Bláznivá sousedka

Nesinka
23.9.11 07:05

Bláznivá sousedka

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, a to jak z pohledu vašich zkušeností, tak jestli tu je nějaká právnička.
Bydlíme s manželem v bytovce (8 bytů, družstvo vlastníků). Ve většině bytů bydlí důchodkyně, v jednom rodina s malými dětmi. Tématem diskuse je jedna sousedka, pracovně jí říkáme Bláznivka. Je v invalidním důchodu (má papír na hlavu), manžel jí umřel, syna dohnala k sebevraždě, protože se bál domu přinést špatné vysvědčení. Terorizuje celý barák.
V domě bydlíme cca tři roky. Za tu dobu jsem zažila například: že bušila několik týdnů pravidelně ve dvě ráno do topení a budila tak celý barák, zejména ty dvě malé děti - tenkrát jedno z nich bylo kojenec. Že vyhrožovala jedné z důchodkyň s kladivem v ruce. Že fyzicky napadla tu maminku od dětí. Že rozhazovala otrávené maso na trávníku kolem domu. No a nepočítám, že každého slovně napadá, kdykoli jí někdo potká. Naštěstí z bytu vychází zejména kolem poledne, kdy já jako „zatím pracující“ jí nepotkám.
Nejdřív na ní zkoušeli obyvatelé zavolat policajty. Ti přijeli, ale i přesto, že stála s kladivem v ruce a máchala s ním té důchodkyni pod nosem, tak jí nenapadla, tj. policie to kvalifikovala jako výtržnost. Bláznivce dali blokovou pokutu a ona se jim vysmála, že jí nejspíš ani nebude muset zaplatit, protože má papír na to, že je duševně nemocná. Když napadla tu paní s malými dětmi, tak už nikdo policii nevolal (což nechápu) a řešilo se to jen na schůzi družstva. S tím, že ji z družstva nelze vyloučit, takže s tím zkrátka nic nejde dělat.
No a včera jsem šla venčit psa a na chodbě jsem jí potkala. Jsem v 7tt, ona měla řeči, že nesnáší psy a děti, a mně tak ujely nervy, že jsem na ní křičela ještě dvě patra, ať nám přestane otravovat život, že na ní nikdo není zvědavej, atd.
Teď mám pochopitelně strach, aby příště nestála se sekyrou v ruce u našeho bytu, aby mě těhotnou neshodila ze schodů, aby nám nemlátila do dveří a neděsila nám psa, nemluvě o tom, jak šílenej budu mít strach o dítě, až se narodí. Prostě se to nastřádalo a ujely mi nervy.
Ještě bych měla napsat, že v bytě jsme úplně zadarmo, je to byt tchána, 3+1, krásný velký podkrovní, na krásném místě, takže stěhovat se nám pochopitelně nechce. Mé otázky zní: Co byste dělaly na mém místě? Mlčely a snažily se jí nedráždit? A opravdu není vůbec žádné řešení přes policii/psychiatra/družstvo? Nemáte někdo nějaký návod, zkušenost, cokoli? Moc díky za reakce, ať už budou jakékoli.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
veverunka11
23.9.11 07:11

Snaž se mlčet a jdi dál,jako když jseš hluchá :-D
a jinak ti jinak neporadím

• Citovat
  • Upravit
13119
23.9.11 07:13

tak to je šílené. Snad poradí nějaká právnička, ale prozatím doporučuji kup si alespoň pepřák kdyby tě někdy napadla. Jinak by to chtělo zkusit se domluvit se sousedy a řešit to na družstvu - proč třeba nejde ji vyloučit..... Přeci když je nějaké uskupení a někdo se nechová tak, jak by měl, to uskupení ho může vyloučit, ne? Platí to i pro družstvo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nesinka
23.9.11 07:16

ynax taky jsem si myslela, že to jde, ale prý když jde o družstvo vlastníků, tak nejde… že jí snad můžou zvýšit nájem nebo poplatky či co, ale vystěhovat z vlastního bytu ne-e. Ale jak píšu, vůbec se v tom nevyznám, třeba tu někdo poradí.

• Citovat
  • Upravit
4336
23.9.11 07:17

Ahojky!
No, mě napadlo nějak kontaktovat jejího psychiatra. Jestliže má „papíry na hlavu“, určitě musí brát nějaké léky. A ty - podle toho, co píšeš - buď nebere nebo na ní nejspíš nepůsobí. Akorát netuším, jak zjistit, ke komu chodí nebo spíš by chodit měla.
Ty brďo, co když opravdu někomu fyzicky ublíží? A to nemluvím o tom, co to musí dělat s psychikou sousedů a ostatních nájemníků…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nesinka
23.9.11 07:25

pampalin: ty jo, to máš asi pravdu. Jak to zjistit ale netuším, na žádné domovní schůze nechodí, vlastně s ní není nikdo v normálním kontaktu. No ostatní sousedé jsou na nervy taky, ti, co vlastnili byt vedle ní se ho pokusili pronajmout. Každý nájemník tam vydržel max půl roku. Teď se jim povedlo ten byt prodat - husarský kousek :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1212
23.9.11 07:25

Nesinko, píšeš, že máte družstvo vlastníků. To znamená společenství vlastníků jednotek? Máte ty byty v osobním vlastnictví (na katastru napsané na jednotlivé osoby) nebo je to družstevní byt?
V případě družstevního bytu ji vyloučit z družstva lze. Byla by pak pouhým nájemníkem a bylo by i mnohem snadnější ji z bytu dostat.
Z bytu v osobním vlastnictví ji nedostanete. Ale pokud se domluvíte s ostatními v domě a navzájem si to dosvědčíte, tak bych dávala neustále podněty k místnímu úřadu, aby to řešili jako přestupky proti občanskému soužití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nesinka
23.9.11 07:34

strace - právě že je každý majitel. Ještě jsem to teď zjišťovala a ptala se manžela a je to tak, byt je psaný na tátu/tchána, ne na družstvo. Poznamenávám si, co píšeš - podněty místnímu úřadu na přestupky proti občanskému soužití. To myslím nezkoušeli, nebo o tom nevím. Moc díky!

• Citovat
  • Upravit
Nesinka
23.9.11 08:20

strace tak jsem to našla, ale radost nemám: „Přestupek podle zákona č.200/1990 Sb., o přestupcích, paragraf 5: Za přestupek není odpovědný, kdo pro duševní poruchu v době jeho spáchání nemohl rozpoznat, že jde o porušení nebo ohrožení zájmu chráněného zákonem, nebo nemohl ovládat své jednání“. Ona sice není nesvéprávná, ale tenkrát policii řekla, že když je nemocná, tak žádnou pokutu platit nemusí, a měla bohužel pravdu. Tak holt řekne, že si zapomněla vzít prášek. :nevim:

Na blázinec to není, protože se o sebe postará a svéprávná zjevně je. A na policii to taky není, dokud někomu něco opravdu neudělá, a to zas pochybuju, že si někdo z důkazních důvodů od ní necháme rozbít kokos :mrgreen:

Takže si koupím ten pepřový sprej a budu pracovat na duševní rovnováze, abych jí zvládla dál ignorovat, což s rozjetýma těhu-hormonama nejde zrovna snadno, zvlášť když si nemůžu dát ani panáka na kuráž :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
535
23.9.11 08:37

Jediná možnost je, podle mého, řešit to s psychiatrem. Zavolat si při nějaké výtržnosti policii, která si vyžádá ten „papír na hlavu“, na kterém podle mého bude napsán ošetřující lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nesinka
23.9.11 08:48

Aknel: no jó, to máš vlastně pravdu, ona jim ho musí ukázat! To mě vůbec nenapadlo. Škoda, že to nenapadlo ty policajty, ale zas oni tu od toho nejsou, oni řeší to, proč jsou zavoláni. MOC DÍK :kytka:

• Citovat
  • Upravit
17026
23.9.11 08:52

necetla jsem odpovedi,ale pridam zkusenost.

U me na patre bydlela „blazniva pani“,podotykam neagresivni,ale jeji pomateni se tak stupnovalo,ze se to resilo v dome a pani nasledne byla odvezena do lecebny,blazince.(ta posledni kapka byl pusteny plyn a jeji odchod z domu)
Nevim jestli je to stejna situace,nebyl dlouho zadny kontakt na zadnou rodinu(ta se docela rychle nasla,kdyz pani zemrela a musel se vyklizet byt).
Nemusi mit pani nejakeho opatrovnika,kdyz ma „papiry na hlavu“?co jeji rodina? pribuzni?(mozna jsi to uz psala,budu muset tu diskusi precist..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
23.9.11 09:05

ty jo to je desny, urcite si kup ten sprej.
Asi bych pri kazdem sebemensim problemu volala policii, kdyz budes dlouho otravovat, tak to snad nejak vyresi. Neslo by zajit treba na obec, poprosit o pomoc, radu kam se obratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nesinka
23.9.11 09:19

Any nikoho jsem s ní nikdy neviděla. Ale je pravda, že můj manžel říkal, že když bylo před lety potřeba něco zásadního odhlasovat na schůzi družstva, tak místo ní přišel nějaký zástupce. Měl papír, že za ní smí hlasovat - šlo o prodej pozemků kolem domu a každý majitel bytu tenkrát dostal velmi slušnou sumu peněz, takže jí stálo za to tam za sebe někoho poslat. Je to už pár let, zkusím se zeptat, jestli někde v zápise není, co to bylo za člověka. Samozřejmě to mohl být prostě najatý právník, ale co když to byl třeba bratr…

Ještě jsem trochu pátrala a myslíte, že by mělo smysl třeba natočit na diktafon, jak slovně útočí? Ona útočí vždycky, když jí někdo potká, diktafon mám, prostě bych mlčela a nechala ho puštěnej a pak se zkusila někde zeptat, co s tím. Není trestný někoho nahrát? Napadlo mě i dát do okna kameru a natáčet to prostranství kolem (patří k domu), jestli tam nerozhazuje zase otrávené buřty. Ale to už asi trestné je, někoho venku natáčet bez jeho vědomí. Holky fakt moc dík za nápady. Ta bezmoc mě štve :-( Tak odstěhovat se dá vždycky, ale ustupovat bláznovi, navíc pro nás přestěhovat se znamená minimálně 15 tisíc rozdíl, teď bydlíme zadarmo.

• Citovat
  • Upravit
535
23.9.11 09:31

Kameru můžeš použít jako ostrahu majetku. Minimálně to že je prostor monitorován musí asi být řádně označeno na domě. Podobně jak je to v obchodech. Ikdyž zas na druhou stranu jsou místa, kde mají policajti na barácích kamery kvůli výtržnostem a nevím o tom, že by to bylo nějak značeno. Zkusila bych se poptat na policii nebo zapátrat po netu. Vzhledem k té ženské bude ale muset kamera být dostatečně vysoko a na místě kde se k ní nedostane. Co se týče diktafonu, podle mě ho můžeš použít bez předchozího upozornění. Je to podle mého běžné jako důkazní materiál, pokud máš podezření na nějakou nepravost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová