Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj… Zdravím.
Syn má od včera teplotu.Nad 38 po Nirofenu klesá tak na 37,3…
Celkově mi nepřijde, že by byl nějak schvácený. Je unavenejsi, ale jinak chuť k jídlu má vše dobrý. Zadna velká rýma, ani kašel nic…Chvilema si stěžuje na bolest v krku. Nicmene nezhoršuje se. Jednou mi řekne, že ho bolí trochu podruhé že vůbec už.Dala.jsem mu vykloktat Šalvěj a cuca Müllerovi pastylky.Na pohmat má mandle trochu zvětšené. Koukala jsem mu do krku a ma na nich bílé fleky(on na to teda docela trpí, nebo jako už je měl xkrat a nic to třeba nebylo -ve smyslu jako že výtěr byl v pořádku.)Proste to byl projev nějakého nachlazení, virózy…A mandle mu zachytily ty patogeny…Je pravda že snad průdušky nemocné měl jen jednou jinak mu to vždy vše zůstane jakoby v tom krku…
A teď babo raď. Premýšlím jestli mám jít k lékaři s ním a nebo počkat a jít třeba až po víkendu v případě, že by se bolest nějak zhoršila…Nebo co případně ještě byste doporučili podávat? Mám doma Jox.Ano vím je to humus, ale mě to vždy zabralo… Děkuji. Prikladam fotky…
Vyzkoušejte Streptokill - je to docela síla (bylinky), ale za mně zabírá skvěle. Přišla jsem na něj předloni, když obě moje děti měly už potřetí za zimu angínu. Třetí atb v řadě už jsem nechtěla, tak jsme vyzkoušeli toto a zabralo. Teď používáme pokaždé, když někoho škrábe v krku (jeden syn na bílé čepy také „trpí“).
@Anonym202216 k doktorovi určitě běž- má zánět mandlí (angina). A výtěrem doktor zjisti, zda je bakteriální a je potřeba nasadit ATB.
Nemusi to byt angina, já tohle mám jako jeden z projevu alergie.
Já bych k doktorovi zašla, udělala CRP a uvidíš. Při angíně bude mít vysoké CRP a jsou potřeba ATB.
Mně to přijde spíše jako chronické čepy. Čepy na mandlích nejsou jen u streptokokové angíny, určitě nechat udělat stěr. Až podle výsledku ATB, ne naslepo.
@Anonym202216 - mohu se optat, zda jste byli u mudr a byla to angína? Děkuji
@lucije28 Ano byli jsme u doktorky a angína dle stěru potvrzena…
nastoupily i horečky 39+
@Doctus píše: Více
Dobrý den..Ve výtěru mi vyšel streptokok C na xx. Zítra dobírá Ospen sirup…Doktorka má příští týden dovolenou…Nevadí když na kontrolní výtěr a kontrolní moc půjdeme tedy až ten další týden?? Děkuji
Já bych na kontrolní stěr nešla. Nikdy nechodíme. Může být i falešně pozitivní. Za mne, pokud je člověk ok, tak kontrolní stěr netřeba.
@Anonym202216 píše: Více
Kontrolní stěry se moc nedělají. Ale léčit streptokoka skupiny C ze stěru z krku… No více k vám tomu může sdělit klinický mikrobiolog.
@Havlova 54334948/
@Doctus Dobrý den…Chtěla jsem se jenom zeptat..Syn měl ty ATB Ospen má toho Streptokoka C…Měl hodně vysoké horečky ze začátku…Byli jsme na těch kontrolních testech po dobrání ATB a plus teda dali moč…Moč v pořádku a v krku mu vylezl Hemofil a Moraxella…
Prý někdy vylezou do popředí po ATB…Nikde to chytit nemohl protože od zahájení léčby do kontrolních výtěru byl doma… ![]()
Nějaké problémy nemá…Jako sem tam psikne, zakašle občas řekne, že je unavený ale zároveň pak venku litá jako blázen. ![]()
Teď je v Krkonoších…Chci se zeptat není tedy nutná léčba když nemá žádné horečky a vyloženě nějaké další velké problémy??A můžu mu preventivně nasadit Bactoral až se vrátí z Krkonoš??Nebo existuje nejaky způsob jak je zase vrátit do pozadí jinak než ATB??Děkuji. ![]()