Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem bio i nebiolidem,
nenašla jsem podobnou debatu na téma bio, tak ji ze zvědovosti zakládám.
S kamarádkami jsme debatily o nakupování hlavně ovoce z ekozemědělství pro děti a mám pocit, že zůstávám jednou z mála krkavčích matek, která svým dětem nekupuje bio. Nejsem ani ignorant ani nepřepočítávám každou kačku, ale kupovat biopotraviny mě prostě možná bohužel) nikdy nenapadlo.
V oné debatě se na jedné straně ozývaly argumenty, že hlavně pameranče, mandarinky, jablka jsou nadopovány chemickým humusem. Na druhé straně někdo zase tvrdil, že i vlastní zahradka nemá úplně čistý rejstřík. Moje otázka tedy zní: Kupujete dětem biopotraviny a jaké? Nemáte někdo po ruce nějaký fundovaný článek dokazující, že bio je fakt lepší a fakt na rozdíl od nebio neubližuje? Není to třeba i tak, že bio je lepší jen v případě, že sníme těch jablek a mandarinek kilo denně? Není to třeba i tak, že na jedné straně budeme jíst všechno bio, ale budeme spát s mobilem a televizí u hlavy? Ne, že bych nějak zá:,–(ně plánovala bio či nebio budoucnost naší rodiny
, ale prostě mě to jen tak zajímá, protože debat tohoto typu je všude hodně a ačkoli peníze fakt moc nepočítám, 80 Kč za tři biohrušky a 40 Kč za biocibuli mi přijdou přeci jen too much ![]()
Díky moc
M.
Ahojky Maaco,neboj nejsi jediná,kdo nekupuje dítěti bio.Náš davíšek taky papá nebio ovoce a zeleninku a maso a já nevím co ještě.Na jednu stranu částečný bio mám ze zahrádky(samozřejmě to není 100%),ale taky koupím normálně v obchodě obyč zeleninu apod.U nás nemám ani kde bych bio koupila,musela bych do většího města,nebyl by to problém,ale zase kupovat ve velkém a skladovat,aby mi to hnilo a abych tam jezdila každý týden
Navíc asi jsem taky krkavčí dřív nebo později by to nebio taky jedl stejně jak my,protože abysme jsme kupovali bio i pro sebe na to nemáme.
Ohledně článků o bio ti neporadím,ale myslím,že bude plný internet.Jen jsem kdesi četla,že dusičnany mohou způsobit potíže s dýcháním.Ale samozřejmě až v nějakém množství takže když já mixuju svoje vypěstovaný s kupovaným,tak to tak hrozný snad nebude.Davíšek je zatím zdraví jako řípa a podle doktora má imunitu,kterou by mu mohl leckdo závidět. ![]()
Ahoj,
já jsem kdysi do jedné diskuse napsala tohle (omlouvám se, že je tam toho o hodně víc než bio-nebio,jednalo se o příkrmy vařené doma x kupované + reakce na některé věci, které tam zazněly, ale můj názor na bio je tam také):
1)BIO potraviny - produkty ekologického zemědělství, tzn. lze se poměrně spolehnout, ľe z polí, která nebyla min. 3 roky hnojena umělými hnojivy a pouľívány pesticidy apod. aľ na povolené vyjímky, zvířata nebyla krmena aditivy, byla krmena krmivy vypěstovanými ad výąe,nebyla pouľívána některá jinak běľná léčiva a byla chována ve stanovených podmínkách (pastva, větąí prostor…) atd. atd. Nikdo nezaručí, ľe v půdě není stará zátěľ nebo se na pole masivně nesnáąí svinstvo z fabriky za kopcem. Takľe vyąąí nutriční kvalita a niľąí ąkodlivost zvláątě ľivočiąných biopotravin vysoce pravděpodobná, nikoliv zaručená. Kaľdého odběratelo biopotravin ale můľe hřát u srdce, ľe dělá něco pro přírodu a wellfare hospodářských zvířat (hnojiva, pesticidy apod. skutečně velký problém při výrobě i aplikaci, ľivotní podmínky zvířat ve velkochovech jsou často skutečně něco naprosto straąlivého…)
ad. jeątě toto - ekonomická lobby a informační masáľ přísluąných firem jsou samozřejmě obrovské, při čtení článku v tisku je dobré zkoumat nestrannost a odbornou fundovanost autora, lépe najít nějaké kvalitnějąí a odbornějąí stránky na netu apod.
Eva
Takže tak. Já bio kupuju částečně - mléko, máslo, některé věci, kde není tak velký cenový rozdíl (rýže, cereálie), špaldovou mouku - v našem jídelníčku je to tak 5-10%. Hodně věcí máme ze zahrady včetně zavařovaných polotovarů (lečo) - ale vím třeba, že jsme v nejhorší spadové zóně Malešické spalovny, takže se na zahradu vesele sypou dioxiny a těžké kovy v nezjistitelném množství (dle zástupců spalovny v zanedbatelném, dle odpůrců v život ohrožujícím), a zahrádka byla desetiletí zavlažovaná vodou steklou z eternitové střechy… s těma biopotravinama je to stejné, je možné zaručit jakž takž určité podmínky výroby, nikoliv finální kvalitu. Něco vypěstovaného „normálně“, ale v jiné oblasti, může být méně zatížené škodlivinami než „bio“. Já to beru opravdu hlavně jako podporu šetrnějšího přístupu v zemědělství, páč mi to není jedno.
Eva
Můžu se zeptat, kde jsou ty spádové oblasti Malešické spalovny? Ne, že bych chtěla vyzvídat, kde bydlíš, ale chceme se stěhovat a jedno z možných míst je poblíž té spalovny. Trochu jsi mě vyděsila.
Anonymní,
nijak se neděs, já tam žiju celý život a moje děti taky. Celkem věřím, že nejde o život víc než kdekoliv jinde. Uvádí se nejvíce cca 5-10 km ve směru převažujícího větru, tj. na jihovýchod - viděla jsem kdysi k tomu takový hezký obrázek spadových pásem - byly všechny přibližně tvaru elipsy protažené od spalovny právě na JV, v tom směru i nejsilnější (nejširší). Ale takhle člověk nemůže uvažovat - těch možných zátěží je tolik, třeba polétavý prach z dieslů, který se šíří i na velké vzdálenosti od frekventovaných komunikací… a není to jen vý:,–(a velkých měst… Vzpomínám si, jak jsme jezdívali na chatu přes Mníšek pod Brdy a celé městečko uprostřed zelených brdských lesů bylo ponořené do různobarevného dýmu z místní hliníkárny. Stačilo projet autem, aby člověka škrábalo v krku a nutilo ke kašli. Některé přírodně nejkrásnější a teoreticky nejzdravější oblasti v jižních Čechách mají zvýšený výskyt rakoviny kvůli přirozeně vysoké radioaktivitě - čistě přírodní. Atd. atd. Chce to nějaký přijatelný kompromis - nebydlet pokud možno u magistály- a pak to poručit osudu. On zbytečný stres je také významným zdravotním činitelem.
Kam se stěhujete, jestli se můžu zeptat? Třeba budem sousedky.
Eva
Za sebe rozhodně BIO a hlavně se snažit o skutečně pestrou stravu, maximum potravin z blízkého okolí a hlídat si strukturu toho, co jím. Pokud můžu, upřednostňuju menší krámky, farmáře z okolí a nechávám se inspirovat podobně založenými.
Snad na doplnění překopíruju něco dalšího :
10 důvodů, proč kupovat BIO potraviny
(a je jich mnohem, mnohem více!)
Jsou zdravé
biopotraviny obsahují v průměru větší množství Vitamínu C a nezbytných minerálů, jako vápníku, hořčíku, železa a chrómu, stejně tak antioxydantů, tak důležitých v boji proti rakovině.
Neobsahují přídatné látky a „éčka"
Biopotraviny neobsahují přídatné látky, které mohou způsobovat zdravotní problémy, jako srdeční onemocnění, osteoporosu, migrény a hyperaktivitu. Mezi zakázaná aditiva patří i ztužený tuk, aspartam (umělé sladidlo) a glutaman sodný.
Neobsahují pesticidy
Dnes je v České republice povoleno používat více než 300 chemických pesticidů a jejich zbytky jsou nacházeny v konvenčních potravinách, nejvíce v ovoci, zelenině, ale i v dětské výživě.
Neobsahují GMO
V systému ekologického zemědělství nejsou genově upravené rostliny a suroviny povoleny.
