Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
sama takováto témata nemám ráda, ale někdy není možnost jít okamžitě k doktorovi.
Mamku asi od úterý trápí bolest zad, spíše pravé strany. Pohybuje se velmi pomalu, je schopná pouze ležet na levé straně, ani sedět nemůže.
Někdy loni měla mám pocit také bolesti zad, protože ji doktor předepsal lék Dimexol na uvolnění svalů. Ten jí zůstal a tak se dá říct, že ho teď bere potajnu.
Od pondělí má mamka dovolenou, takže měla v plánu, že prostě bude odpočívat a pokud se to nezlepší tak po dovolené půjde k doktorovi. Nakonec jsem ji překecala, že půjde teda už v pondělí. Dnes už nechce jít, protože by jí trvalo než by se připravila a už bychom to k doktorovi nestihly.
Chci se tedy zeptat, jestli nemáte nějaký tip na něco z lékárny, co by jí mohlo pomoci ulevit od bolesti.
Já zablokovaná záda rozehnala během tří dnů Dorziflexem a Aulinem (měl tu partner, když vzaly záda jeho před pár měsíci). Ale kdyby to trvalo dýl, tak rozhodně doktor ![]()
Suché teplo a klid, tohle zabírá mě. Určitě ne teplou vanu, to mi DR na pohotovosti nedoporučil.
Na noc záda zabalit do něčeho vlněného. Pak to většinou povolí.
Mívám to často
.
Podle různých diskuzí jsem si našla aulin gel, zahřívací náplasti, gelový polštářek, ale v jiné diskuzi mi napsali, že kdyby to byl třeba zánět, takže to títmo můžeme zhoršit. Je to pravda?
Má to od té doby co se ohla k dědovi, takže to snad budou skříplá záda, ne?
A i suché teplo zhorší zánět?
Jsou i náplasti přímo s účinnou látkou, nemusí být jen zahřívací… třeba olfen náplasti, nebo Flector — nalepí se to na dané místo a může tam zůstat i celý den. Je tam stejná látka jako je ve Voltarenu. mě třeba vadí mazání tím Voltarenem, protože mě to studí… ale ta náplast se nalepí a nic nestudí a nechávám si ji tam dlouho.
(akutálně už víc než dva měsíce řeším bolest zad a doktoři jsou naprosto a totálně marní. bohužel, i když maminka půjde k doktorovi, tak jí nejspíš nebude umět pomoct, tak se na to moc neupínej… umí trochu pomoct od bolesti, ale tím se bohužel nic nevyřeší)
@budi Najdi si dobrého fyzioterapeuta nebo maséra, nebo ideálně obojí, mně to hrozně pomohlo.
@mag
ano, díky, snažím se.
byla jsem u své obvoďačky, u dvou fyzioterapeutů, u dvou maserů, jedné terapeutky, jednoho ortopeda a na rentgenu. řeším, zjišťuju, ptám se, hledám, nesedím a nečekám, až „se to samo“ vyřeší…
jenže prostě jak bolí záda, tak nikdo nic neví. fyzioterapeuti mohou mít trochu páru, ortopedi možná taky trošinku, maséři a terapeuti možná malinko… ale obecně je medicína víceméně krátká.
spíš se člověk musí naučit žít s bolestí, pomalu se s tím smiřuju
@budi píše:
@mag
ano, díky, snažím se.
byla jsem u své obvoďačky, u dvou fyzioterapeutů, u dvou maserů, jedné terapeutky, jednoho ortopeda a na rentgenu. řeším, zjišťuju, ptám se, hledám, nesedím a nečekám, až „se to samo“ vyřeší…
jenže prostě jak bolí záda, tak nikdo nic neví. fyzioterapeuti mohou mít trochu páru, ortopedi možná taky trošinku, maséři a terapeuti možná malinko… ale obecně je medicína víceméně krátká.
spíš se člověk musí naučit žít s bolestí, pomalu se s tím smiřuju
Nemusíš se s tím smiřovat, možná bych dokázal pomoct, protože takové případy, kde nikdo nepomohl jsem už pár měl a šlo to.
No, ale do Olomouce se nedostanu, takže díky… ono každý kdo by mohl pomoci se nakonec ukáže, že je buď daleko nebo je naprosto plný.
takže jsem tam, kde jsem byla - stále se smiřuju s bolestí nafurt
Jenže já pro lidi vymyslel něco jiného.
Dokážu t po skypu s webkou vysvětlit co a jak udělat, stačí aby s tím pomohl třeba manžel.
Je to docela snadné a hlavně to funguje.