Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neplaš prosím tě. Do 18 měsíců má čas a pokud ti obchází nábytek, tak je to jenom otázka času, kdy se pustí a půjde sám. Tvoje doktorka to podle mě taky docela hrotí, což nechápu. Znám spoustu dětí, které začaly chodit až kolem toho 18., 19.,měsíce. Je to jenom otázka času, kdy to pochopí. A stát sám taky nebude. Náš kluk to taky neuměl se zastavit a stát. Všecko přijde s časem. Fakt nepanikař. ![]()
To, kdy se pustí nijak neovlivníš, je toz velké části věc temperamentu - až se přestane bát, tak se pustí a půjde. Hlavně bych ho přestala vodit za ruce a nechala ho, ať si to zkouší sám kolem nábytku. Dcera začala chodit v 18m a syn už si stoupá teď (7měsíců). Každé dítě je jiné. Neuroložky se neboj, synka prohlédne a buď doporučí vyčkat nebo cvičení.
ahoj, tak ja bych poradila rehabilitace. ty malymu urcite pomohou. Podle toho jak pises, tak ma problem v prostoru a potrebuje posilit svalstvo. S malou jsem byla pred mesicem v detske lecebne v Boskovicich a byl tam chlapecek, ktery byl na tom stejne jako tvuj. Cviceni tam je super, muzu jen doporucit!!! ale nejdrive bych zkusila cviceni u rehabky a doma. Na tohle bude dobry Bobath
Buď v klidu. Jestli jste ty a tvá sestra začaly chodit až v 16ti měsících tak bych se tím vůbec netrápila. Neurologie navíc není diagnóza je to jen vyšetření které nejspíš zjistí že je vše ok. Dej mu ještě aspoň měsíc - jestli chodí podél nábytku tak prostě chodit umí - jen je nejistý když je sám v prostoru bez opory, to je celé. Neboj, v patnácti už kolem nábytku chodit nebude
Nebo ty jsi někdy viděla nějakého 15ti letého jak chodí po ulici a přitom si hladí domy kolem kterých jde?
Normální je, že se nechození začíná řešit v 18 měsících, ne v 16, takže se nenech stresovat! A co říkají všichni, to už vůbec ne!!! Každé dítě je jiné a spousta maminek navíc kecá, že je jejich dítě šikovnější, než doopravdy je (zkušenosti z okolí
).
Cviky na to podle mě nejsou, syn taky začal sám chodit „až“ v 15měs, ale zato vůbec nepadal a prostě chodil rovnou jistě, taky se dřív bál, kolem nábytku nebo za něčím šlapal už dlooooouho předtím.
Co pomáhá, i když to není cvik - klekněte si s partnerem proti sobě a „posílejte“ si malého, nejdřív na jeden krůček, pak na dva, … Nebo samozřejmě až si syn stoupne u křesla, sedni si kousíček od něj a lákej ho k sobě, to taky jde ![]()
Hlavně, KLÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍD ![]()
Lynette píše:
Buď v klidu. Jestli jste ty a tvá sestra začaly chodit až v 16ti měsících tak bych se tím vůbec netrápila. Neurologie navíc není diagnóza je to jen vyšetření které nejspíš zjistí že je vše ok. Dej mu ještě aspoň měsíc - jestli chodí podél nábytku tak prostě chodit umí - jen je nejistý když je sám v prostoru bez opory, to je celé. Neboj, v patnácti už kolem nábytku chodit nebudeNebo ty jsi někdy viděla nějakého 15ti letého jak chodí po ulici a přitom si hladí domy kolem kterých jde?
Mému synovi je 17 měs., také sám nechodí, nábytek obchází už tak asi tři měsíce. Stát sám umí, když ho postavím, ale sám se nepouští. Snažím se mu to ukazovat, ale sám neudělá ani krok, jde radši na kolena.
Pamatuju si, že mi jednou na dětském cvičení říkala paní, že dobrý cvik na chození je, když přelézá něco na zemi, nějakou překážku - třeba smotanou peřinu. Ještě jsem to ale nezkoušela.