Neobsahují zbytky antibiotik
Poslední dobou se hodně diskutuje o užívání velkého množství antibiotik hospodářskými zvířaty a případnými vlivy na zdraví lidí. Ekologičtí zemědělci mají rutinní používání léků a antibiotik zakázáno.
Neskrývají žádné vedlejší náklady
Srovnejte to například se stovkami milionů korun, které musíme z našich daní a poplatků za vodu platit na odstraňování chemikálií z pitné vody v důsledku intenzivního používání pesticidů a umělých hnojiv.
Ekozemědělci a biovýrobci udržují vysoké standardy
Biopotraviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů. Všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou minimálně jedenkrát ročně kontrolováni. Standardy ekologického zemědělství jsou ukotveny v Evropské legislativě.
Pečují o zvířata
Zdraví, pohoda a přirozené podmínky k životu zvířat mají své pevné místo v systému ekologického hospodaření.
Prospívají přírodě a volně žijícím zvířatům
Mnoho studií dokazuje, že ekologické zemědělství má pozitivní vliv na rozmanitost fauny a flóry, je ohleduplnější k divokým zvířatům, méně znečišťuje, produkuje méně oxidu uhličitého-způsobujícímu globální oteplování-a méně nebezpečných odpadů.
Výborně chutnají
Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Řada významných šéfkuchařů vaří jen z biopotravin (například v hotelu Ritz v Londýně). Biopotraviny překypují chutěmi. Proč? Důvod může být v tom, že ekofarmáři se snaží o to, aby zvířata zakoušela co nejméně stresu a krmí je pokud možno co nejpřirozenější stravou. Bio ovoce i zelenina rostou pomaleji (jelikož umělá hnojiva jsou zakázána) a mají nižší obsah vody než konvenční.
Janine, prima, celkově ok, ale ty důvody jsou formulovány dost takovým reklamním žargonem (asi to sama cítíš). Připomínky k nim:
Bod 1 - celkově pravda, ale kámen úrazu je to slovíčko"průměrně" - klidně to může být tak, že v konkrétním případě obsahuje více něčeho prospěšného běžný produkt.
Bod 3 - viz co jsem už psala. Produkty označené Bio by se měly pěstovat na pozemcích, kde se min. 3 roky uměle nehnojí, nepoužívají pesticidy… ale není tam vyloučena stará zátěž a spady. Takže bioprodukt vypěstovaný na poli vedle dálnice nebo fabriky může obsahovat mnohem víc nějaké škodliviny než běžná produkce z jiného místa.
Bod 6 (doufám, že to dobře počítám
) - vedlejší náklady jsou určitě menší, ale určitě ne nulové - i v ekologickém zemědělství se používají standartní stroje a technika, vodu můžou zcela dobře znečistit i organická hnojiva…
Bod 7 - ano, ale už se vyskytly různé problematické případy - podvody, „vypomáhání si“ nedovolenými způsoby… biopotraviny se stávají velkým byznysem a pokušení je dost velké. Většina lidí, kteří se tomu věnují, jsou ale opravdu nadšenci a myslí to naprosto upřímně.
Bod 8 - ano, ale je to o lidech, v konkrétních případech nemusí platit.
Závěrem - já jsem pro co nejširší uplatnění ekologického zemědělství , opravdu je v průměru (
) mnohem lepší než konvenční, ale je myslím si potřeba dívat se jednotlivé věci pragmaticky.
Eva
Evalu , k bodu 3 - z pozemku určeného pro bioprodukci se odebírají vzorky půdy a testují, vedle dálnice ani vedle fabriky rozhodně být nesmí, to by prostě tu značku bio nemohli používat. Takže chápu, že máš pochybnosti, ale tohle se fakt kontroluje.
Já kupuju dost bio potravin, vlastně skoro každá potravina má tady v obchodě i svou bio variantu, ovšem u některých je cenový rozdíl minimální a u některých zase dost citelný, třeba bio maso je hodně drahé, takže ho kupuju jen výjimečně.
Když jsem ještě nakupovala doma, tak třeba ve Sparu měli slušný výběr bio mléčných výrobků a v Delvitě se dalo koupit bio maso, jak je to teď, to nevím.
Evalu, my právě uvažovali o těch Malešicích, moc jsem nad tou spalovnou nepřemýšlela, někde jsem slyšela, že je jedno být u ní nebo o kus dál, protože to stejně vypustí vysoko a kdoví, kam to dopadne … takže západně od spalovny
.
Evalu reklamní žargon - no nevím, podle mě to je stručné a základní v rámci toho, co řekněme nepříliš informovaný zákazník potřebuje. Samozřejmě chápu, že třeba alergik, vegetarián nebo ekologicky smýšlející člověk bude hledat těch informací víc.
bod 1 - jde o to, zda to prospěšné je zároveň i přirozené. Běžný produkt chápu jako stereotypní označení, ale vnitřně je pro mě víc běžný bio produkt nebo řekněme historicky standardní produkt.
bod 3 - viz Pra:,–(ko. Tady je to podle mě bez diskuzí.
bod 6 - v procentech je to rozdíl diametrální, proto řekněme blížící se nule. V zemědělství jsem se jeden čas pohybovala a tyhle vedlejší náklady jsou tam skutečně obrovské a přitom podle mého ne nezbytné.
bod 7 - vyjímky jsou vždycky a všude. Ale jde o to, zda budeme podle nich soudit všechny ostatní, kteří to dělají poctivě a ne jako byznys. Nebo ne jako primárně byznys.
bod 8 - nechápu. Zase to můžeme vztahnout na ty vyjímky, ale ze zkušenosti podmínek „konvenčního“ a bio hospodaření se zvířaty si fakt nepamatuju někoho, kdo by „trápil“ zvířata nebo se jim dostatečně nevěnoval. Jde o maximálně přírodní podmínky a uznávání zvířat řekněme partnerským způsobem. Aspoň podle mě a mých drobných zkušeností.
Závěrem - tomu pragmatickýmu pohledu nerozumím. Takže bio ano, ale je-li to dražší nebo nepohodlné, tak ne?
Jinak poslední zkušenost závěrem, včera jsem v rámci večeře nabídla bio rajčata z Tesca, půl kg v akci za necelých 30 Kč, tj. podle mě rozumná cena a musím říct, že jak já, tak částečně informovaný chlap, tak kamarádi byli nadšeni z chuti, barvy a toho, jak dobrý jsou i v téhle době. Makrobiotik by mě za to ukamenoval, ale jako příležitostná chuťovka podle mýho ideální ![]()
Janine - beru argumenty. Jen se pokusím shrnout - u bioproduktů je poměrně slušně zaručeno, že byly vypěstovány určitým způsobem a za určitých podmínek - nic víc a nic míň. Tyto podmínky podstatně zvyšují šanci na vyšší kvalitu z více hledisek a omezují nebo úplně likvidují některé negativní vlivy konvenčního zemědělství (chemizace, antibiotika, podmínky ve velkochovech…). Čili asi nikdo nebude zpochybňovat, že se jedná o věc velice žádoucí a je žádoucí ji podporovat, o tom není řeč. Ale na druhou stranu jsou tu jako všude problémy a není třeba malovat věc čistě na růžovo.
A ještě - víte někdo přesně, jak je to s odběry vzorků půdy apod. vzhledem ke staré zátěži a spadům? Poměrně podrobně jsem pročetla zákon o ekologickém zemědělství i některé související vyhlášky (nevím, nakolik všechno - ale řekla bych, že emimino má zásluhu na tom, že mi mozkové závity možná až tak úplně nezrezivějí
) a nikde tam o tom není ani slovo. Veškeré podmínky se vztahují pouze k aktuálnímu hospodaření a přechodné době. Takže podle toho kontroly asi ano - ale jen toho, jestli se nepoužívá něco zakázaného (tj. vyjmenovaného v zákoně) v inkriminované době. Fabrika za kopcem není nijak vyloučena. Krom toho, že možnosti kontaminace jsou podstatně složitější a nemusí být vázány na tak blízký a zjevný zdroj.
A ještě mně napadlo, že by v téhle diskusi nebylo marné zmiňovat, jestli bydlíte v ČR nebo někde jinde - rozdíly by mohly být zajímavé.
Anonymní - s tou spalovnou - neber si to tak, západně od ní také něco padá a třeba jsou tam nějaké mnohem horší sajrajty z dopravy apod. Blízko komína by toho tak moc padat nemělo, je dost vysoký
. Jestli tě to trápí, sežeň si nějaké podrobnější informace od spalovny i odpůrců, na netu to asi nebude problém. Já se k tomu necítím nijak zvlášť povolaná.
