Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jelikož jsme bordeláři, nedaří se nám pravidelně likvidovat vodní kámen na spirále rychlovarné konvice. Zajímá mě, jestli máte někdo nějaké info, zda to vadí, když si v takovéto konvici vaříme denně vodu. Moje tchýně se děsí a mám pocit, že se bojí, že z toho přinejmenším dostaneme nějakou šílenou chorobu
. Jen, že asi jsem prase, ale nějak mě to netankuje. Je tu také někdo takový? Jak jste na tom s konvicemi vy?
Navíc muž se jednou vrhnul na čištění a málem otrávil psa (nevylil tu vodu s čističem a nechal ji „odstát“ přes noc, já pak zalila psovi granule a přestože jsem vodu vylila, nebyl akonec vypláchnutá…pes se totálně potento, chudák).
Jinak vím, že se čístí octem (občas dělám, ale ten zá:,–(ní šutr to stejně neodstraní) nebo kys. citronovou.
suvi, nedáváš do té konvice nic jiného než vodu, kdybys ji pila nevařenou, tak to všechno vypiješ, takto se to tím procesem vaření separuje, takže je to jen vidět, že vám z kohoutku neteče destilka.
A jestli v tom může něco žít… Tak bych tipovala nějaké mikroorganismy z Venuše, ty by možná přežili bod varu ![]()
Předpokládám, že v konvici i několikrát denně vodu vaříte, takže je sterilní. Já mám konev se sítkem, aby mi neplaval šutr v čaji, když se uvolní.
Suvíku, občas vyvařím octem, čím míň koncentrovaný, tím líp (a navíc si to nemůžeš splést a zalít tím něco jedlého, páč to ucítíš). Ale máme tvrdou vodu a vodní kámen je tam rychle zpět, kyselina citronová je prý slabota (dle chemika). Konvici máme letitou, spirála je nekrytá a zatím jsme se neotrávili.
Čiči jsem stejného názoru
. Založila jsem to tu, abych se dozvěděla, jak jsou na tom ostatní a abych měla nějaké zajímavé argumenty, až zas bude návštěva (máme bojový úkol si prý koupit novou konvici - mi to přijde jako blbost, protože nová skončí ve stejným stavu jak ta stará teď).
Suvi, dyť je to vápník, co by tomu bylo? ![]()
Taky nám občas v čaji něco plave, i sítko na té konvici je, ale jak se to dostane ven,netuším…
Jinak mně se osvědčila ta kys. citronová - když se to neodstraní napoprvé, tak to tam nechám povařit na víckrát - jak to bublá, tak se odstraní pěkně i ten vodní kámen…
Těm chemickým čističům moc nedůvěřuju, právě mám strach, že bych to nevypláchla dobře… ![]()
Angua píše:
Suvi, dyť je to vápník, co by tomu bylo?![]()
Taky nám občas v čaji něco plave, i sítko na té konvici je, ale jak se to dostane ven,netuším…
Jinak mně se osvědčila ta kys. citronová - když se to neodstraní napoprvé, tak to tam nechám povařit na víckrát - jak to bublá, tak se odstraní pěkně i ten vodní kámen…
Těm chemickým čističům moc nedůvěřuju, právě mám strach, že bych to nevypláchla dobře…
Naprostý souhlas, taky používám kys. citrónovou, k chemii mám nedůvěru, když z toho pak pijeme vodu. Odstraňuju vodní kámen tak jednou za měsíc a máme tvrdou vodu, stačí jednou max. dvakrát a je pryč. Žádné zdravotní riziko nevidím. To by musela ta konvice být nebezpečná hned po pár použitích, začne se to přece usazovat hned znovu. To by si tchýně nemohla tou vodou ani čistit zuby, ne? ![]()
Angu mě to nevadí (leda esteticky, proto se tam radši ani nedívám
) a ani si nemyslím, že to je nějak závadný. Tchýně tu teď řešila co je to za sloučeninu…já se přiznám, že nevím…tipla bych nějakej uhličitan nebo něco, co já vím… Navíc když se něco odloupne, kupodivu to zůstává na dně. Když to chci vypláchnout, musím se dost snažit.
já teda vařím v konvici vodu několikrát denně a čistím ji jednou za 3 měsíce - nasypu kys.citronovou,nechám minutu povařit a konvice je jak nová-leskne se,po kameni ani stopy ![]()
Sakra, teď mám nutkání se jít do té naší konvice podívat a případně ji vyčistit… Fakt dík, jako…
![]()
„Každá pitná či užitková voda obsahuje ve větším či menším množství rozpuštěné různé druhy solí. Mezi tyto soli patří mj. hydrogenuhličitan vápenatý. A především ten je původcem vzniku tzv. vodního kamene, neboť se velmi snadno a to především při zvýšené teplotě přeměňuje chemickou reakcí na uhličitan vápenatý který způsobuje ony vápenaté usazeniny zvané vodní či kotelní kámen a který je hlavním původcem tzv. tvrdosti vody. Tyto chemické reakce probíhají nejrychleji na horkých plochách potrubí, kotlů, a na tepelných spirálách bojlerů, rychlovarných konvic, či ohřívačů vody v pračkách a myčkách nádobí, stejně tak postupem času vznikají usazeniny též v potrubích a armaturách rozvodů vody.“
Tak jsem ráda, že to tak vidí i ostatní ![]()
A kupování nové věci jen proto, že je „špinavá“, ale jinak funkční, mi přijde takové nesprávné. Jako kdyby to nefungovalo, ale takto…
A nám až doslouží konvice, tak si koupím tu indukční, jak se totam ohřeje za 3s
(ale nám už slouží 4roky a nevypadá, že by se chtěla odebrat do věčných lovišť. sakra
)
Ruka byla rychlejší než mozek a odeslala jsem to, tak ještě PS, chtěla jsem uvést stránky, kde jsem to okopírovala: http://www.deramax.cz/…anovace.html
Tak jsem ráda, že nejsem nějaká divná, když mi to nevadí. Taky nevím, proč bych si měla kupovat novou věc, když stará funguje. Stejný to máme s mikrovlnkou. Funguje nám od 93 roku, sice se jí občas nedají dovřít dveře (ale na to už máme grif), jinak je ale OK (ohřívá
) a zatím koupi nové odolávám.
Angu není zač
![]()
Ahoj,¨já měla stejný problém
Stěhovali jsme se koupili novou konvici za 14!dnu byla usazenina. V práci vypadaji konvice taky tak ne-li hůř. Přestalo mě bavit čistit ji. Tak jsem koupila Filtrační konvici(cca500) a patrony Brix a na varnou konvici liju jen přefiltrovanou vodu. 1patrona vydrží 1,5mesíce-v zimě kdy vaříme častěji-čaj. A nečistím!
To je ma rada na nečištění konvice - odzkoušeno.
Kač
Kac píše:
Ahoj,¨já měla stejný problém
Stěhovali jsme se koupili novou konvici za 14!dnu byla usazenina. V práci vypadaji konvice taky tak ne-li hůř. Přestalo mě bavit čistit ji. Tak jsem koupila Filtrační konvici(cca500) a patrony Brix a na varnou konvici liju jen přefiltrovanou vodu. 1patrona vydrží 1,5mesíce-v zimě kdy vaříme častěji-čaj. A nečistím!
To je ma rada na nečištění konvice - odzkoušeno.
Kač
Přesně tak, filtruju Britou a tak nemusím čistit rychlovarnou konvici a nemusím kupovat balenou vodu.