Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dotaz na maminky, které mají děti s refluxem. Jak své dítka uspáváte???? Naši malou musíme večer po koupání uspávat na rukou. Nakojím, ona během 10 minut spí, dám ji do postýlky za chvíli je vzhůru. Pak začne hodinové uspávání a pokládání do postýlky, vzbudí se a většinou ublinkne nebo zvrací. V noci je to taky hrůza, každé tři hodiny se budí, začne sebou hrozně mrskat, tak ji nakojím a zase blindí a je jak pytel blech. Mám strach, že ji naučíme na uspávání na rukou, ale co s ní??? Tím, že se jí vrací to mlíko, tak prostě, když leží, tak se vzteká. Přes den usíná v kočárku, ale nemá dobré spaní, hodně sebou mele i v kočáře, ale spí u toho.
Ahoj. Já měla blinkací mimi, i teď občas ublinkne, když má k jídlu něco tekutějšího nebo se víc napije čaje.
Když byla novorozeně, dokonce se mi často tím blitíčkem tak divně dávila jak to nestíhala polykat nebo co. Když si vzpomenu kolikrát jsem jí otáčela hlavou dolů aby to z ní vyteklo… ![]()
Já se snažila dodržovat to, že hlavička nikdy nebyla ve stejné úrovni, nebo dokonce snad níž než nohy. Ani při přebalování jsem jí zadeček nenadzvedávala.Jo a odříhávání nám zabralo minimálně 10 minut, krkla si minimálně 3×, ale bylo to pak lepší, nebylo v ní tolik vzduchu. Pokud jde o spaní, podložila jsem nohy postýlky aby byla hlava výš. Spala holt na šikmé ploše, ale tolik neblindila. To vypodložení musí být celkem znatelné, ne třeba jen 5 cm, v porodnici mi doktorka říkala že snad má být postýlka v úhlu 30 stupňů…
Podloženou měla i podložku v kočáře,ale ne jen hlavu..celá podložka v kočáru byla šikmo.
Hlavičku má taky v postýlce zvedlou, ale nepomáhá to. Nejspokojenější je v náručí, když jí držím rovně. Spíš mi jde o to, jak ji naučit usínat v postýlce.
Do šesti měsíců prý mimčo chováním rozmazlit nemůžeš, tedy četla jsem to tak. Tvoje holčička je ještě malinká, tak bych možná zatím chovala a zkusila jí naučit na usínání v postýlce později. To třeba odezní i ten reflux, tak bude klidnější.
Já Naty vždycky položila do postýlky,vedle ní položila muchlacího médu a držela jí za ruku a hladila jí dokud neusnula. Teď už krásně usne sama, tedy s méďou
Ahoj.Emička měla jako miminko silný reflux.Hlavu měla v postýlce zvedlou,měla podloženou matraci polštářem a knihou.Nám to trošku pomohlo.Ale i tak.Ublinkla si a mohla jsem kojit znovu.Uspávala jsem ji na rameni,úplně ve vzpřímené poloze.Někdy spala v autosedačce,i ikdyž to se moc nedoporučuje k vůli zádíčkům.
Tenkrát jsem se ptala u doktorky na přípravek Nutriton-vláknina ze svatojánského chleba,k zahuštění MM,brání refluxu.Naše doktorka říkala,že se používá jen u dětí,které k vůli refluxu nepřibírají.Pokud správně přibývají na váze,tak ne,protože je to vláknina,tlačí v bříšku a může způsobit bolení u citlivých dětí..Zkus se poradit s dr.,jaký má na to názor.
AHoj,
nebudu tady moc rozepisovta náš příběh, ale jen tolik…mám dítě s refluxem a rada je : .vše polohovat …postýlku, přebalovák, kočáre… .dítě polohovat na spaní na leví bok…nejlepší poloha, kdy hladina tekutiny nejméně odtéká z žaludku. .po jídle pouze držet v poloze přímo a vydržet co nejdéle .v noci se dítě budit bude, tyto děti neustále pálí žáha .Nutriton…jednu až 2 lžičky před nočním spaním .
U nás to bylo 8 měsíců velmi náročné a noc probíhala od narození do cca 6 měsíců tímto stylem : Nakojit…30minut jsme chodila po bytě, kd ydítě cca půlku vyzvracelo. pak následovalo položení na leví bok a spaní 30minut až 1h. Opět nakojit a pozvracet se a td..... u toho milionkrát odsát nos a td…
Holky prostě.....je to náročné a to nemluvím o tom, že pokud máte reflux, jako jsme měli my, tak nikdo vaše dítě nebude ani chtít pochovat.
Rada je.....minimálně hýbat s dítětem…a děti s refluxem nesmí na bříško.
Ale tohle by vám vše měla poradit gastro poradna.
Vydržte většina dětí do 1 roku z toho problému vyroste a pomůže pak i tuhá strava. někdo musí na operaci, ale to je minimum dětí ![]()
Tak papaapap
…jen eště jedna věc…je jendo jak si lidé myslí že dítě rozmazluješ nošením. Speciálně u refluxních dětí to jinak nejde.
Pokud nebyl malej po jídle, tak super byla poloha na ruce na levém boku- tygřík.
Na levou ruku…hlavičku u lokte a dlaní jsme ho držela ze spodu mezi nožkama . Zádička natočit ke svému tělu a hlavičku mít víš.
Holky…kdo máte velké problémy…nepodceňujte to prosím…netsojí to za to.
Vaše Dr vás může poslat do gastro poradny. apapapapap
holky díky. My žijeme v Itálii, malá byla už na sonu, má diagnostikovanej mírnej reflux, ale mírně rozhodně nezvrací. Nutriton jsme zkoušeli po lžičce, zvracela. Pak nám tady doktor předepsal Zantac na pálení žáhy a Motilium proti zvracení, zvracela dál. Takže jsme Motilium vysadili. Dále doporučil zkusit UM antirefluxní, vásledek-zvrací ho.
Horší je, že moc nepřibírá, už nevím, co dál. Přijde mi, že je jak pokusnej králík. Co se dělá, když děti nepřibírají???
.....tyhle léky jsou u nás skoro zakázané.....ale když jsem byla v USA tak je taky dávali.
Neuděláš nic…jen pevné nervy a my začali nabírat až na umělém mléku které bylo speciálně pro refluxní děti. Začala jsem pak 1 lahev denně a i tak jsem do 8m kojila plně a na 9m přestala.
Ale jinak než jsme najeli na kaši na 6m na noc…tak to bylo pořád nic moc. aLe můžeš pak zkusit nemléčnou rýžovou kaši a dělat jí řídkou…
Jinak fakt super pevné nervy
Ado, já vím, že u nás ti na reflux nedají nic, ale my tu máme výborného pediatra, kterej jezdí přednášet po celém světě a ten mi řekl, že nemusím mít z těchto léků strach, že malé neublíží. Řekl mi, že někteří doktoři tady předepisujou léky, aby děti lépe spaly, ale toho on není zastánce. TAk vím, že by nám nenapsal nic, co by malé uškodilo. Po tom Zantacu malá přestala úplně plakat, tak jde vidět, že jí to pomohlo od pálení žáhy. Jinak já zkoušela už dvě antirefluxní mlíka, ale zvrací mi obě. Předepsal mi ještě jedno na zkoušku, malá za týden přibrala jen 100gramů, tak uvidím. Přes den je moc hodná, ale večer se hodně budí a nemůže pak zaspat ![]()
Deri,
já opravdu vím o čem mluvíš a věř, že dokud nevyroste a malinko se jí neuzavře záklopka, tak to bude problém. Nám je 15m a stále není jícen OK. Domlouvali jsme se na operaci minulý týden, ale já to malinko bojkotuju, protože malej momentálně je bez obtíží. Jen ji malé porce a často …neustále…hihiihi
Ale do 6m to bylo brutální..já neustále dozvracená malej 6× denně převlíkanej a co vypil, tak do 10 minut lítalo 2metrovím obloukem ven......Jediné co pomáhalo, bylo fakt nosit a nosit ve vzpřímené poloze ( ikdyž normálně se to nedoporučuje)asi 30minut po pití a pak jsme většinou v sedě usnuli na 1h a pak zase celí kolotoč......a pak jedině když jsem malého měla fakt 30stupňů podloženého v postýlce a na levém boku.
Léky znám…měla jsem dítka v USA a malá to taky brala a neplakala.
Ale tady i po mé žádosti to odmítli.
Hlavně vydrž opravdu já začala pak dávat trošku řídké kaše na noc a bylo to lepší a na 9m už skoro 100%.
Jen pevné nervy holka no.....a pořádně ji hlídej. Máte monitor na noc když spí?
Pěkný den
Ada, monitor máme, ale ona spí se mnou, protože se hrozně mele, máchá rukama a vypadává jí dudel, tak držím ručičky a druhou rukou přidržuju dudel. Mám ji vedle sebe na polštáři. Ona ve spánku ještě nezvracela, blindí hned po jídle. Jěště, že je to naše druhé dítko, jinak bysme měli jen jedno. Malej ten nezvracel vůbec, ale já, když jsem byla malá, blindila jsem taky o stošest. Ted je po jídle a už jsem ji třikrát převlíkala
![]()
AHa,
tak to máš dobrý, že jen po jídle. Malej i mezi, ale sámo že méně, ale já kojila co 1,5h jak měl hlad a vše šlo ven. ale opravdu vydrž eště 3 měsíce a bude skoro po všem
Jen my teda do 6m nesměli vůbec na bříško, takže všichni kolem machřili jak pasou a my nic
Ale pak to mě celé jinak a na 5-6m si začal sedat, jak měl nakloněné všechno a hned lezl na 6m a teď už od 9m chodí
Takže to vše dohnal svojí cestou ![]()
My monitor neměli, ale za 14 dní po porodu jsme ho objednali, protože malej nás skoro opustil......a bylo to proto, že právě blinkal ze spaní. Proto se mnou pak nikdy nespal, aby ho hlídal monitor a já něco nezaspala. A nebo jsem byla s ním vzhůru a seděla jsem a jeho na sobě. To pak neblinkal a pěkne nabíral
AL eu nás i 1h po jídle, jakmile sním někdo víc hýbal lítali šavle. Ale pomohlo mi hodně dětské plavání. Chodili jsme hned jak bylo malému 8 týdnů a to mu pomohlo spevnit svaly na trupu. a jakoby tím dohnal to, že nemohl cvičit na bříšku. Jen jsme chodili jako poslední, aby jsme nepoblindili vanu ![]()
Ada, tak já malou dávám na bříško, vždy tak dvě hodiny po jídle. Ona přes den blinká i mezi jídlem, ale v noci ne, to jen po jídle ublinkne, ale šavle s ní lítají jen přes den. Blindí i ve svislé poloze. No holt je to opravdu náročné, si říkám, že by lepší byly prdíky než tohle ![]()