Nám je za cca 14 dní taky 15 měsíců a malá když ji pustím jakože: pán pán stojí sám"
ustojí tak 15 vteřin a to ukazujem babičce přes Skype a to máš vidět ten rachot jakože Vaneska stojííííí!! Celá rodina se na to těší a my s manželem na to čekáme jak na smilování boží, psychicky už by chtěla víc poznávat, ale její problém že se bojí, je taková opatrná. Ale krom toho že se těším až bude cupitat, tak to neřeším, otáčela se pozdě, seděla pozdě, lozila pozdě, tak holt chodit bude taky pozdě
To je teda abys věděla že nejsi sama
Jinak ta tvoje doktorka…no, já zase slyšela že je to normální do 17-18měsíců…chudino, jsi zbytečně vystreslá… ![]()
Jo a souhlasím s bumbinkou…kamarádce malá začla chodit před rokem a samé pády a boule, vyražené zoubky dokonce. Slyšela jsem že děti které se tak dlouho „připravují“ už tolik nepadají
Tak vidíš, pozitivně na to musíme jít ![]()
Nevodila bych za ruce, aby měl motivaci k tomu samostatnýmu chození, jinak bych to asi neřešila…
A neurologie bych se taky nebála, malýho prohlídnou a aspoň se začne řešit to, že má nějakej problém, včas… (Zkusila bych se na to koukat takhle
). Já měla prvního prcka rychlíka, druhej je tak nějak v normě (ale oproti prvnímu furt řeším, že je pozadu
). Každý dítko je jiný a jde si svým tempem…
Každopádně bych ale návštěvu neurologie neviděla jako konec světa… ![]()
Jinak blbý je, že si nestoupne sám v prostoru, protože když tohle prcek zvládne a nebojí se při tom, dá se namotivovat, aby aspoň jeden, dva krůčky k tobě udělal a je to pak jednodušší ![]()
Ahoj, náš malej tedy utekl roku (akorát o den), ale už 2 měsíce popocházel okolo nábytku (takže natrénováno měl dost)a na puštění tedy vůbec nevypadal. Pak jsem byla na opačném konci místnosti než on a najednou na mě doskočil… ![]()
Já koukala jako blázen, ani jsem ho neviděla ![]()
Takže u nás žádné dva, tři kroky nebyly. Pustil se a dá se říct, že rovnou chodil… ![]()
ahoj syn má 16m a chodí jen kolem nábytku cvičíme speciální cvičení mačkáme reflexní body… je v psychomotorickém výboji pozadu ale cvičení hodně pomohlo a dost dohnal t c do roka ztratil. (v roce neuměl nic jen se špatně plazil)
Bohužel Ti nikdo cvičení neporadí než sám odborník. my chodíme cca 1 měsíčně k doktorovi který nám ukazuje které reflexní body mačkat ale vždy podle toho které svaly mál fungují. Takže Ti bohužel nemůžu já naordinovat nějaké reflexní body které fungují na našeho syna…
mžná je to u Vás jen o strachu ale možná taky ne a je tam něco zkrytého proč to nejde.
Jak píšeš že jsi už dřív cvičila se synem (vojtovku?) je možné že opravdu některé svaly nejsou zralé a tím pádem to nejde… nebála bych se konzultace u nějakého odborníka aby tě třeba jen ujistil že je vše OK že se syn jen bojí a nebudeš nic řešit.
hodně štěstí ![]()
Ahoj holky, mám takový problém. Chci pomoct nějak svojemu synovi, protože má 15 měsíců a nechodí - teda ne sám, jenom za ruku, častěji za 2 a ani sám nestojí, jenom, když se o něco drží, třeba o nábytek, tak stojí a kolem něho i chodí, ale jinak mám pocit, že má hlavně strach, protože předvčerem jsem ho nechala stát samého a vydržel to asi 2 minuty, jenže celou dobu řval a pak už od té doby nechtěl stát vůbec. Byla jsem s ním před pár dny na očkování, tak jsem se ptala doktorky na to a ona říkala, že musí do 16 měsíců sám chodit, jinak nás pošle na neurologii a že s ním mám cvičit. Jenže já jsem s ním akorát jak byl menší cvičila takové cviky jako aby se naučil sedět a překulit a tak a to už pak stejně nešlo, protože jak se začal víc hýbat, absolutně nespolupracoval, jenže hlavní problém je v tom, že tyhle cviky mi k chůzi nepomůžou a tak jsem se chtěla zeptat na nějaké cviky jestli neznáte na tu chůzi, co by mu třeba posílilo svaly na nožkách nebo já nevím, už jsem z toho špatná, hlavně jak všichni říkají, jak jejích děti chodili už v tolika a tolika měsících a já furt nic, akorát máma mi říkala, že jsme se sestrama všechny chodili až v 16 měsících, tak nevím. Poraďte prosím.