..Navíc jak jsem psala je strašně divoký..takže už 2× rozbitá hlava.No samé starosti s tím naším zlatíčkem
víš, důležité je to, aby to člověk aspon vytušil kde a co se zeptat, pak se to nějak vždycky udělá.snad s toho vyroste brzo.
Klari - našemu staršímu taky trhali zoubky. Bylo mu asi 2,5, měl vykažené horní čtyři řezáky a asi 3 další kazy ve stoličkách. Jsem si jistá, že za to může moje noční kojení
. Ty řezáky mu vytrhali, snášel to perfektně. Teď se mu začínají v šesti letech klubat dole první stálé řezáky. Vyřiď švagrové, ať se nebojí, určitě to zvládnou v pohodě. Lepší než je nechat - mohl by se rozjet zánět, když se ty zoubky vykazí až ke kosti (údajně jsou i případy, kdy k tomu nedojde, ale to jsem nechtěla riskovat).
Ty jo tak to je husty teda s tema zubama,kdy jste byli poprve u zubaka a jak jste dite na to psychicky pripravili???A kojeni v noci skodi jako zubum?a kdy zacit cistit zuby?
Jestli to bylo na mě - tak když mu vylezly horní jedničky, měl už sem tam tmavý flíček - prý špatná sklovina, takže sklon k rychlé kazivosti (u zubaře jsme byli poprvé v půl roce, pak zase za půl roku). Kojila jsem normálně i v noci (tak 2-3×) a bohužel jsem potom nečistila zoubky, přes den jsme čistili 2× denně. Takže je možné, že mu v pusince zůstávala kapička MM, ve kterém je samozřejmě cukr. Když se objevil první kazík, zkusil to dr. vyčistit a něčím zapečetit, ale bohužel to nepomohlo. Rozjelo se to hrozně rychle, tak jsme radši kývli na vytržení těch hodně špatných a vyvrtání těch s malým kazem. Od té doby má všechny zbylé zoubky parádní, ani s mluvením mu to nedělá problém. Ukousne vše co potřebuje, kdyžtak si pomůže špičáky nebo stoličkami.
Znám děti, kterým to nechali bez ošetření a je to teda dost děsivý pohled. Některé to mají úplně vykažené až k dásni a mají to tam nateklé. Dokonce znám osobně případ, kdy už v téhle fázi zjistili doktoři začínající gangrénu v kosti
. Z toho jsem měla hrůzu, takže proto ten zásah.
No a jak jsme ho na to připravili? Normálně jsem mu to vysvětlila - co se mu stalo a proč, co se s tím dá dělat a jak to probíhá. Od zubaře jsem měla brožurku, kde byly fotky zdravých zoubků, tak jsme je spolu pomalovali černě, jako měl ty svoje špatné. On je celkově hrozný kliďas a rozuma, takže to vzal dobře. Jen já trpěla, když ho přinesli po narkóze - byla jsem asi tak v 6 měsíci s druhým synkem a hrozně mě to bralo. On to snášel výborně, pár hodin po zákroku už se sháněl po řízku.
Příspěvek upraven 01.03.12 v 18:52
R82 píše:
kdy zacit cistit zuby?
Hned jak se ukáže první zoubek. Po začátku stačí takový silikonový návlek na prst, pasta až později a jen tak potřít. Kluci milujou ovocný pasty, klidně by si jí tam vytlačili půl tuby
.
A kde se to kupuje???v drogerii staci?nebo je lepsi lekarna?no to jako v noci po kojeni jit pak cistit zuby,to asi prakricky je hodne narocny co??ja teda se bojim toho uz ted jak to budem delat,taky si rikam ze obrazek by mi mohl pomoci.vite jak ti kluci a doktori na tom jsou,moc se nemiluji…muj je toho zarnum prikladem