Bojím se hypotéky

1626
5.4.12 14:13

Bojím se hypotéky

Ahoj dámy :mavam:
Rovnou k věci:
Máme dvě malinké děti, jsem na RD,přítel v práci na dobu určitou a chce, abychom si vzali hypo na nějaký starší baráček před rekonstrukcí. Bydlíme druhým rokem v pronájmu, kde ještě aspoň 6 let nehrozí, že bychom museli odejít. Příjmy pokrývají výdaje a já se prostě hypotéky bojím (pokud by nám jí vůbec dali, což pochybuju, i když paní v unicreditbank říkala, že by to teoreticky možné bylo, ale bude to složitější). Bojím se oprávněně? Myslím, že jo, ale ráda bych si poslechla názory a rady třeba od těch, co hypo mají a sotva zvládají ale i těch, co mají relativně malé příjmy a hypo přesto zvládají v pohodě.
Moc dík :kytka:
Chci mít nějaké argumenty do naší dnešní debaty :pankac:
Hezký den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20662
5.4.12 14:19

Nešla bych to hypo,kdybych neměla dostatečnou finační rezervu-která by klidně pokryla dobu,kdy teda tvému chlapovi skončí pracovní poměr a bude např.nějakou dobu bez práce.V mém okolí mám většinou lidi,kteří platili hrozně vysoký nájem,takže radši vzali hypo a bydlí „ve svém“.žijou od výplaty k výplatě,někdy si musí něco málo půjčit,ale „dá“ se to.Někteří teda mají rezervu,tak se jim lépe dýchá.Ty se máš kam vrátit do práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.12 14:25

Ahoj, máme hypotéku cca rok a půl a za tu dobu se nám 3× stalo, že jsme ji zaplatily se zpožděním. Vše je dobré do té doby, dokud nemáme nějaké náhlé výdaje (rozbitá pračka-koupě nové, rozbité auto). Navíc jsem na mateřské a mám cca o 7000Kč míň, než kdybych chodila do práce, takže to je také znát. Kdybych se měla ale znovu rozhodnout určitě bych šla zas do hypotéky, než cpát peníze do něčeho, co nebude nikdy moje.

• Citovat
  • Upravit
13119
5.4.12 14:25

bez hypotéky si dnes nic nepořídíte. Zkus si spočítat, kolik zaplatíte na nájmu za x let a kolik byste místo placení nájmu mohli platit hypotéku na svůj domek. Jinak s prací na dobu určitou u přítele bych do hypo nešla. Až poté, co by si zařídil na dobu určitou a pak rozhodně hypo pojistit pro případ ztráty práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.12 14:27

@eVerča
máme hypošku skoro 24 tisíc. Teď mám RP a chlap platí hypo, SFRB, vodu, ele, plyn, net, telefony. Ode mně jde penzijní a ostatní útrata. Na tenhle měsíc mám 6600 kč. Manžel má občas ještě nějaké peníze z vedlejšáku, ale skoro kompletně to padne na LPG. Třeba teď jsme odřekli plot za 250 tisíc, s tím, že tolik ani nemáme a že to, co máme, necháme jako rezervu. Budu se snažit šetřit, jak se dá, ale nakupuje chlap a ten teda občas nepřemejšlí (např. chtěla jsem dávkovač na mýdlo, tak koupil prázdný za 98 Kč, kdyby vzal i s mýdlem na ruce, tak to stálo 35), jenže já se s kočárem nedostanu nikam, nejsou tu bezbarierové obchody.
Hypošku jsme chtěli snad do 15 tisíc, nakonec že to bude 18. Ale jaksi nám neřekli, že to bude 18, až když Ti vrátí daně.

• Citovat
  • Upravit
5476
5.4.12 14:32

jestliže se na hypo necítíte, tak si ji neberte. Přece není každý člověk vhodný tip na hypotéku, nejistotu. někomu to, že za nájem přeplatí, mu nevadí třeba proto, že se může kdykoliv kamkoliv odstěhovat za prací, nemusí se bát zadlužení… i v cizině je běžné, že prostě spousta lidí žije v nájmu ne proto, že na hypotéku nemají, ale že ji nechtějí, protože jsou pak klidnější… rozhodni se hlavně podle toho, jak to cítíš ty, protože zadlužit se je risk a až nebude na splátky, nikdo cizí ti je nezaplatí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
5.4.12 14:36

možné řešení je dobrá pojistka hypotéky. Jsou to sice vydané peníze navíc, ale klidněji se spí. Co ty víš, co se stane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
5.4.12 14:50

