Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Barva MM se mění… postupně bude až modrošedé…ale neznamená to, že by nebylo kvalitní.. je to takto normální ![]()
Jak často kojíš, a jak dlouho mimi pije?
Jestli chceš kojení zachovat, tak bys měla zrušit ten dokrm a jen kojit. Začátek dokrmování bohužel znamená konec kojení… KOj z obou prsou. Po kojení ještě odsaj zbytek mléka z obou prsou…
Vůbec nevadí, jestli kojíš třeba co dvě hodiny nebo i menší intervaly… není nutné, aby mimi vydrželo tři hodiny najezeno. Je stále v šestinedělí a kojení se teprve rozjíždí,,, takže kojit a odsávat… a nedokrmovat
jestli máš doma váhu, tak si všechny vypité dávky za celý den zapisuj, a´t víš, kolik vypilo - má za den vypít 1/6 své váhy.
Doktoři často kojení pokazí tím, že doporučí dokrmování - místo toho, aby doporučili laktační poradnu ![]()
Homeopatika na podporu tvorby mateřského mléka:
URTICA URENS 5CH A RICINUS COMMUNIS 5CH - obojího cucat 3×denně 5kuliček. potom 1/2 hod. nic nejíst ani nepít. Kupují se v lékárně. Pokud je nemají, dají se většinou objednat.
@3HE Tak kojím každé 2 nebo 3 hodiny, sám se probudí a řve že má hlad. Ale když ho přiložím k prsu tak po něm sice skočí a hned lačně saje ale tak po 5 minutách ho už musím povzbuzovat a po 10 minutách mě už jen dudlá-nepije nebo se sám pustí. Když ho teda oddělám (pokud se nepustí)aby si ze mě nědělal dudlík a položím do postýlky tak je na 10minut klid a pak řve znovu že má hlad, když ho opět přiložím tak se vše celé opakuje. Když jsem mu zkusila dát láhev (mám tommee) tak si nasál a pak spokojeně spal další tři hodiny. Přitom prsa střídám, po kojení odstříkávám. Přitom si myslím že mléka mám dost. Nevím jak ho přesvědčit aby se víc napil z prsu ![]()
@Alena27 tak jakmile vypije jedno prso a už ho nebude chtít, nabídni mu druhé. Já jsem tak kojila taky. A jsi si opravdu jistá, že křičí hlady? Ono to tak může vypadat ale příčina může být úplně někde jinde, třeba ho to sání a „pobyt“ v tvém náručí uklidňuje, je tak spokojenější ![]()
@Verca1989 Tak on vždycky si cucá prsty, špulí pusinku jakoby na sání a hledá. Tak si myslím že má hlad ![]()
@Alena27 Jestli si myslíš, že máš dost mléka, tak dokrm prostě zruš a koj dle potřeb dítěte. Dávat dokrm jen proto, aby lépe přibývalo, přitom máš dost MM, to je nesmysl! Je ještě malé, aby dokázalo dlouho sát, hned se unaví a usíná, proto se pak vzbudí a chce znova papat. Před kojením si dej hrnek horkého čaje - to podpoří spouštění MM a lépe poteče, takže se mimi tolik neunaví. Je důležité, aby byl měkký dvorec, miminko se lépe přisaje a opět se tolik neunaví - takže těsně před kojením do misky nebo plínky trochu odstříkat dvorec.
Zkus kojit takto - kojit,,, až se pustí nebo když přestane sát, tak ho nechat odříhnout chvíli nechat odpočinout, potom se pokusit vzbudit a znova přiložit ke kojení. Klidně i třikrát… není pravidlo, že se dítě musí nakojit na jeden zátah… to bude umět až zesílí a povyroste. Pokud se nepodaří vzbudit, tak ho nechat spát a nakojit až se sám vzbudí… Je lepší kojit pokaždé z obou prsou bez ohledu na přední a zadní mléko.
Odříhávat dávej pokaždé… a může si odříhávat i vícekrát, takže kolikrát se muže po kojení vzbudit jako hlady - kříčí, ale v podstatě si potřebuje odříhnout - ale tím si udělá místo, takže zase dokojit…
A ještě k tomu přibírání na váze - je ÚPLNĚ NORMÁLNÍ, když dítě třeba tři dny stojí na váze!!! Takže zruš dokrmy, koj dle miminka a jednou denně ho ve stejnou dobu zvaž. a uvidíš za týden, jak to vypadá. Řešila bych to ve chvíli, kdyby ubývalo na váze - ale s laktační poradkyní a ne s doktorkou.
@Alena27 A co technika sání? Máš to zvládnuté? miminko musí mít nosík nalepený na dvorci a tzv. viset na prsu.
@3HE Děkuju za rady, moc si toho vážím. No já právě nevím jestli ho kojím vůbec dobře. V porodnici mi k tomu nic moc neřekli, lépe řečeno nic. Jsem tam měla moc nalité prsa takže se prcek nechtěl pořádně přisát a cucal vždy jen bradavku což strašně bolelo a prcek se nenajedl. Tak to nakonec vyřešili kojícím kloboučkem. Pak už prcek sál pěkně. Doma jsem kloubouček měla ze začátku ale teď už ne. Ale jestli mám zvládnutou techniku tak to vážně opravdu netuším. ![]()
No, to je klasika českých porodnic - kloboučky
to ti upřimně gratuluji, že jsi je dokázala odložit a kojit bez nich!
![]()
Tady máš techniku kojení… kdyby ti něco nebylo jasné, klidně mi napiš ![]()
@3HE Dneska v noci byl úspěch
nemuseli jsme ani jednou dávat příkrm, jupí. Moc děkuju za rady, já už byla bezradná.
@KachenkaG A to si kojila plně s klouboučky celý rok??? To jsi nepřišla o mléko??? Já totiž odcházela z porodnice právě taky s klouboučky a pak doma mě všichni říkali že je mám co nejrychleji odložit že příjdu o mléko ![]()