Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sally84 jasně - obecná citlivost k úzkosti je většinou vrozená. Pokud teda dítě vyrůstá v normální situaci a není vyloženě týrané.
Určitě ji neubližujete, to vážně vypadá jinak.
Jinak jeslti ví že si věci vybrečí, tak se to velmi rychle naučí používat. Zkoušela bych spíš v situaci, kdy to je možné zkoušet, aby si přímo řekla co chce a pokud si to řekne bez řevu a je to možné, tak ji to umožnit, než teda ji nechat si to vybrečet. Teď je přesně v tom věku, kdy se učí mechanismy, jak zacházet s rodiči a prosadit svou.
A pokud nechcete aby to do budoucna byl záchvat a brek, tak je potřeba nabídnout ji přijatelný nástroj- tedy že se naučít si říct a dohodnout se. Základá zádrhel této rady je, že to musí pochopit před tím, než se chytne do emoce a řevu - pak už se v tom zmítá a nemá šanci to ovládnout…
Je docela dobře možné, že ten strach je tam smíchaný se vzdorem a vztekem…
@Ou něco na tom je:) jako já ji nenechám si něco vyrvat, to ne. Ale jakmile má strach, tak zkusím s ní překonat ten strach(třeba teď v herně se zadařilo, že se přestala bát v prolejzackach zavěšených min ksichtu a jiné
) ale když se začne i klepat a z pláče je i ten strach fakt slyšet, tak ji do toho nenutím a čekám, že třeba to pochopí věkem… Ale kytary se třeba boji celý život. A přijde mi, že je stará už dost na to, aby se toho nebála, když takové ty hračky jako piano atd je pro ni v pohodě.. Nebo ten vetrik venku. Do kola ji opakuju, že sice fouká, ale nic to není, není to studené, tak je to v pořádku… Skoro to pak vypadá, jako by byla celý život doma zavřená a neznala to.. ![]()
@Sally84 co se jí zeptat jinak: „co by ti pomohlo?“ A zkusit k tomu dát na výběr - chytim tě za ruku, půjdu s tebou za dětma, vezmeš si svetr,… časem by mohla být schopna si říct sama, co jí pomůže v nepříjemné situaci.
Jj, s těma dětma to tak říkám, že půjdem spolu za ruku a budeme na to dvě a že kdyby něco, má tam mě, a zasahnu. Její reakce je pak jak kdy…
A co se týče toho větru, tak by chtěla ty kalhoty. To by asi brala. Ale přece v tomhle nemohu couvnout a celé léto ji mít v kalhotách:( a ohledně kraťasy nebo sukni, tak je nosit nechce, protože se boji, že spadne a bude to víc bolet než v kalhotách… Já ji chápu, ale přece nemohu ji nechat přehrát… Možná tenké legíny, ale až bude třeba 35 a víc, tak to už bude fakt blbý… Nebo nevím… V tomhle jsem právě na vážkách… Zda ustoupit a tím ji dám najevo, že si to může vydupat, a nebo neustoupit a pak to zas může na ní působit, že ve mě nenajde oporu a pochopení… @luci.no
@Sally84 co se týče kalhot, tak bych klidně ušila obyčejné slaboučké bavlněné se širokými nohavicemi. Dojděte spolu třeba vybrat látku. Nemusí být až ke kotníkům, třeba 3/4. Není to o vydupání si svého, ale nalezení společného kompromisu, který bude vyhovovat oběma stranám. Ohledně bolesti - co spolu koupit dětské náplasti s obrázkem a v připadě odřeného kolena je použít? Ty náplasti jsou totiž kouzelné
![]()
@Sally84 píše:
Ahoj holky. Ozivuju téma:) jak to pak u vás dopadlo s tou bojacnosti? Mám 3 leté dítě. Teď půjde do školky a jak jsou na hřišti děti, odmítá tam jít. To začlo po zimě. Loňské léto nebyl problém být s dětmi na jednom místě. Ale teď, buď je ve stresu, nebo když jsme sami na hřišti a přijde dítě, rev. Vadí jí teda spíš malé děti. Ty starší ji nevadí(třeba od 5let…). Pak další problém. Má strach z bebi a tak odmítá kraťasy, sukně a šaty. Dnes šílený řev který trval dokud jsme to nevzdali a nešli zpět domů(asi půl hodiny fnukani). Kytaru nemohu dodnes vytáhnout. A jak zafouká jen vetrik, tak taky spustí. Že fouká a je jí zima. Ale při 30 stupních jí zima být nemůže… Přece ji nemohu oblíkat přes léto do kalhot:( a před vetrikem ji nebudu přece zavírat doma. Venku se nenechá nijak rozptýlit. Na otázku proč brečí že to sice fouká, ale je to teplé, tak nedokáže odpovědět. Myslím si, že slovo „proč“ ještě moc nechápe. Nikdy neodpoví na otázku co začíná proč. Děkuji za rady a zkušenosti.
Něco podobného je manželův syn. S tím rozdílem, že je mu 9 let. Všeho se bojí, před lidmi se kterými se zastavíme na kus řeči a ti si ho třeba ani nevšímají se schovává za tátu jak praštěný a kdyby mohl vleze mu na záda. Sice neřve kvůli zafoukání větru, ale jinak… No nebudu to rozebírat, protože bych si zde vyslechla, jaká jsem zapšklá macecha, ale většina společných programů stojí opravdu za to. Jsou dvě možnosti. První je, že je to období a vyroste z toho. Druhá, že jí to zůstane a to je teprve na palici a v mnoha věcech omezující, zvlášť když k tomu je další dítě. Manžel už to třeba řeší ignorací v určitých věcech a nebo prostě nedebatuje. Přeji pevné nervy ![]()
@luci.no náplasti jsou další epizoda
takle jsem to udělala. Má s krtecjem a se zvířátky. Když zjistila, že se lepí na ní, tak taky rev… A 3/4jsrm taky zkoušela… Je rvala až ke kotnikum
bylo jí jedno, že má holý zadek
Děkuju moc za radu. Jste zlata:)
dnes jsme treba byly venku s ctyrletym chlapeckem, co mel pres sortky natazene teplaky (29 stupnu, pred bourkou). Jeste ted v cervnu si nechce obout sandaly a sundat bundu a dlouhe gatky.
Maminka si sice povzdechla, ale vzhledem k tomu, ze k tomu pendluje kolem dalsich dvou prcku, ma tyhle veci uz celkem na salamu. Vecne to tak nebude. A kdyz bude, tak co. Sve dite bude milovat i tak ![]()
@_0812_ když mu je 9,tak se s ním nedá domluvit? Zeptat se, proč se boji a tak? Ty jo
Tak snad to takle dlouho nebude… Taky přeji pěkné nervy. Teda pevné ![]()