Právě že ještě ke všemu se do práce nemám kam vrátit, takže taky pak další starosti navíc… Přítel se pro to hrozne nadchnul právě proto, že budeme platit svoje a ne cizí. Ale teď kdybychom museli odejít z bytu, tak si půjdeme ničit nervy k jeho babičče a když nebude na placeni hypo, tak nejen že si půjdeme ničit nervy k babiččce ale ještě budem dlužit kde se podíváme. :nevim: Necítím se na to a přítel horká hlava… to bude debata :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
5.4.12 14:58

Verčo v tvém případě bych do hypo nešla, je tam spousta rizik :think: jo kdyby jste platili holý podnájem 12 tak bych šla, jinak ne.A myslím že vám ani nedají, muž má práci na dobu určitou, ty jsi na MD.Jo šlo by to kdyby mu někdo napsal příjem :think: ale do toho bych šla jen v případě, že mám jiný majetek, auta, starožitnosti atd, abych to prostě vždycky nějakou dobu skoulela.

• Citovat
  • Upravit
1617
5.4.12 15:01

Pokud vím tak většinou se ošívají pokud má přítel smlouvu na dobu určitou :think: pořádně to promyslet a ne se pohlavě vrhnout do možné propasti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
5.4.12 15:01
@eVerča píše:
Právě že ještě ke všemu se do práce nemám kam vrátit, takže taky pak další starosti navíc… Přítel se pro to hrozne nadchnul právě proto, že budeme platit svoje a ne cizí. Ale teď kdybychom museli odejít z bytu, tak si půjdeme ničit nervy k jeho babičče a když nebude na placeni hypo, tak nejen že si půjdeme ničit nervy k babiččce ale ještě budem dlužit kde se podíváme. :nevim: Necítím se na to a přítel horká hlava… to bude debata :roll:

Tak pokud ani ty nemáš jistou práci,do hypo bych nešla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Loraine
5.4.12 15:06

Ahoj, nešla bych do ní. Řešili jsme něco podobného, rozhodli se pro nájem. Je pro nás výhodnější než hypo, tu bysme za tuhle cenu nedostali. Navíc to, že se cpou prachy do svýho.....cpou se spíš bance, když se spočítá, o kolik se nemovistost přeplatí… raději budu v klidu bydlet v cizích, ale budu vědět , že vyjdu s penězi a něco i ušetřím, než jet na knap s hypotékou. To, že mi v 60 nebude patřit barák, oželím.

• Citovat
  • Upravit
23847
5.4.12 15:07
@Black_Orchids píše:
možné řešení je dobrá pojistka hypotéky. Jsou to sice vydané peníze navíc, ale klidněji se spí. Co ty víš, co se stane…

DOBRÁ, TO JE TO SLOVO. Hlavně se nepojišťujte u Generali, poslední 3 roky slyším jen o případech, jak nechutně vyjebali s klienty, asi maj nějaké posílené právní oddělaní :mrgreen: :poblion: a nějakpou jinou dobrou pojišťovnu bych taky ráda znala, raději to riziko řeším jinak. :think:
Já bych tu jistotu osobně také spíš viděla v dostatečné finanční rezervě. Já jsem pokud nemáte nic našetřeno, popř. do půl roku nic nenašetříte, nešla bych do toho ani náhodou. Jako slušnou rezervu si představuju prostředky v likvidní formě tak na půl roku splácení, to už se dá leccos zařídit, popř. nemovitost prodat.
S tímto bych se hypošky nebála, je to na jednu stranu pořád jedna z nejlevnějších půjček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
5.4.12 15:08
@Loraine píše:
Ahoj, nešla bych do ní. Řešili jsme něco podobného, rozhodli se pro nájem. Je pro nás výhodnější než hypo, tu bysme za tuhle cenu nedostali. Navíc to, že se cpou prachy do svýho.....cpou se spíš bance, když se spočítá, o kolik se nemovistost přeplatí… raději budu v klidu bydlet v cizích, ale budu vědět , že vyjdu s penězi a něco i ušetřím, než jet na knap s hypotékou. To, že mi v 60 nebude patřit barák, oželím.

moje slova :palec: bydlím v městském a asi tady dožiju ;) chci si dopřávat ne počítat každou korunu ;)

• Citovat
  • Upravit
1626
5.4.12 15:11

jak psala Hodaka tak auta máme tři :mrgreen: ale všechny z roku osmdesát-něco a z toho jedno pojízdné, přítel je magor do starých WV. Takže tudy cesta nevede. Kdybych se po RD měla kam vrátit, taky by to bylo o něčem jiném. Nájem a poplatky platíme celkově 9000, což není v dnešní době ani moc ani nejmíň.. Ach jo :nevim: Přítel se pro to hrozne nadchnul, ale já jeho nadšení nesdílím no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel