Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zajímalo by mne, jak často své předškoláčky koupete a v kolik chodí spát. Pokud můžu poprosit, napište mi i věk dítěte (dětí). Ráda bych to porovnala s naším standardem a tak nějak si rozšířila obzory, jak to chodí v jiných rodinách.
Mějte hezký den!
Ahojky,
Sebík(5 let) chodí do vany každý večer - využívá vodu po ségře, no a spát chodí cca tak kolem půl 9. Ráno vstává do školky po 7 a celkem v pohodě. Pokud ale musí vstát dříve, pak jde do postele v 8.
Příspěvek upraven 08.06.12 v 07:14
Koupu obden, pokud se nějak výrazně neuhoní a nezpotí, takže tak 4× týdně (6 a 3 roky) - „zadeček a předeček“ myjeme samozřejmě denně. To bývá v chladnějším období.
Teď se už pomalu přesunujeme do „letního“ režimu - sprchování denně. Přece jen bylo třeba včera dost teplo, lítali bosí na zahradě, malovali křídama, byli zaprášený až za ušima.
Zatím se koupou i sprchujou společně pod mým dozorem - nestojím o vyplavenou koupelnu
.
Spát chodí mezi 8 a půl 9. Koupu mezi 6-7. Při večerní pohádce snědí večeři - vím, není to výchovné, ale udrží je to v klidu a pořádně se najedí.
Edit: Mladší spí denně tak 1-1,5 hodiny po obědě,když přijdeme ze školky. Starší spí jen doma (ve školce nestihne usnout, hned by zas musel vstávat) a dá klidně 2-3 hodiny, když ho nechám.
Příspěvek upraven 08.06.12 v 14:50
Ahoj,
kluci 5a1/4 a skoro 3 roky se koupou každý den. Přibližně před půl osmou jdou do vany, po koupání se přečze pohádka a přibližně v osm jsou v posteli. Usínají kolem půl deváté. Vyjímečně mají „prodlouženou“ když je k tomui nějaká příležitost. O prázdninách to teda bývá i častěji.
Děkuji za odpovědi…upřímně jsem se na to spaní proto, že i mé děti 3 a 4 roky chodí do postele v osm a do půl 9 si čtou sami, nebo jim čteme my nebo jim zpívám. Ale cítíila jsem se jako exot, protože v mém okolí chodí spát děti - no nevím kdy. Pozdě. Klidně i kolem 10. V osm ještě lítají po venku, tak jsem si říkala, jestli na ty naše kluky nejsem nějaká moc přísná, když chci, aby v 8 už byli v posteli
![]()
od narození koupu denně je to prostě náš režim, ještě se nestalo abych nekoupala, když spěchám jen sprchuju. a koupeme tak 20 min. předtím než jde spát, teď má moje malá přes 2 roky a spát chodí o půl 8 takže ale donedávna chodila spát kolem 6 půl 7. dále nikdy jsem neuspávala, je tak naučená, teď jí dám do postýlky knížku a do 10 min. se uspí, jako mimčo spala skoro hned, spí celou noc tj. 12-13 hod. od narození(kromě období růstu zubů)
@JayLee píše:
Malá 3 roky, každej sen se od narozeni koupenikdy jsme snad ani nevynechali
a chodi spat opet od narozeni, tak kazdej den v 19:00 a vstava v 6:15 samozrejme vyjimka jsou dny kdy jsme treba sna pivku na zahradce nebo prijdeme odnekud pozdejc ci jsme na chalupe a grilujeme venku atd, tak tim se tohle vsechno šoupne ale jinak tohle je pevne danne, je na to zyvkla a no problem s usinanim ani vstavanim. Usina sama v pohode bez pohadek a cehokoliv jineho a stejne tak i vstava do jeslicek kazde rano
chodi do nich od 1,5 roka nyni uz kazdy den a ne jen tech 5 dnu v mesici a byla tam vzdy od 6:30 do 15:30 a od zari jde do skolky
A nebudeme na tom nic menit - vyhovuje ji to a nam taky
Naši se taky umí uspat sami bez čehokoli, není to o tom, že to bezpodmínečně vyžadují, ale děti jsou jako květinky a pohádky jako voda. Pokud květinky nezaléváte, tak vám uschnou…nedovedu si představit, že bych dětem nikdy nečetla nebo nezpívala před spaním. To by bylo smutné…Ale chápu, že některým rodičům to vyhovuje.
Šestiletý - chodí spát v cca 20:00, budí se sám kolem 6. Čtyřletý - spí po obědě 1-2 hodiny, chodí spát v cca 21:00, budím ho po 7 hodině.
Koupeme obvykle obden, ale pokud jsou špinaví nebo se zpotí, tak koupeme častěji.
Tak ja mam teprve 15 mesicni - koupeme kazdy den (vyjma nemoci) a spat chodi kolem 19:00 hod. a vstava tak mezi 6-7:00 hod. Dokud bude chodit spat brzo, tak budu jedine rada
Ale mam kamaradku a ta ma holcicku 3,5 roku starou a chodi spat az kolem 22:00 hod., coz mi prijde uz dost pozde, ale samozrejme je to kazdeho vec…
Ještě jsem chtěla napsat - náš starší spal před pár dny ve školce přes noc, mají to tak všichni předškoláci - opékání buřtů, nějaké ty hry a pak spaní ve spacákách. Večer jim učitelky pustily pohádku, nikoho nenutily spát a děti usínaly tak, jak jsou doma zvyklé - náš usnul mezi půl devátou a devátou (asi ho rušila tv, my si před spaním povídáme po tmě v pokojíčku), poslední děti až před půlnocí, když už učitelka zasáhla. Tak bylo vidět, jak to má kdo nastavené doma.
Ahoj, dítka 4 a 1,5 roku. Koupu denně tak kolem 6-7hod. Většinou do 9hodin spí. Syn, protože je mladší, občas usne už kolem 7-8. Záleží, jak je unavený ze dne. V létě máme potom speciální režim, kdy jsem klidně i do 9 hodin venku. Ale to je jen přes prázdniny, protože do školky vstáváme už v 7 hodin.
dcéra má 4,5 roka, kúpe sa raz do týždňa, ostatné dni sa sprchuje.
Snažím sa aby bola o osmej v posteli a je to boj, lebo vždy má v plne ešte 100 ďalších aktivít. Dosledne vyžaduje čítanie, čo som rada, to je tak do pol deviatej. Potom ešte vymýšľa čo by sa dalo robiť okrem spánku. V posteli ju udrží len to, keď tam s ňou niekto je. Tak to leží a kecá a kecá … zaspáva podľa toho, či si v školke schrupla alebo nie, medzi pol deviatou - pol desiatou. Do školky vstávame o štvrť na sedem, cez víkend sa budí sama o pol siedmej. Keby som ju nechala, túlala by sa po byte kľudne do polnoci. Má to s tým spánkom (stačí jej málo) od narodenia..
taky koupeme denně v 17-17.30 a do půl sedmý nejpozději spí ale on rád spí od narození.Taky si tu připadám jako exot když mě kluk spí někdy i v šest a tady na sídlišti děti lítají ještě v devět venku jo malému jsou 3.
@evi3 píše:
dcéra má 4,5 roka, kúpe sa raz do týždňa, ostatné dni sa sprchuje.
Snažím sa aby bola o osmej v posteli a je to boj, lebo vždy má v plne ešte 100 ďalších aktivít. Dosledne vyžaduje čítanie, čo som rada, to je tak do pol deviatej. Potom ešte vymýšľa čo by sa dalo robiť okrem spánku. V posteli ju udrží len to, keď tam s ňou niekto je. Tak to leží a kecá a kecá … zaspáva podľa toho, či si v školke schrupla alebo nie, medzi pol deviatou - pol desiatou. Do školky vstávame o štvrť na sedem, cez víkend sa budí sama o pol siedmej. Keby som ju nechala, túlala by sa po byte kľudne do polnoci. Má to s tým spánkom (stačí jej málo) od narodenia..
U nás je to stejné. Než se zalehne, tak ještě 100× napít, najednou se chce strašně kakat a bůh ví co ještě…až se vždy dívím, co se dá vymyslet za činnost
![]()