Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na zahrádce mam spoustu bile redkve…co s ni? Zavarit? Zamrazit? Uvarit??? Chtela bych z ni v zime prckovi nejak varit ![]()
Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:03
neslo by z ty redkve udelat neco jako zeli??my delali kedlubnovy,ale z toho ne,tak nevim,ale treba by to slo.jinak opravdu netusim co s tim.jedine namrazit,ale zase myslim ze tak do 3 mesicu by se to melo snist.
Zeli mne nenapadlo ale je pravda ze ho obcas delam z kedluben… Zeli se taky zavaruje?
Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:01
Bílá ředkev? Ta, co znám pod tímto názvem já, je docela fest pálivá, kam se hrabou ředkvičky. Takže mě nenapadá žádný dlabanec, který bych z ní připravila dítku do tří let. Je fakt, že jsem ji jen občas koupila do syrového salátu coby přílohu k jídlu pro chlapy, taky jsem ji nakrouhanou míchala s jablkem, opět jako pikantnost k masu. Nevím, zda vařením pálivost neztratí.
Anebo mluvím o koze, zatímco vy o voze.
jediné co mě napadá tak pokud ji zamrazíš ve stavu syrovém tak je posléze nepoživatelná, tak pozor na to. jinak její využití znám pouze ve stavu čerstvém jako různé přílohy, saláty a tak ale taky mi přijde docela pálívá hlavně pro prťata.
Tina
Tak to jsem si pekne nadrobila. Je to velka bila redkev…jeste jsem ji neochutnala. To jsem zvedava co s ni budu delat…a mam ji tak 30-50 kusu ![]()
Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:02
Pokud jí máš opravdu hodně, pak můžu doporučit abys ji nakrouhala stejně jako se krouhá na podzim zelí nebo nakrájela na kolečka (nakrouhala), prosolila a smíchala stroškou kmínu, případně i mrkve nebo čerstvou paprikou a dala vykvasit do keramického hrnce. Říká se tomu pikls (píše se pickels). Ředkve ztratí pálivost a je to výborná příloha stejně jako zelí. Osobně mi chutná víc bez mrkve, ale zato s pořádnou dávkou cibule.
A pak to chutna jako kysely zeli nebo jako co? A ja myslela ze budu mit na zimu zasoby pro malyho. A jeste vcera jsem si rikala jak krasne roste.
Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:02
Ono to právě není typická chuť kysaného zelí. Je to prostě pickels z ředkví. Má svůj typický smrad i chuť. Zaslala bych ti vzorek, ale nemám
, z kupovaných mi to vždycky shnije (to je asi tím jak je to hnojené) a zahradu mám malinkou na pěstování takového kvanta ředkví
. Nevím jak máš velké dítě, ale naše Bětý jí i kysané zelí už od necelého 1 roku.
Skoda ze nejsi z Prahy pulku bych ti dala
Malej ma ted rok ale jeste jsem mu zeli dat nezkousela. A pak mam jeste kedlubny a cervenou repu to zamrazit muzu?
Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:01
Kedlubny bych určitě zamrazila nakrájené na kostičky, v zimě to do polívek jak když najdeš. My těch našich pár kousků zlikvidujem jistě do začátku prázdnin. Červená řepa se může skladovat nejmíň do vánoc ve sklepě a nebo zavařená dokud ji nesníte. Moje exbabička přidávala šťávu z červené řepy do polévky z bílých fazolí vždycky když odstavovala kastol s plotny a polívka byla úžasně růžová = to jen jako typ pro ty co si potrpí na hezká jídla.
Radino, tvůj kvasící recept mě zaujal, zkusím letos. Jde to i s těma skleníkovkama z marketu?
Po vykvašení dát do sklenic, zavíčkovat a zavařit půl hodiny při 100°C. Nic nepokazíte a můžete konzumovat i po 3 letech. Takto zavařuji kysané zelí, nenechám ho úplně zkvasit, jen 14 dnů, přidám lžíci cukru na sklenici 0,7l a zavařím. Takto si zelí vyrábím jednou za 3 roky.
Milé maminky
vylekaly jste mi, když jsem hledala recept na zelí z ředkve.
Přesto jsem si ho udělala a tady je recept: ředkev jsem oloupala, nastrouhala nahrubo, osolila, přidala osmaženou cibulku, drcený kmín, kurkumu a pepř (zvyšuje imunitu a i pro miminka je kurkuma s malým množstvím pepře velice prospěšná, bez pepře kurkuma nemá svůj účinek), dala chvíli vařit, přidala jsem nastrouhané brambory jako na bramboráky, osladila, trochu octa a mňam, mňam.