Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdravím maminky co zkouší bezplenkovku ![]()
Mám synka, tři týdny starého a chtěla bych zkoušet bezplenkovku. Mám pocit, že už tuším, co je signál. Jen zatím nevím, jak se k tomu celému postavit.
Po rozbalení vždy dávám nad umyvadlo a ve většině případů něco odchytnem. Ve spánku vidím, jak se zavrtí, kníkne, zakloní hlavičku - řekla bych, že je to signál, ale řikám si, že než ho popadnu a celého rozbalím, tak už bude po čůrání a akorát ho vzbudím a nazlobím.
A tak bych se chtěla zeptat, v čem miminka máte, abyste se dostaly co nejrychleji k plence ![]()
BKM nepraktikuji, le protože přebaluji velmi často, tak používám hodně návleky. Na zadku plínu, na nožičkách návleky nahoře body. nemusím sundavat tepláky ani dupačky.
Já neporadim,ale chci se zeptat k čemu je takové bezplenkování dobré?Kvuli ušetření nebo kyčlím nebo proč?Nějak nechápu proč takle malé dítě bez plen pokud je věk uveden správně?
Nikdy jsem o tom opravdu neslyšela
zkus pana Gůgla
http://www.google.cz/search?…
ale jednoduše- matka sleduje kromě klasických potřeb dítěte (hlad, žízeň, spánek) i potřebu vylučování. Nenechává ho čurat do plenky a válet se ve vlastní moči a kakancích, ale vysleduje na základě sgnálů, že se dítěti „chce“ a dá ho v klubíčku vyčůrat nad nějakou nádobu. Většinou dítě plenku má - ale spíš jako pojistku.
neczuz píše:
zkus pana Gůgla
http://www.google.cz/search?…ale jednoduše- matka sleduje kromě klasických potřeb dítěte (hlad, žízeň, spánek) i potřebu vylučování. Nenechává ho čurat do plenky a válet se ve vlastní moči a kakancích, ale vysleduje na základě sgnálů, že se dítěti „chce“ a dá ho v klubíčku vyčůrat nad nějakou nádobu. Většinou dítě plenku má - ale spíš jako pojistku.
Díky.Nedokážu si to v praxi moc představit
,ale zajímavé to je ![]()
Ja jsem zkousela, ale nejak pak ty signaly vyhasli. Ale zacli jsme moc pozde, az ve 4m.
Urcite navleky, jsou bavlnene i vlnene, tak je v chladnejsich dnech zkombinovat. Puvodne jsem chtea kupovat i rychloprdky, ale nakonec stejne dobre poslouzili i stare teplacky, kterym jsem vystrihla rozkrok, ani se ta teplakovina neparala, fleecove teplacky se nebudou parat urcite.
Mam jednu plenu mokomidi, je to vlneny ctverec s gumickou kolem pasu, ale jakmile se dite zacne hybat, tak se hybe i tohle jisteni. Nekdo dava vlneny ctverec a na nej ctvercovku a zapne pres to bodycko.
S jednorazovkou je to jeste rychlejsi samozrejme.
Mě to přijde dobré v tom, že člověk nejdřív dítko neučí, že se čůrá do plen a pak zas že do plen je to špatně a že do nočníku. Taky to chci zkusit
A pak mi přijde, že se mu musí i líp kakat než vleže, pokud to tedy člověk bude umět odhadnout, kdy se mu chce.
A co dát jen plenku a nějaký teplý fusak… já koneckonců taky nejraději spím bez ničeho.
Kamco, to jsme si z dob, kdy jeste nebyli jednorazovky a pracky prinesli sadu reflexu, kterymi jako miminka davame najevo, ze potrebujem. Kdyz si na to clovek zvykne, tak je to i takove samozrejme, neni to, ze by matka nedelala nic jineho, nez cucela na dite, zda nepotrebuje. Neni to ani vysazovani na nocnik, diteti se jen poskytne vhodna poloha a prostor, kam svou potrebu muze vykonat, kdyz prave v tu chvili potrebuje.