Eva
Ještě bych se vrátila k dotazům zakladatelky - trochu jsme asi odbočily:
Kupujete dětem biopotraviny a jaké?
Jak už jsem psala, asi 5-10% jídla - ovoce, zeleninu (nemusí být o tolik dražší než normální), mléko, máslo (dají se sehnat v akci za únosnou cenu), cereálie, rýži, špaldovou a celozrnnou mouku. Hodně věcí máme ze zahrady včetně zavařenin a polotovarů, vajíčka a část masa taky.
Nemáte někdo po ruce nějaký fundovaný článek dokazující, že bio je fakt lepší a fakt na rozdíl od nebio neubližuje?
Zaslala Janine 24. Můj komentář - bio je v průměru o dost lepší, ale nikdo nezaručí, jak moc pomůže a že neublíží. Jak jsem psala, označení bio je jakous takous zárukou, že potravina byla vyrobena určitým způsobem a za dodržení určitých podmínek. O konkrétních nutričních hodnotách nebo škodlivosti neříká nic.
Není to třeba i tak, že bio je lepší jen v případě, že sníme těch jablek a mandarinek kilo denně?
Těžko říct, vliv vztah stravy a zdraví je tolik komplikovaný a individuální, že se těžko najdou nějaké jednoduché odpovědi. Dobře sestavená a vyvážená strava bez biopotravin může být lepší než špatně sestavená s bio. Ze zdravotního hlediska bych spíš nahrazovala živočišné potraviny. Ale sama bych v tomhle uvítala víc informací.
Není to třeba i tak, že na jedné straně budeme jíst všechno bio, ale budeme spát s mobilem a televizí u hlavy?
Jestli dobře rozumím - biopotraviny nejsou všelék na jiné negativní vlivy, kterým jsme vystaveni. Ale dobré stravování je jedna z věcí, které můžeme udělat, abychom k těmto vlivům byli celkově odolnější.
80 Kč za tři biohrušky a 40 Kč za biocibuli mi přijdou přeci jen too much
Já jsem pro zlatou střední cestu - u nás konkrétně to znamená, že když jdeme nakupovat, vím, kde a jaké biopotraviny v našem obchodě mají, mrknu na ceny a co je v akci a podle toho nakoupím, trvanlivé potraviny i do zásoby. Mno - a řekla bych, že toho másla za 50,– a mléka za 25,– se pak tolik nespotřebuje jako normálního - je to dobré na štíhlou linii
. Jo - a taky je rozdíl biopotravinami živit jedno předškolkové dítě nebo pětičlennou rodinu se třemi věčně hladovými puberťáky.
Eva
I já se snažím BIO kupovat. Ale protože už nebydlíme v Praze, obchodů s bio potravinami je tu málo. Takže to kompenzuji tím, že mám spousty zeleniny a ovoce z vlastní produkce bez chem. postřiků a hnojiv, mléko z vlastních koz nebo kupuji od sousedů jejich produkty. Spíš se teď snažím kupovat ekologické prostředky na úklid, praní, mytí - více info o nich najdete v článku Eko čisticí prostředky
Já kupuji dost biopotraviny, hlavně v DM drogerii, pak ve zdravé výživě, něco taky mají v Tescu (u nás teda ale ne), v Intersparu, Albertu i Hypernově, mívali i v Plusech.
A kupuji to proto, že mnohé ceny nejsou tak rozdílné a já chci tu kvalitu, investici do zdraví, ne éčka, pesticidy, gmo apod.-samozřejmě se jim nevyhnu, to je jasné, ale může je minimalizovat. Navíc mi hodně jde zacházení se zvířaty a životní prostředí.
Nekupuji zeleninu a maso to je dost hodně drahé, ale jogurty, mouky, těstoviny, rýži, bulgur, jáhly, kuskus, čočku, umeocet, čaje, sůl, část koření, passata, rajčata v plechovkách, rýžové a podobné chlebíčky, musli a občas ještě nějaké jiné potraviny nakupuji bio.
ZDe je zajímavý článek o tom co je a co není bio:
http://www.mebio.cz/…o-vyrobcich/ ![]()