Bilingvní děti v Praze

4548
4.8.16 00:07

Bilingvní děti v Praze

Ahoj, po 14 letech v zahraničí jsme se před měsícem přistěhovali zpět do ČR. Už dlouho se snažíme pořešit školy a školky pro děti ve věku 9, 7 a 4 roky. Začínám být zoufalá, neb začátek školního roku se blíží a řešení v nedohlednu. Doufala jsem, že se nám podaří děti přihlásit do bilingvní ZŠ. Na soukromou pro všechny tři děti bohužel nemáme, státní jsou beznadějně narvané. Já si neumím svoje děti, které vyrostly na amerických školkách a školách teď budou mít sedět ve třídách a „učit“ se anlgicky barvičky… Ani jeden z rodičů nejsme rodilí mluvčí, doma se mluví převážne česko-slovensky, takže pokud děti nebudou mít ve škole angličtinu na své urovni, bilingvní schopnost ztratí. Už mě fakt nenapadají další možnosti.
Existují nějaké skupiny bilingvních nebo anglicky mluvících dětí? Nějaké třeba church sunday schools? nebo tak něco, kde by děti teda aspoň mimo školu mohly mluvit anglicky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13903
4.8.16 00:16

Lokalita? Jinak přestoupit je o dost snazší, než se někam dostat. To jen k tomu narvání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31899
4.8.16 00:19

Pokud jde o nejstarší děti, tak myslím, že bilingvní schopnost se jen tak neztratí, u mladšího to bude problém :think:

Nicméně spíš než školu, co zkusit sehnat nějakého rodilého mluvčího, který by se dětem každý týden několik hodin věnoval? Klidně i v běžném životě (že by to nebylo vyloženě jako výuka, ale zkusit najít něco jako „sobotní americky mluvící chůvu“ - podobnou paní jsem kdysi měla asi 2 roky já, pak už z ní byla i dost rodinná známá, takže jsme se stejně viděli furt.

Jinak s tou jednoduchostí výuky ve škole to bohužel bude dlouhodobější problém, zvlášť když máte zvolený jako druhý jazyk právě ten, který je na většině škol u nás povinný. Na druhou stranu minimálně od ZŠ dál už některé mám pocit nabízely jako druhý jazyk němčinu místo angličtiny - šli tam lidi, kteří buď anglicky uměli nebo se učit nechtěli (to sice neřeší problém opáčka, ale aspoň děti nebudu ztrácet zbytečně čas opakováním barviček).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
4.8.16 08:18

A co doma mluvit anglicky, treba kazdy den hodinu? Vecer?
Dat si inzerat na konverzaci pro deti? V Praze zije spousta cizincu, jsem si jista, ze narazis i na maminku, co ma dona anglicky mluviciho manzela. Zkus treba i facebook. Urcite se nekdo najde.

• Citovat
  • Upravit
738
4.8.16 09:10

Zaplatit dětem anglickou/americkou chůvu/lektora na min. hodinku denně. Tam musí jít o denní komunikaci, jinak to jde rapidně dolů, to je bohužel fakt. Zbytek dne kompenzovat pasivní aj například televizí, což by šlo motivačně hlavně u těch starších dětí. Mluvit anglicky na děti, když jste Češi a Slováci z pedagogického hlediska nedoporučuji, protože to není ta přirozená bilingvní komunikace jako taková. Pokud i děti mezi sebou komunikují česky/slovensky, tak to fakt nemá smysl… Bohužel ani soukromé drahé cizojazyčné školy tu bilingnost nezaručí, to je často taky jen domněnka rodičů. To, že to prostě nezaplatíte bych si nevyčítala, dělala jsem na to různé výzkumy a ty děti, které navštěvují tyhle soukromé školky/školy prostě plně bilingvní nejsou to mi nikdo nevymluví (mám doma dvojjazyčné prostředí, tak mohu srovnávat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4548
5.8.16 16:06

@Kejmina90
Děti spolu povětšinou mluvili anglicky, teď jsme měsíc v Čechách a je evidentní, jak čeština angličtinu válcuje.
Zkoušela jsem na Facebooku hledat skupiny bilingvnich rodin v Praze, ale nic jsem nenašla. Doufala jsme taky, že tu třeba bude fungovat nějaký americký kostel s nedělní školou pro děti, kde by se děti mohly seznámit. Ale nemůžu na internetu nic najít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4548
5.8.16 16:08

@mooch
Praha, resp. Praha 4, Praha 12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
20.9.16 18:25

http://classacts.cz/registration/
tady, poskytuji take vzdelani v aj pro deti bilingni deti. ja mas syna 3 roky a zijeme v koline.ja mluvim na nej jen anglicky, otec jen cesky a syn umi dobre anglicky a cesky skoro vubec. nejsme z prahy ale kdyz nevycestujeme, tak asi vyuzijeme, aby byl syn ve styku s detmi jako je on

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soudruzka_Latakia
28.5.24 19:48

No to je sice hezké, ale https://www.youtube.com/watch?… :kytka: :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5960
21.4.25 08:04

Dobrý den, existují prosím na Praze 9 nějaké bilingvinní rodiny s dětmi? Ráda bych dětem našla rodilé mluvčí, aby se přirozeně učily anglicky. Rozumím, že zadarmo to nebude. Nejsem ale schopná platit nějaký majlant. Poradíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85397
21.4.25 08:49

@Kipa22 Muzes se zkusit zeptat na FCB ve skupine Bilingvní rodinky. Ale treba nase deti by se s vasimi bavily jen cesky, nemecky mluvi jen v Nemecku s lidmi, kteri nerozumi cesky. Pro info :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5960
21.4.25 08:52
@blumen píše: Více

Rozumím, ale třeba desetileté bilingvinní dítě by třeba rádo české dítě učilo, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85397
21.4.25 09:10
@Kipa22 píše: Více

Nase desetileta dcera uprimne ne. A jak by to melo probihat? Ze si vezmou knizku a budou si rikat slovicka? Ja netvrdim, ze nikoho nesezenete, deti jsou ruzne, ale nase deti, narozene v Nemecku, jak maji moznost mluvit cesky, mluvi jen cesky. Za coz my jsme radi, cvici cestinu. Jedine za penize, ze by si vydelala, to asi ano.
Zkus se zeptat v te skupine, co jsem posilala, myslim, ze jsem tam obcas takove dotazy zahledla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5960
21.4.25 09:15
@blumen píše: Více

Chtěla bych, aby šly třeba ven, hrály si a děti by na ty mé mluvily anglicky. S němčinou jsem to zatím vymyslela tak, že budu s dětmi od podzimu jezdit na víkendy do Německa. Kdyby to šlo, jezdím s dětmi do Anglie, ale to je nereálné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85397
21.4.25 11:18

@Kipa22 Nevim, zda je to realne. Nase deti (obe), by presly do cestiny, aby si s detmi vzajemne porozumely, nehraly by si v jazyce, ve kterem se nedoruzumi. Starsi se to teoreticky vysvetlit da, ale zda by se toho drzela, nevim, mladsi by mluvil cesky. Automaticky prejdou do jazyka toho druheho, o tom bilingvismus je. Ale mam jen dve deti doma, neznamena to, ze to plati u vsech. Hodne stesti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí