Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, jsem tu nová
Je super, že existují tyhle diskusní fora, někdy si přijdu bezradná. Mám měsíční holčičku, která se narodila s porodní váhou 2,45 kg a 45 cm o tři týdny dřív, než měla a i když mám doma už 12 letého klučinu, všechno jsem už zapoměla a je to pro mě jako poprvé. Mám pocit, že Kačenka je moc malinká a jsem ze všeho trošku vyplašená
Tak se chci zeptat, jak jí v tomhle počasí oblékat, nechci jí moc nabalovat. Dávám bavlněný overálek s dlouhým rukávem, přes to přízový kabátek a teplé gate do pasu, ponožky a capačky a teplou bundičku nebo případně kombinézu a ještě šup s ní do fusaku .. není to moc nebo malo? Má teď trošku rýmu, tak nevím, jestli mi v tomhle počasí nenastydla, že jí málo oblékám ..
Já bych se řídila tím, jak vypadá malá po vybalení. Jestli není ani zpocená, ani nemá studený nos (kdesi nějaký doktor říkal, že se má teplota zkoušet na nosu:), tak bych řekla, že ji strojíš OK. Obecně se říká, že máš dítě strojit jako sebe + 1 vrstvu navíc. Tu 1 vrstvu bych viděla jako fusak:)
A taky jsem četla, že dítěti má být spíš mírně chladno, přehřátí je nebezpečné (pomnoží se nějaké bakterie a hrozí útlum dechového centra) - předčasně narozená, malinká mimuša by mohla být v tomhle směru ohroženější, takže já bych ji radši udržovala lehce studenou:)
Ahoj,
posílám co psali v Mámě a já…
1. vrstva body dlouhý rukáv
2. vrstva dupačky
3. vrstva teplejší zimní kalhoty + teplý kabátek nebo svetr
4. poslední vrstva by měl být fusak nebo zimní kombinéza, čepice - v zimě dvě - jedna tenká bavlněná, druhá vlněná nebo fleecová, rukavice a deka na přikrytí
Tak nějak se oblíkáme i my. Teplotu kontroluji za krkem. Když sobě sáhnu na nos, tak ho mám studený pořád, ale zima mi není…To samé je s rukama, někdo má věčně ledové ruce,ale není mu zima.
Mějte se
M.
Každé dítě i miminko má jinou termoregulaci, takže to musíš sama vyzkoušet. V čem je jednomu dítku zima, v tom je druhému horko. Taky se řídím pravidlem - oblékám jako sebe + 1 vrstva navíc - to je teď kočárková taška místo fusaku. Takže se opravdu řiď po vybalení - pokud bude zpocená - oblečená moc, pokud příjemně teplá - tak akorát, pokud studené tělíčko ve fusaku - málo. Podle ručiček a nožiček se moc řídit nedá, ty bývají kolikrát studené a je teplo. A pokud si nebudeš jista v průběhu procházky, tak jí sáhni do kočáru třeba na nožky a uvidíš, že tam určitě bude mít teplo ![]()
Já jsem z těch, co oblíkají radši spíš míň a pak zkouším, jestli to není fakt málo. Je to lepší, než dítě navlíkat a pak ho mít pozdějí pořád nemocné, protože nebude otužilé.
Martina
Ja teda oblikam min - body s dlouhym rukavem, dupacky + kosilku nebo overal. Cepici (jednu) a fusak. Rukavice jen kdyz Klarka vytahuje ruky ven. Po prichodu domu a rozepnuti fusaku je dost tepla, nedovedu si predstavit, ze by mela dalsi 3 vrstvy
Kocarek chrani proti vetru, takze tu vrstvu navic neresim, kdyby nefoukalo, taky se oblecu min…
Já osobně bych řekla,že to je hrozně individuální,třeba náš Davíšek je zmrzlina,takže má body s punčocháčkama,na tom mikinku s kalhotama,ponožky,zimní bundu,čepicy,rukavice a celého ho tak dám do fusaku a podle nosánku to u nás nepoznám,protože ten má studený,ale kontroluju za krkem,když je chladno tam,přidám deku.
Tak já dávám body s dlouhým rukávem, punčocháče, chlupaté botičky, teplé kalhoty, slabší mikinu a bundičku a rukavice + fusak. Čepičku jen jednu a je mu akorát
Paradise, koukám, že máš miminko o dva dny starší než já
Zdravíme Davídka ![]()
Baghiro v tom případě vám přejem vše nej k půlročninám.Nechodila jsi dříve k nám do červňátek?Přijde mi,že znám jméno ze seznamu. ![]()
Zdravíme, tak jelikož my máme i doma trošku chladnějc, než se zatopí:-) tak doma máme: krátké body a na to dlouhý rukáv(většinou tričko), když je chladnějc, tak mikinu, pak punčocháčky, ponožky, tepláčky nebo nějaký kaťata a na ven už jenom přidám bundičku nebo hodně teplou mikču (chlupatku), rukavice, čepici a šup do fusaku..