Častá střevní viroza u dospělého

9548
7.7.16 18:10

Častá střevní viroza u dospělého

Prosím, nemáte někdo „zaručenou“ - třeba babskou - radu, jak předcházet střevním virózám? Po dětech na ně trpím poměrně často, nejhorší to je u mně s příchodem léta, obecně nesnáším horko, moje trávicí soustava to asi ví a vždycky mě v myšlence přestěhování na Aljašku či do Grónska podpoří.. Ačkoliv jsem jako dítě a ještě i před vlastními dětmi netušila, co to taková střevní viroza je, ted mě přepadne několikrát do roka, přes léto naprosto pravidelně a navíc se obtížně a dlouho léčí a stejně se často vrací.. jako dieta do plavek to není špatné, nicméně není to taková ta klasická dvou-tří denní nevolnost a finito.. momentálně se z toho dostávám už 14 dní, nemůžu se pořádně najíst, ač jím málo a dietně, protože ani nemám moc chut k jídlu, pořád hledím, at jsem v dosahu wc. Přes rok mě to taky přepadne několikrát a to tak, že nemůžu do práce (jsem učitelka, takže to prostě chytám od děcek), loni v létě jsem se s tím potýkala opakovaně celé dva měsíce volna. Tomu říkám relax po školním roce, fakt :roll: Syn ted skončil na kapačkách, s manželem, neb já jsem objímala záchod, u něj bylo ale ještě podezření na slepák, ten nepotvrdili, ale ani nevyloučili, tak se můžem těšit, kdy se mu to ozve znovu..
Biopron forte beru prakticky pořád, i děti, chvilkama vynechám, at si střeva moc nezvykají, živé jogurty jíme (dělám domácí)..
Netušíte, jestli neexistuje nějaká jakákoliv rada, jak tomu předejít? Doktoři radí hlavně probiotika, ta ale nějak extra nepomáhají, dlě mě.. Dcera je třeba očkovaná proti rotavirům a ač ji to občas taky chytí, tak poměrně málo a většinou s lehkých jednodenním průběhem a velice rychlou rekonvalescencí, ne jak já, mrtvola se zkaženým žaludkem, či spíše střevy, další měsíc :-(
za účinnou radu zlatem zaplatím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65258
7.7.16 18:12

@Iffka no ona to nemusí být vůbec střevní viroza, takhle si klidně může projevovat např. Crohnova choroba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
7.7.16 18:14

Já vím, loni už jsem v zoufalství i po tomto pátrala, ale doktorka se zatím nijak netvářila, že by to mohlo být toto..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.7.16 18:28

1. zajděte si na gastro-entero a na alergologii, jestli to náhodou není něco složitějšího, co spustily hormonální změny. Od do té doby bezpříznakové celiakie, přes dráždivý tračník po Crohnovu chorobu. Prvotní vyšetření budou stačit z krve, bez kolonoskopie…

V případě že lékaři vyloučí komplikace, tak má smysl soustředit se na stav střevní mikroflory, ale nedělejte to bez vyloučení výše uvedenýh možných komplikaí - zvýšený příjem vlákniny by mohl mít velmi nepříznivé efekty pro některé z možných chorob.

Ohledně ozdravění střevní mikroflory, kterou porod klidně mohl nějak proměnit není ani tak důležité brát probitika, jako jíst dostatek rozmanité vlákniny, kterými se ony žádoucí mikrobi živí.

To znamená jíst pravidelně, ideálně každodenně ovoce bohaté na oligosacharidy - banány/jablka/fíky/švestky/broskve/hrušky/citrusy, stejně tak různé celozrnné obiloviny či vločky, zeleninu bohatou na oligosacharidy a zejména rezistentní škroby brambory/všehny brukvovité/cibuli/česnek/lilek/, semínka s rozpustnou vlákninou - jako je len/chia/bazalka/čelník/psyllium a luštěny.

Tedy každý den minimálně 2-3 kousky ovoce, alespoň 300 g a 3 druhy zeleniny, 50 g luštěniny (nejsnáze se jedí v pomazánkách), 100 g celozrnnýh obilovin a 20 g namočenýh semínek.

Velmi pěkně to vysvětluje kniha https://www.melvil.cz/…rava-streva/

jinak ohledně probiotik levnější, chutnější a bohatší na množství druhů i celkové množství mikrobů než jakékoliv pilulky je 1 l kefíru (tj. 5 skleni) denně. Je vcelku jedno, jeslti jde o kefír mléčný a nebo vodní, který můžou i lidi s nesnášenlivostí na mléčnou bílkovinu či laktozu.

http://zkvaseno.blogspot.cz/…akticky.html
http://zkvaseno.blogspot.cz/…i-kefir.html

Příspěvek upraven 07.07.16 v 18:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.7.16 18:28
@Iffka píše:
Já vím, loni už jsem v zoufalství i po tomto pátrala, ale doktorka se zatím nijak netvářila, že by to mohlo být toto..

dokud to nevyloučí testy, tak nemá moc smysl se nějak tvářit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
7.7.16 18:42

@Ou děkuji za podrobnou radu a odkazy, prostuduji!
Krevní testy mně právě praktická lékařka dělala loni v srpnu s tím, že pokud by něco vyšlo špatně, budeme to dále řešit kolonoskopií a dalšími vyšetření. Vše vyšlo naprosto ukázkově, krevní výsledky jako u miminka, proto jsme to uzavřeli jako táhlou virozu..
Je pravda, že co se týče stravy, tak ovoce nejím vůbec, nemám totiž ráda sladké.. zeleniny naopak sním mnoho. Celozrnné pečivo i luštěniny jím vcelku pravidelně. Zkusím tedy přidat kefír a semínka :think:
Viroza u mě má ale vždycky i příznaky chřipkovitého onemocnění - celková slabost, bolest svalů a kloubů, zvýšená teplota minimálně, tu nemívám prakticky nikdy. Tyto příznaky odezní po několika dnech, i když loni jsem je pociťovala ještě několik týdnů poté..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
7.7.16 19:00

@Iffka ale chřipkové stavy můžou odpovídat i crohnově chorobě. Pokud už to trvá takhle dlouho, tak bych možná i trvala na kolonoskopii a dalších podrobnější vyšetřeních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
7.7.16 19:07

@tezi já se právě dočetla, že se vyšetření na Crohnovu chorobu začíná krevními testy, které vykazují určité nesrovnalosti. Proto mě loni uklidnilo, že jsem měla testy v naprostém pořádku. Ale kolonoskopie by asi nebyla od věci, však jsem na to byla připravena už loni, ale potom to tak nějak samo přešlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
7.7.16 19:56

@Iffka a testy ti dělal kdo praktik nebo gastroenterolog? Nesrovnalosti v krevních testech můžou ukázat na problém, ale rok je dlouhá doba, tak třeba ty testy nechat udělat znovu :think: A spíš bych to řešila s odborníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
7.7.16 20:07

@tezi Testy dělala praktická. Díky za rady, už jsem si tě našla v jiné diskuzi, není to sice nic moc pozitivní čtení, ale aspon mě přesvědčilo, že s tím budu asi muset něco dělat. Příznaky sice nemám typické, ale ty můžou být u každého jiné. Já nejsem odkládací typ, pokud se něco děje, chci to vědět hned, aby se to dalo řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
7.7.16 20:46

@Iffka :hug: přeju ať se nedovíš žádné špatné zprávy a dá se to jednoduše vyřešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
7.7.16 22:47

Souhlasim s tim, co píšou dámy tady. Pátrala bych po Crohnovi i ulcerózní kolitide. Nejlepší je zajít přímo na gastroenterologii :) Vím o čem mluvím. Sama jsem si prošla stavy, jake ty popisuješ, milion vystrenich, kolonoskopie, ultrazvuky atd., nakonec dělali i diagnostickou laparoskopii břicha a naštěstí u mě to způsobila psychika. Což neříkám, že je tvůj případ, jen že vím, jak ti je. Já si i jednou volala rychlou, protože jsem se vycerpanim a odvodněním už nepostavila na nohy. V té době jsem měla dietu, co se dává na Crohna a je pravda, že od té doby jsou některa jídla, kterým se vyhýbám. Ale vyšetření je mraky a nenech se odradit. Přeji ať je lépe :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
8.7.16 08:10

@skeble88 jo, kéž by to taky byla psychika.. vždycky jsem měla ve stresu sklony k průjmům, tak třeba.. navíc mě to chytlo loni i letos v létě, to jsou už učitelky dost vyčerpané, no naděje je, že :-)
@tezi Nicméně jsem si vaše rady vzala k srdci a mám žádanku na kolonoskopii. Uvědomila jsem si, že moje dr má od pondělka 14 dní dovolenou, děti jsou u babičky, tak jsem v 7 ráno vyrazila a dr prohlásila, že už opravdu není na co čekat. Objednávat se budu v pondělí, ted mají dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
4.8.16 15:43

@tezi @skeble88 @Ou tak jsem dnes absolvovala endoskopii (cca před hodinou :-D ) a jsem v pořádku! Uf, měla jsem tak šílené nervy… doktorka doporučila podporovat střevní imunitu jak to jen půjde, takže se asi opravdu budu muset pečlivěji starat o příjem vlákniny a kefírů a podobně. Děkuji vám všem za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí