Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@barelunka152 píše:
@Russet píšete blbost, ale nechám vás v tom. Nechci aby šel do integrační školky proto, že tam jsou učitele cizinci, a většinou když dite nerozumí nemecky, mluví na ne rodným jazykem, takže místo sby se mi kluk učil nemecky, prijde se zaklady arabštiny, kurdštiny, zwahilštiny a kdo ví čeho všeho. V té skolce sem se byla podívat. Pokud je tohle pro vás slabý důvod tak to není můj problém. Ale nepište blbosti že nechci aby šel mezi ‘plebs’
A umíš ty vůbec dobře česky? Třeba svahilština se píše česky takto.
@Russet píše:
A umíš ty vůbec dobře česky? Třeba svahilština se píše česky takto.
Rýpe někdo, kdo napsal v předchozím příspěvku „Tak třeba Formanovi děti.“ a radí tady kraviny, které alibisticky balí do toho, že to tak zakladatelka stejně udělá.
![]()
@Ou píše:
A zase - píšeš o něčem, o čem nevíš, radíš nesmysly a ani se nenamáháš googlit.NE - mluvit na malé dítě špatnou němčinou (a to v tomto případě znamená kdokoliv kdo jako dítě nebyl v německy mluvícím prostředí) škodí vývoji jazyka. Je to dokázané horem dolem.
Ale ona to stejně udělá, vsaď se. I kdybys jí poslala odkaz na nějakou příručku. Je přesvědčená o tom, že musí dítě připravit na echt německou školku.
@zrcadlo píše:
Rýpe někdo, kdo napsal v předchozím příspěvku „Tak třeba Formanovi děti.“ a radí tady kraviny, které alibisticky balí do toho, že to tak zakladatelka stejně udělá.![]()
Jejda, chyba se vloudila..
@Sedmnactnulajedna dekuju.
No jak už jsem psala, on to nnei integrační kurs, šle integrační školka, dávají se tsm děti cizinců, které neumi německy, měli jsme štěstí ze nás vzali v německé, protože děti cizinců automaticky posílají právě do tenhle školky, mluvili jsme se ředitelkou a ta řekla, že mají normalni rezim, nejedou pomalu, v té integrační se každému diteti věnují zvlast, jsou tam učitele cizinci a dost často na ne mluví jejich rodným jazykem když například něco nechápou. Mluvíme jen česky a sem tam řekneme německy pojď sem. Ať ví co to znamená. Ale jak tsk ctu bude teda nejlepší mluvit pouze česky, a doufat že ty zaklady pochytí, a nás neposlou pryč. Dekuju ![]()
@Russet blbě si se vypsala? Že si sem prisla oxidovat
. Ty mě znáš? Nebo vis jak co budu dělat? Ani vlastně nemusis odpovídat, nezajima mě to
. Snad mas lepší den
@barelunka152 píše:
@Russet blbě si se vypsala? Že si sem prisla oxidovat. Ty mě znáš? Nebo vis jak co budu dělat? Ani vlastně nemusis odpovídat, nezajima mě to
. Snad mas lepší den
Znát tě nemůžu, to je logické. Proto se ptám, jak jsi na tom s češtinou.
@barelunka152 Nevim ve ktere spolkove zemi zijete, ale ve vetsine neni pravidlem, ze deti cizincu jdou automaticky do „integracni“ skolky. Navic pokud pujde na roce, tak jde do Krippe ne? A roce jeste vetsina deti nemluvi a chape jen zakladni pokyny, ktere rychle pobebere i v cizi reci. Ja mam 3 deti ( 11,10 a 5let) a vsechny jsou trilingvni. Ja na ne mluvim doma cesky ( az na pripady, kdy jsme v nemecke spolecnosti), tatinek svym jazykem a vsechny jsou narozene v Nemecku a ca od 1 roka v nemeckem zarizeni. Cesky mluvi oba starsi pomerne dobre - maji lehky prizvuk ( hlavne to meke „r“) ale nemaji problem se domluvit, obcas placnou nejaky vtipny gramaticky nesmysl, ale mne teda jejich jazykova uroven staci. Neocekavam, ze budou psat romany v cestine. Hlavnim a pro skolu nejdulezitejsim jazykem je pro ne nemcina
Vsak tu taky zijeme a mame v planu zustat.
@barelunka152 píše:
@Russet takže si přišla jen prudit, tak se měj![]()
Ty ses přišla ujistit, že to děláš správně. Stejně si to už děláš podle sebe…
@barelunka152 Mám několik kamarádek, které si vzaly cizince a děti jsou dvou nebo i více jazyčné. Od malička se doma mluvilo s matkou výhradně česky dalším jazykem mluvil otec nebo se naučily až ve školce. Je fakt, že čím byly děti starší, tím více bylo v cizojazyčném prostředí problémů s češtinou. Většina se přestěhovala zpět do Čech. Některé děti daly češtinu bez problémů, některé kvůli ní opakovaly ročník nebo šly o rok později do školy. Dnes mluví česky bez přízvuku až na jedno dítě, které bylo v cizině až do 15 let. Jo a sourozenci mezi sebou mluví cizím jazykem, nikoli česky. Jestli chceš udržet češtinu, tak na děti mluv jen česky a výhledově je třeba pořídit učebnice češtiny a s dětmi se doma učit.
@Agrion taky máme v planu zůstat a žijeme v Postupimi u Berlína. Ano Krippe, ta je tu ale spojena s normalni školkou. U nás je to tak, že když jsme sháněli školku, všude nám řekli, ze máme jít do integrační, protože se tam učí pomalu. V té integrační byly všichni české deti které známe, tak sem v ty skolce byla už nekolikrat a tu školku znám, nevyhovuje mi absolutne v ničem.
Jinak s tím ‘r’ mají problém snad všichni deti. Šlo mi spise jen o to, aby maly nedelal tak velké chyby jako ostatní, například špatné skloňování. Ten nejstarší mluví dobře ale s přízvukem, což není takový problém. Možná mám na nej přehnaně nároky + mě ještě strašil v ty naši skolce že když nebude rozumět že ho budem muset dat do té integrační.
![]()
@divine woman jó, knížky máme a pohádky večer. Čtu česky.. ne ze by mě poslouchal, spis je to takový rituál po vaně před spánkem ![]()
@barelunka152 Ale on poslouchá. Prázdniny plánujete výhledově u českých babiček? Děti mých kámošek jezdily a nutilo je to mluvit česky, protože babičky jinak neuměly.
@divine woman jojo, jezdime za moji mamkou, tchyně žije tady, takže také jen česky ![]()