Pokud se ty signaly spravne rozvijeji, jsou deti schopne i chvili pockat, nez je mozne jim toto poskytnout a to v o dost nizsim veku, nez je psychology uvadeno ![]()
neczuz píše:
BKM nepraktikuji, le protože přebaluji velmi často, tak používám hodně návleky. Na zadku plínu, na nožičkách návleky nahoře body. nemusím sundavat tepláky ani dupačky.
A není pak zima na místa mezi návleky a body ?
Také jsem nad touto kombinací přemýšlela, návleky už mám ![]()
čičinka píše:
Ja jsem zkousela, ale nejak pak ty signaly vyhasli. Ale zacli jsme moc pozde, az ve 4m.Urcite navleky, jsou bavlnene i vlnene, tak je v chladnejsich dnech zkombinovat. Puvodne jsem chtea kupovat i rychloprdky, ale nakonec stejne dobre poslouzili i stare teplacky, kterym jsem vystrihla rozkrok, ani se ta teplakovina neparala, fleecove teplacky se nebudou parat urcite.
Mam jednu plenu mokomidi, je to vlneny ctverec s gumickou kolem pasu, ale jakmile se dite zacne hybat, tak se hybe i tohle jisteni. Nekdo dava vlneny ctverec a na nej ctvercovku a zapne pres to bodycko.
S jednorazovkou je to jeste rychlejsi samozrejme.
Jee, mno rychloprdky i mokomidi mám, ale zatím si nejsem jistá, že toho tolik vychytám a tak mi kombinace rychloprdek s mokomidy ještě přijde moc riskantní. Tak si říkám začít s rychle přístupnou plenou. Takže asi návleky a nějak nakombinovat s body či nějakým tričkem, ať je teplo i na místo mezi návleky a body ?
syselik píše:neczuz píše:A není pak zima na místa mezi návleky a body ?
Také jsem nad touto kombinací přemýšlela, návleky už mám
U nás se vede studený odchov, takže nějakou mezeru v oblečení neřešim. Proč by mělo vadit studené mezi body a návleky a ne zrovna holý krk nad výstřihem?
neczuz píše:syselik píše:U nás se vede studený odchov, takže nějakou mezeru v oblečení neřešim. Proč by mělo vadit studené mezi body a návleky a ne zrovna holý krk nad výstřihem?neczuz píše:A není pak zima na místa mezi návleky a body ?
Také jsem nad touto kombinací přemýšlela, návleky už mám
Hmm.. na to asi něco bude ![]()
Ja to zkousela uz od narozeni - krasne signaly, jenze po par tydnech stejne vymizely. Ted casujeme, ale jen kdyz se mi chce, takze nechytam vsechno (tak 1-2× denne).
Malej ma normalni jednorazovku, pres leto jsem mela radsi kosilky nez body, ted to zvladneme i s body a s teplakama (jen v pase do gumy).
Zkratka nic extra od "normalnich
" mimin nemame.
Jinak me prekvapilo, ze hned pochopil o co jde (jeste urcite nemel ty 3 tydny) a kdyz se pri vysazeni krouti a vzteka, tak z toho proste nic nebude. Zato kdyz pekne sedi v klubicku a rozhlizi se, tak se vetsinou zadari.
Tak drzim palce.
Díky ![]()
Taky zatím jen časujem a je pravda, že taky už pochytil o co mi jde a když je v klubíčku a slyší signál, tak třeba jen učůrne. Někdy nic, ale když je něco, tak to pustí. Dávám po každém rozbalení. Teď jsem taky najela na body a tepláčky. Signál občas možná, ale to většinou spí a za ty chvilky jsem šťastná, takže nebudím..
@syselik píše:
Díky
Taky zatím jen časujem a je pravda, že taky už pochytil o co mi jde a když je v klubíčku a slyší signál, tak třeba jen učůrne. Někdy nic, ale když je něco, tak to pustí. Dávám po každém rozbalení. Teď jsem taky najela na body a tepláčky. Signál občas možná, ale to většinou spí a za ty chvilky jsem šťastná, takže nebudím..
ahoj chcem sa spytat ak sem este chodis, ze ci ste v bkm pokracovali a ako to dopadlo ![]()